Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Un număr aniversar al revistei „Ţara visurilor noastre”

La Colegiul Naţional „Emanuil Gojdu” din Oradea , va fi lansat, miercuri

Un număr aniversar al revistei „Ţara visurilor noastre”

Colegiul Naţional „Emanuil Gojdu" din Oradea lansează miercuri, 22 aprilie 2015, la ora 12.00, în Sala festivă a liceului, un număr aniversar al revistei „Ţara visurilor noastre".

Acest număr special este dedicat memoriei profesorului de limba română Augustin Cosma (1890-1965), cel care a întemeiat această revistă şcolară la 1 decembrie 1937.
Revista „Ţara visurilor noastre" este prima publicaţie şcolară din ţară, tradiţia sa fiind bine cunoscută mai ales prin calitatea materialelor publicate de-a lungul timpului, dar şi prin prestigiul valoric al celor care au semnat creaţiile revistei, elevii de odinioară,  Vladimir Drimba, Ovidiu Drimba, Gheorghe Bulgăr, Traian Blajovici, Eugen Groza, devenind oameni de cultură sau profesori redutabili.
Profesorul Augustin Cosma, dascăl de tradiţie al Colegiului Naţional „Emanuil Gojdu" a reuşit să construiască un nucleu de rezistenţă culturală în jurul acestei reviste care a promovat cultura, spiritul naţional şi filonul religios în spiritul deplin al personalităţii lui Emanuil Gojdu, patronul spiritual al şcolii noastre.
Revista conţine articole biografice ale prof. Augustin Cosma, semnate de cei care l-au cunoscut sau l-au avut ca profesor (Ioan şi Octavian Cosma, Ion Bradu, Mircea Bradu, Ioan Cohuţ), texte semnate de profesorul Cosma scrise între anii 1937-1944,  materiale ale elevilor ce făceau parte din colectivul de redacţie din acei ani, interviuri cu Silvia Badea,  singura fiică în viaţă a prof. Cosma sau cu tenorul Alexandru Badea,  nepotul prof. Cosma etc.
Paginile acestui număr sunt o oglindă a valorilor literare ingenue şi sensibile, a admiraţiei faţă de figurile Regalităţii româneşti, a aplecării spre cultură a unei întregi generaţii de elevi şi profesori care au trăit ororile unui război ce nu i-a înfrânt spiritual, ci i-a făcut să creadă în libertate şi să îşi apere ţara, neamul şi Regele.
La lansarea acestui număr de excepţie al revistei vor fi prezenţi: conducerea liceului, prof. Dorel Tifor (cel mai longeviv coordonator al revistei), prof. Corina Păcurar (actualul coordonator al revistei),  omul de cultură Mircea Bradu, fost elev al prof. Cosma, Silvia Badea, fiica profesorului Cosma, precum şi elevii care au făcut parte din colectivul de redacţie.
Prof. Corina Păcurar
P.S. Pentru mai multe poze, accesaţi Galeria foto: Un număr aniversar al revistei „Ţara visurilor noastre”.

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 21:11:07 Ora de vară a Europei de Est