Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

O nouă excursie de vis: Italia, Franţa şi Spania!

Călători prin Europa

O nouă excursie de vis: Italia, Franţa şi Spania!

Cu ale sale oraşe istorice sau staţiuni de lux, Spania oferă tuturor experienţe inedite. Acelaşi lucru ne-a dăruit şi nouă, celor 82 de suflete pornite în călătoria mult aşteptată.

Împreună cu profesorii noştri de istorie şi geografie (Ramona şi Florin Iştoc), de la Liceul Teologic Baptist „Emanuel", am descoperit această ţară cu totul minunată prin misterele pe care ni le-a dezvăluit. Împreună, timp de 9 zile (10-19 aprilie 2015), am reuşit să ne cunoaştem atât unii pe alţii, cât şi această ţară, dar şi Italia şi Franţa...
Pornind din minunatul nostru oraş şi dornici de o schimbare de peisaj, ne-am îndreptat spre Italia, mai precis spre Lago di Garda. Acolo am avut ocazia să ne plimbăm, să vedem împrejurimile şi nu în ultimul rând, să mâncăm din specialităţile italiene. Deoarece a fost un drum lung şi obositor, în cele din urmă ne-am îndreptat spre Genova, cazându-ne în San Remo. Nu am ratat ocazia unei plimbări nocturne, cu o scurtă oprire pe malul mării. Am avut în faţă un peisaj decupat parcă din basme! Cine nu şi-ar dori să trăiască acolo?
Următoarea zi a fost rezervată Franţei. La Cannes, în oraşul festivalului de film, am vizitat Palatul festivalurilor şi congreselor, dar şi Promenade de la Croisette. O plimbare pe faimosul bulevard mărginit de palmieri, cu magazine scumpe şi terase situate direct pe plajă e suficient pentru a înţelege de ce a fost ales să fie gazda celui mai cunoscut festival de film european. Continuându-ne aventura, am mers spre Grasse, un oraş cu gust şi miros,  o citadelă care trăieşte din parfumuri încă din Evul Mediu.
Trei zile ne-au fost rezervate pentru vizitarea Barcelonei. Capitala Cataloniei iradiază în stil incomparabil. Mixul dintre arhitectura gotică, geniul lui Gaudi, construcţiile contemporane şi magazinele numeroase de modă creează o armonie care-ţi va rămâne întipărită în minte. La câte are de oferit acest oraş, nu e de mirare că este sufocat zilnic de mii de turişti.
Precum Parisul are celebrul Champs-Elysees, iar New York-ul se mândreşte cu Wall Street-ul, aşa şi Barcelona trăieşte cu bucurie pe Rambla, bulevardul ce croieşte drum liber prin inima oraşului. Bulevardul este de-o agitaţie fără seamăn, dar printre frunzele copacilor înalţi pluteşte un aer care bucură inimile trecătorilor. A fost una dintre cele mai complexe străzi pe care le-am văzut vreodată!
Un alt obiectiv, de care, cu siguranţă, a auzit toată lumea, este stadionul Camp Nou. Fanii FCB-ului au avut ocazia să vadă cel mai mare stadion din Europa, o arenă sportivă de excepţie, care înglobează cel mai modern muzeu al fotbalului din lume.
Trecând să vizităm şi operele lui Gaudi, am început cu Catedrala Sagrada Familia, care deşi este încă neterminată (se preconizează că se va finaliza în vreo 20 ani), este deja un simbol al Barcelonei şi unul dintre cele mai vizitate obiective turistice. Este cea mai izbutită operă a lui Gaudi, căreia acesta i-a dedicat întreaga viaţă. O altă capodoperă de-a lui Gaudi este Parcul Guell, aflat în centrul oraşului. Acesta adăposteşte două case ce apar în poveştile lui Hansel şi Gretel. Dar grădinile sunt mult mai interesante. Scările duc în prima fază la o şopârlă de vreo doi metri, simbol al Barcelonei, apoi către o sală construită din 86 de coloane, care susţin o terasă care te va impresiona în primul rând datorită băncii ondulate, viu colorate prin mozaicul folosit, iar în al doilea rând datorită priveliştii spectaculoase asupra oraşului. Nu am ratat nici Fontana Magica şi Tibidabo.
De la Barcelona, am ajuns la Mănăstirea de la Monserrat, care adăposteşte o statuie unică în Europa: La Moreneta (Fecioara Neagră, cu Isus în braţe, având un glob pământesc în mâna dreaptă). Peisajul din jur este unul spectaculos şi de neimaginat. Vârful munţilor parcă străpunge cerul. Ziua ne-am rezervat timp şi pentru shopping; am străbătut un mall imens, de la un capăt la altul ca să luăm suveniruri rare celor dragi, dar şi nouă.
Ultima zi din călătoria noastră ne-a dus la Marsilia, să vizităm Catedrala; apoi o croazieră  şi am debarcat pe Insula Sf. Margareta, iar în cele din urmă, am luat-o spre Monte Carlo. Nu-mi găsesc cuvintele potrivite să descriu ce viaţă musteşte acolo: unde luxul şi banii vorbesc, de la cosmopolitele iahturi din port, până la esplanada Cazinoului. Parada de maşini din faţa Cazinoului te lasă cu gura căscată.
Aşa a arătat, pe scurt, călătoria noastră. Minunată! Şi nu am fi noi dacă nu le-am  mulţumi tuturor celor care ne-au ajutat să ne împlinim încă un vis frumos. Le mulţumim distinşilor noştri profesori, grupului de la colegiile naţionale „Mihai Eminescu" şi „Emanuil Gojdu" pentru compania plăcută de care am avut parte, celor doi şoferi şi nu în ultimul rând ghidului nostru, Cristi Gavriş, pentru tot efortul şi programările făcute cu mult timp înainte pentru ca noi să avem o excursie de neuitat.
Şaitoş Petra, clasa a XI-a A,
Liceul Teologic Baptist „Emanuel" Oradea
P.S. Pentru mai multe poze, accesaţi Galeria foto: O nouă excursie de vis: Italia, Franţa şi Spania!

Trimite email
sâmbătă, 20 aprilie 2024, 06:16:21 Ora de vară a Europei de Est