Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Şcoala altfel la Colegiul Naţional „Avram Iancu” Ştei

O paletă impresionantă de activităţi cu multiple valenţe instructiv-educative

Şcoala altfel la Colegiul Naţional „Avram Iancu” Ştei

Dintotdeauna şcoala se defineşte prin aportul la cultură, limbă şi traditii.

Educatia este mijlocul de eficienţă maximă al societătii, chemată să răspundă provocării prezentului şi viitorului. Viaţa în ansamblul ei dovedeşte că progresul depinde de pregătirea, de capacitatea de inovare a noilor generaţii. În acest context educaţia interacţionează cu domenii ale vieţii sociale. Şcoala trebuie să îşi asume menirea de a oferi elevilor cunoştinţele care să motiveze conduitele şi normele moral-civice, aducătoare de satisfacţii.
De remarcat aici programul de activităţi pentru săptămâna „Şcoala Altfel 2015", derulat la Colegiul Naţional „Avram Iancu" Ştei. Prin tradiţie acest lăcaş de cultură insuflă deopotrivă profesorilor şi elevilor dăruire, preocupare pentru diversitatea temelor şi activităţilor desprinse din ele. Munca plină de dăruire, grija de a-i îndruma pe elevi să înveţe pentru viitorul lor este preocuparea tuturor cadrelor didactice ale Colegiului.
Cu lumina din suflet îi asigură pe elevi că doar munca clădită pe încredere şi perseverenţă aduce valoare. Este ceea ce aprecia în versurile sale marele A.Vlahuţă:
„Nebiruit e omul ce luptă cu credinţă! El ştie că pe lume nimic zadarnic nu-i, Că dincolo de truda şi jertfa clipei lui, În taină, vremea ţese la sfânta biruinţă, Că vuietele toate visează armonie, Că... este o dreptate şi... trebuie să vie!"
Programul de activităţi cuprinde teme din cele mai diverse, iar organizatorii, d-l director, Cristian Andru, d-l director-adjunct, Emanuel Coroiu, d-l consilier educativ, Viorel Lucaciu şi toate cadrele didactice au demonstrat preocupare, interes şi dragoste pentru astfel de activităţi.
Luni şi marţi au avut loc în sala de festivităţi două dezbateri - „Adolescenţa ţi problemele ei" şi „Orientare vocaţională", coord. de prof. Cornelia Frai, Alina Niculae şi Laura Popa. Este salutară prezenţa d-lui psiholog Cristi-Daniel Neagoe, membru al Societăţii Române de Psihologie Experimentală Aplicată din România şi al Societăţii de Neurologie şi Psihiatrie a Copilului şi Adolescentului din România în calitate de participant voluntar. La dezbateri au participat elevii claselor a VIII-a, a IX-a C şi a IX-a D. Ziua de miercuri înscrie în agenda de lucru o excursie la Salina Turda şi Cetatea Alba Iulia pentru care au optat 43 de elevi din clase diferite (gimnaziu şi liceu). Cu această ocazie, doamnele profesoare Alina Ban, Cornelia Frai, Alina Niculae şi Mihaela Zaha au dovedit dragoste pentru profesie, interes pentru cunoaştere a locurilor de mare încărcătură istorică.
„Dacă fiecare ins ar activa fără gândul recompensei, pământul ar fi un rai", scria Mircea Eliade. Cu dragoste în suflet, elevii şi profesorii de la CN au descoperit acel spirit de solidaritate umană care te face mai bogat.
Este de apreciat dorinţa de a sprijini oamenii aflaţi în dificultate. Mai exact este vorba de o acţiune voluntară la Bunteşti în cadrul unui proiect al Fundaţiei „Habitat for Humanity"Beiuş. Grupul de elevi, majoritatea din clasa a X-a C, dar şi elevi din alte clase, Radu Bala a X-a B şi Mihai Pleşa a XI-a, însoţiţi de d-na prof. Mihaela Zaha, au participat la turnarea fundaţiei pentru familia beneficiară de acest ajutor. Responsabil cu această activitate din partea fundaţiei a fost domnul Emil Barna. Şi de astă dată elevii ca şi dascălii au dovedit interes, dăruire, dornici să acţioneze şi să se bucure de rezultatele obţinute.
„Să simţim că trăim într-o ţară sănătoasă", a fost deviza doamnelor prof. Codruţa Tulvan şi Adela Bara, preocupate să înscrie în programul de activităţi şi problemele de sănătate. În acest context, ziua de 7 aprilie înscrie în program, la sala de festivităţi a CN o conferinţă cu tema „Consumul de droguri în rândul adolescenţilor", susţinută de psiholog Bogdan Axinte de la ANPCD Bihor, în colaborare cu cele două profesoare, profund implicate prin parteneriatul dintre cele două instituţii. Felicitări doamnelor prof. pentru activitatea desfăşurată prin care au promovat educaţia pentru sănătate într-un dialog autentic cu elevii.
Proiectul de voluntariat „Dăruind vei dobândi" continuă la CN prin acţiuni la Centrul Rezidenţial pentru Persoane Vârstnice din localitatea Băiţa şi Centrul de Plasament „Casa Iosif" Beiuş. Prezenţa la activitate a d-lui director adjunct, Emanuel Coroiu, ca şi contribuţia acestor organizatori minunaţi - în persoana doamnelor prof. Mihaela Zaha şi Rusu Inga, a adus lumină din suflet pentru suflet la Băiţa. La Beiuş, d-na prof. Alina Niculae şi d-na prof. Simona Crişan au demonstrat prin acţiune dragoste pentru copii, interes şi preocupare. Au participat 11 elevi voluntari din cls. a IX-a D şi a XI-a B.
De precizat, participanţii au putut admira un atelier de creaţie cu ornamente pentru Paşti, locul de întâlnire dintre lumină şi suflet.
Şi nu în ultimul rând, elevii CN însoţiţi de doamnele prof. Florica Popa şi Zorina Nica, au participat la acţiunea de ecologizare „Protejarea mediului şi a propriei persoane" în oraşul nostru.
Fie ca aceste proiecte educative să transmită mesaje sensibile de bucurie, răbdare, curaj şi toleranţă.
Să ştim să luăm frumosul şi valoarea din viaţă!
Să oferim fără a aştepta ceva în schimb!
Prof. Petronela Heredea
P.S. Pentru mai multe poze, accesaţi Galeria foto: Şcoala altfel la Colegiul Naţional „Avram Iancu” Ştei.

Trimite email
vineri, 21 martie 2025, 05:35:37 Ora standard a Europei de Est