Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

„Râde Goga”

„Şcoala altfel” şi spectacolul dedicat Zilei şcolii

„Râde Goga”

Anul acesta săptămâna „Şcoala altfel" s-a desfăşurat la Colegiul Naţional „O. Goga" - Marghita sub semnul unei noi campanii- „Managementul stresului".

Prin activităţile propuse s-a urmărit conştientizarea şi înlăturarea stresului din viaţa elevilor noştri, pentru a-i ajuta în procesul unei dezvoltări cât mai armonioase.
Ziua de luni a fost dedicată competiţiilor sportive. Marţi, specialiştii (psihologi, persologi) Roşu Ciprian, Angelina Radu, Tirtea Loredana, Simona Chiorean au venit în faţa elevilor cu metode concrete de gestionare eficientă a stresului (metoda DISC - Persolog - ca bază de pornire, workshop-uri etc), scopul fiind creşterea stimei de sine şi a respectului şi înţelegerii celor din jur. Zilele de miercuri şi vineri au fost programate pentru activităţi la nivelul clasei, sub atenta coordonare a diriginţilor. Astfel unii au optat pentru excursii şcolare tematice în regiuni de importanţă culturală şi turistică, alţii au participat la activitatea de ecologizare a oraşului, împreună cu elevi din celelalte două licee importante ale urbei noastre, alţii au optat pentru diverse manifestări educaţionale şi culturale rămânând în cadrul instituţiei. Elevii clasei a X-a C, coordonaţi de prof. Ileana Popescu, au pus în scenă pentru clasele primare o piesă de teatru inspirată din filmul de animaţie Frozen. Alte grupe de copii au ales să viziteze Fundaţia Creştină Elim în proiecte de colaborare instituţională începute în prealabil.Un astfel de protocol de colaborare s-a desfăşurat între şcoala noastră şi Liceul Greco-Catolic „Iuliu Maniu" Oradea în cadrul căruia s-a organizat o activitate comună „Voluntar pentru o zi", între clasele a VI-a B de la „Iuliu Maniu" şi clasele a VI-a A şi B din instituţia noastră. Spaţiul de desfăşurare a fost la Centrul de zi al Fundaţiei Creştine Elim, unde cele trei clase împreună cu copiii de la Centru au confecţionat felicitări şi ouă decorative de Paşte ce urmează a fi vândute, banii fiind donaţi Fundaţiei. Miercuri seara elevii noştri, coordonaţi de dascălii lor, au pus în scenă spectacolul dedicat Zilei şcolii - „Râde Goga", spectacol în cadrul căruia momentul de stand-up comedy susţinut de invitatul nostru Sorin Pârcălab, a adus râsul la cote maxime.
În ziua de joi, elevii de gimnaziu şi cei de liceu, în mod alternativ, au primit vizita invitatelor noastre speciale din acest an. Mihaela Tatu, cunoscut producător şi realizator TV, femeia care şi-a urmat visul, şi-a spus într-o manieră extrem de motivaţională povestea  vieţii sale. Într-un spirit viu, tineresc şi comic, actualul trainer în cadrul unui seminar de atitudine, dicţie şi vânzări, a subliniat importanţa informaţiei în conturarea unei cariere solide. Pornind de la sentimentele comune pe care adolescenta Mihaela consideră că le-a avut în comun cu actuala generaţie, şi de la convingerea ei că „Eşti ceea ce alegi să fii", invitata noastră i-a condus parcă pe elevi într-o călătorie în viitor, pentru a-i scuti de greşelile făcute de ea care trecuse pe acelaşi drum şi pentru a le da o perspectivă mai largă asupra vieţii. Fascinaţi de traseul imprevizibil şi sinuos al evoluţiei sale (de la muncitor necalificat, la contabil, la realizator radio- TV), elevii au avut ocazia să întrebe ce a motivat-o pe această cale a ambiţiei şi a carierei, cum a gestionat relaţiile sale, dacă a făcut compromisuri pentru a rămâne în domeniul media etc. A doua invitată a fost prof. dr. Oana Lianu, cunoscută interpretă şi instrumentistă din Oradea, ambasador cultural român, cunoscută şi sub numele de „Prinţesa naiului". Dumneaei a explicat ascensiunea în plan profesional în termenii voinţei, a muncii şi a sacrificiului personal sau chiar familial. Apoi, pentru că muzica este şi un veritabil remediu antistres, publicul s-a putut delecta cu câteva excepţionale interpretări ale unor creaţii celebre din repertoriul internaţional (italian, francez, american) şi românesc, la final recompensând artista cu aplauze susţinute.
Considerăm că „Şcoala altfel" şi-a demonstrat utilitatea şi anul acesta având ca efecte pozitive închegarea relaţiilor între colegi, dar şi cu dirigintele, o cunoaştere mai complexă prin descoperirea celorlaltor laturi comportamentale, insesizabile în programul zilnic obişnuit. Au fost de un real folos şi informaţiile oportune cu privire la managementul stresului şi nu în ultimul rând aceste întâlniri providenţiale cu aspect motivaţional. Deci, pe anul viitor!
Conducerea instituţiei mulţumeşte tuturor cadrelor didactice implicate ,invitaţilor şi nu în ultimul rând Asociaţiei de Părinţi pentru sprijinul acordat.
Prof. Simona Stoianovici & Bota Cristian
P.S. Pentru mai multe poze, accesaţi Galeria foto: „Râde Goga".

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

miercuri, 16 octombrie 2019