Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Lecţia de italiană, la Centrul Cultural Italian

În cadrul programului „Şcoala altfel”

Lecţia de italiană, la Centrul Cultural Italian

Ieri, 7 aprilie 2015, elevii clasei a V-a de la Liceul „Don Orione" din Oradea au ieşit din bănci şi au urmat un orar cu totul şi cu totul special.

Timp de trei ore, au exersat limba italiană, cu vorbitori nativi, la Centrul Cultural Italian din oraş.  Acţiunea este una extracurriculară şi face parte din programul „Şcoala altfel. Să ştii mai multe, să fii mai bun!".
„Încurajăm astfel de schimburi culturale, cu vorbitori nativi de limbi străine, pentru că elevii liceului nostru trebuie să cunoască cu adevărat cultura patronului nostru spiritual (Sfântul Luigi Orione), iar ei încep să înţeleagă că noi şi părinţii lor trăim pentru ei şi că binele lor este şi binele nostru", a declarat Alexandru Stoica, directorul Liceului „Don Orione".
Deschişi spre comunicare
Cei 24 de copii, însoţiţi de cadrele didactice Violeta Roman şi Carmen Ungur-Brehoi, au făcut o vizită la unicul centru cultural de limbi străine din oraşul de pe Criş.
„Elevii de la Liceul „Don Orione" au şansa de a învăţa o limbă deosebită, limba italiană, nu doar la şcoală, ci şi la Centrul Cultural Italian. Ieşirea de azi a fost o activitate cu caracter non-formal foarte frumoasă", a spus profesoara de italiană, Carmen Ungur-Brehoi.
La Centrul Cultural Italian elevii au fost întâmpinaţi de Georgeta Bochiş, de preşedintele Raimondo Ercole şi de directorul Luigi Marzio.
„Este o mare bucurie să vedem atâţia copii dornici să înveţe limba italiană, ne bucurăm de acest lucru. În acest sens, dorim să realizăm un parteneriat educativ de lungă durată cu micuţii şi cu profesoarele lor", a spus Raimondo Ercole.
Experienţa a fost una nemaipomenită, deoarece copiii au luat parte la o lecţie interesantă despre Italia, despre regiunile şi oraşele acestei ţări. Informaţiile au fost furnizate, într-un mod distractiv, de către Luigi Marzio. Tot acesta a prezentat şi o parte din proiectele Centrului Cultural Italian.
„Este important pentru copii să înveţe limba engleză, dar şi limba italiană, să acumuleze toate informaţiile, precum un calculator, pentru că le vor folosi în viaţă. Este importantă şi atitudinea lor, care se formează de la vârste fragede" a mai declarat acesta.
Clasa a V-a a aflat cum pot să-şi facă abonament la biblioteca Centrului, cum pot împrumuta cărţi ori albume de artă. Acţiunea a continuat cu vizionarea unui film La storia della Pasqua (Povestea Paştelui), de asemenea în limba italiană.
„Entuziasmul şi receptivitatea elevilor ne-au încurajat să valorificăm existenţa centrului cultural, prin viitoare vizite periodice, care să îmbine atât limba italiană, cât şi limba engleză",  a spus prof. Violeta Roman.
Eforturile elevilor au fost răsplătite cu dulciuri şi suc, iar fiindcă suntem în perioada Paştelui, au savurat tradiţionalul cozonac italian „colomba".
Pr. Mihai Fechetă

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 11:59:09 Ora de vară a Europei de Est