Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

„Râde Goga”

„Şcoala altfel” şi spectacolul dedicat Zilei şcolii

„Râde Goga”

Anul acesta săptămâna „Şcoala altfel" s-a desfăşurat la Colegiul Naţional „O. Goga" - Marghita sub semnul unei noi campanii- „Managementul stresului".

Prin activităţile propuse s-a urmărit conştientizarea şi înlăturarea stresului din viaţa elevilor noştri, pentru a-i ajuta în procesul unei dezvoltări cât mai armonioase.
Ziua de luni a fost dedicată competiţiilor sportive. Marţi, specialiştii (psihologi, persologi) Roşu Ciprian, Angelina Radu, Tirtea Loredana, Simona Chiorean au venit în faţa elevilor cu metode concrete de gestionare eficientă a stresului (metoda DISC - Persolog - ca bază de pornire, workshop-uri etc), scopul fiind creşterea stimei de sine şi a respectului şi înţelegerii celor din jur. Zilele de miercuri şi vineri au fost programate pentru activităţi la nivelul clasei, sub atenta coordonare a diriginţilor. Astfel unii au optat pentru excursii şcolare tematice în regiuni de importanţă culturală şi turistică, alţii au participat la activitatea de ecologizare a oraşului, împreună cu elevi din celelalte două licee importante ale urbei noastre, alţii au optat pentru diverse manifestări educaţionale şi culturale rămânând în cadrul instituţiei. Elevii clasei a X-a C, coordonaţi de prof. Ileana Popescu, au pus în scenă pentru clasele primare o piesă de teatru inspirată din filmul de animaţie Frozen. Alte grupe de copii au ales să viziteze Fundaţia Creştină Elim în proiecte de colaborare instituţională începute în prealabil.Un astfel de protocol de colaborare s-a desfăşurat între şcoala noastră şi Liceul Greco-Catolic „Iuliu Maniu" Oradea în cadrul căruia s-a organizat o activitate comună „Voluntar pentru o zi", între clasele a VI-a B de la „Iuliu Maniu" şi clasele a VI-a A şi B din instituţia noastră. Spaţiul de desfăşurare a fost la Centrul de zi al Fundaţiei Creştine Elim, unde cele trei clase împreună cu copiii de la Centru au confecţionat felicitări şi ouă decorative de Paşte ce urmează a fi vândute, banii fiind donaţi Fundaţiei. Miercuri seara elevii noştri, coordonaţi de dascălii lor, au pus în scenă spectacolul dedicat Zilei şcolii - „Râde Goga", spectacol în cadrul căruia momentul de stand-up comedy susţinut de invitatul nostru Sorin Pârcălab, a adus râsul la cote maxime.
În ziua de joi, elevii de gimnaziu şi cei de liceu, în mod alternativ, au primit vizita invitatelor noastre speciale din acest an. Mihaela Tatu, cunoscut producător şi realizator TV, femeia care şi-a urmat visul, şi-a spus într-o manieră extrem de motivaţională povestea  vieţii sale. Într-un spirit viu, tineresc şi comic, actualul trainer în cadrul unui seminar de atitudine, dicţie şi vânzări, a subliniat importanţa informaţiei în conturarea unei cariere solide. Pornind de la sentimentele comune pe care adolescenta Mihaela consideră că le-a avut în comun cu actuala generaţie, şi de la convingerea ei că „Eşti ceea ce alegi să fii", invitata noastră i-a condus parcă pe elevi într-o călătorie în viitor, pentru a-i scuti de greşelile făcute de ea care trecuse pe acelaşi drum şi pentru a le da o perspectivă mai largă asupra vieţii. Fascinaţi de traseul imprevizibil şi sinuos al evoluţiei sale (de la muncitor necalificat, la contabil, la realizator radio- TV), elevii au avut ocazia să întrebe ce a motivat-o pe această cale a ambiţiei şi a carierei, cum a gestionat relaţiile sale, dacă a făcut compromisuri pentru a rămâne în domeniul media etc. A doua invitată a fost prof. dr. Oana Lianu, cunoscută interpretă şi instrumentistă din Oradea, ambasador cultural român, cunoscută şi sub numele de „Prinţesa naiului". Dumneaei a explicat ascensiunea în plan profesional în termenii voinţei, a muncii şi a sacrificiului personal sau chiar familial. Apoi, pentru că muzica este şi un veritabil remediu antistres, publicul s-a putut delecta cu câteva excepţionale interpretări ale unor creaţii celebre din repertoriul internaţional (italian, francez, american) şi românesc, la final recompensând artista cu aplauze susţinute.
Considerăm că „Şcoala altfel" şi-a demonstrat utilitatea şi anul acesta având ca efecte pozitive închegarea relaţiilor între colegi, dar şi cu dirigintele, o cunoaştere mai complexă prin descoperirea celorlaltor laturi comportamentale, insesizabile în programul zilnic obişnuit. Au fost de un real folos şi informaţiile oportune cu privire la managementul stresului şi nu în ultimul rând aceste întâlniri providenţiale cu aspect motivaţional. Deci, pe anul viitor!
Conducerea instituţiei mulţumeşte tuturor cadrelor didactice implicate ,invitaţilor şi nu în ultimul rând Asociaţiei de Părinţi pentru sprijinul acordat.
Prof. Simona Stoianovici & Bota Cristian
P.S. Pentru mai multe poze, accesaţi Galeria foto: „Râde Goga".

Trimite email
joi, 25 aprilie 2024, 23:09:28 Ora de vară a Europei de Est