Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Ultima reuniune Comenius s-a desfăşurat în Spania

În perioada 12-18 aprilie, mobilitate în ţara coordonatoare a proiectului

Ultima reuniune Comenius s-a desfăşurat în Spania

În perioada 12 - 18 aprilie 2015, Colegiul Tehnic „Traian Vuia" Oradea a participat în Spania, la cea de a şasea reuniune în cadrul proiectului multilateral Comenius „Option Variety for Entrepreneurship - Varietate de opţiuni în antreprenoriat".

Proiectul se derulează în perioada 2013-2015 cu sprijinul financiar al Comisiei Europene, prin  programul „Învăţare pe tot parcursul vieţii". În Spania, gazda noastră a fost I.E.S LA GRANJA, un liceu vocaţional din localitatea Jerez de la Frontera, situată în provincia Cadiz, la 12 km de Oceanul Atlantic.
La această ultimă reuniune de proiect, desfăşuirată în ţara coordonatoare a proiectului, au participat elevi şi profesori din toate ţările partenere în proiect. Delegaţia Colegiului Tehnic ,,Traian Vuia" a fost formată din elevii Drăgoi Florian din clasa a XII-a E şi Şandra Tudor din clasa a XI-a G, însoţiţi de doamnele prof. Marcela Urs (coordonator proiect) şi Silvia Mateaş.
Săptămâna petrecută în Spania a fost bogată în activităţi pentru marcarea tematicii proiectului, pentru cunoaşterea esenţei spiritului andaluz, dar şi pentru a petrece momente memorabile în această formulă de parteneriat. Tematica proiectului a fost surprinsă în vizitele de studiu realizate la Rancho Cortesano, o fermă apicolă în care spiritul antreprenorial al unei familii spaniole a reuşit să transforme o idee într-o adevărată afacere de succes, la crama Gonzaless Byass, unde tot o afacere de familie aflată acum la a cincea generaţie a reuşit să facă din vinul sherry Tio Pepe o imagine iconică nu numai a Andaluziei, ci a întregii Spanii. La cele două s-a adăugat vizita la CADE (Centro de Apoyo al Desarrollo Empresarial) un organism guvernamental care oferă sprijin şi consultanţă tinerilor antreprenori.
Posterul elevilor de la „Traian Vuia" a obţinut premiul III
Cu adevărat specială a fost participarea tuturor delegaţiilor la Feria de la Ciencia en la Calle de Jerez, un târg al ştiinţei cu caracter ludic şi educativ, desfăşurat pe străzile din Jerez, unde posterul pregătit de elevii noştri pe tema ştiinţei (care se poate regăsi în activităţile curente ale unei familii inventive) a obţinut premiul III. O menţiune specială trebuie făcută în legătură cu emisiunea „televizată" despre proiect şi cu elevii implicaţi în proiect prezenţi la reuniune, realizată în studioul şcolii gazde, care pregăteşte şi tehnicieni în domeniul televiziunii.
Pentru cunoaşterea spiritului andaluz au fost organizate vizite tematice în Jerez, la Şcoala Regală Andaluză de Călărie unde am putut viziona un dans graţios al cailor special dresaţi după o tradiţie locală veche şi la Muzeul Flamenco, unde am aflat istoria acestui dans unic şi inegalabil. Vizitele de studiu organizate în oraşele Sevilia şi Cadiz au condus şi ele la cunoaşterea Spaniei din punct de vedere geografic, istoric şi cultural.
Momentul despărţirii a fost unul emoţionant. Cu toate că am ajuns la final, prietenia va rămâne, sperând în noi colaborări şi proiecte cu partenerii noştri. Rămân vii în minte amintirile legate de ţările pe care le-am vizitat, oamenii minunaţi pe care i-am întâlnit şi prieteniile sincere pe care s-au legat.
Proiectul nostru a fost finalizat cu succes, fiind finanţat cu sprijinul Comisiei Europene. Această comunicare reflectă numai punctul de vedere al autorului, iar Comisia nu este responsabilă pentru eventuala utilizare a informaţiilor pe care le conţine.
Prof. Marcela Urs,
coordonator proiect
P.S. Pentru mai multe poze, accesaţi Galeria foto: Ultima reuniune Comenius s-a desfăşurat în Spania.

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 12:18:36 Ora de vară a Europei de Est