Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

„Singuri acasă – Ai grijă de copiii tăi oriunde te afli!”

ASCO a lansat campania

„Singuri acasă – Ai grijă de copiii tăi oriunde te afli!”

Arina Moş, directorul Administraţiei Sociale Comunitare Oradea, a susţinut marţi, 21 aprilie 2015, o conferinţă de presă în care a vorbit despre demararea campaniei de informare „Singuri acasă - Ai grijă de copiii tăi oriunde te afli!".

Acest proiect se adresează copiilor rămaşi singuri în ţară, care se află în grija bunicilor sau a familiei extinse, ca urmare a plecării în străinătate a ambilor părinţi, dar şi copiilor din familii monoparentale.
La conferinţa de presă a fost prezentă şi dr. Anca Frăţilă - medic şcolar,  specialist în psihiatrie pediatrică. Aceasta a vorbit despre ce se întâmplă la nivel afectiv cu copiii care sunt separaţi de părinţi, descriind stările de abandon, anxietate şi tristeţe pe care le resimt aceştia.
„Prin această campanie dorim să venim în sprijinul părinţilor care merg să muncească în străinătate. Într-o lume ideală, copiii cresc alături de copiii lor, dar condiţiile socio-economice îi obligă pe mulţi părinţi să meargă să muncească în afara ţării. La data de 30 iunie 2014, numărul cazurilor în care părinţii erau plecaţi în străinătate era de 1.044 pe judeţul Bihor, conform datelor statistice centralizate de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie. Din păcate, ne confruntăm cu reticenţa părinţilor din Oradea în a anunţa plecarea din ţară. Nu dorim să sancţionăm, dorim să urmărim interesul superior al copilului prin oferirea de consiliere  şi suport psihologic gratuit familiilor şi copiilor rămaşi singuri acasă".
Părinţii care pleacă în străinătate sunt rugaţi să notifice plecarea din ţară, cu cel puţin 40 de zile înainte, la Centrul de informare pentru cetăţeni din cadrul ASCO. Notificarea va conţine, în mod obligatoriu, desemnarea persoanei care se ocupă de întreţinerea copilului pe perioada absenţei părintelui sau tutorelui, iar confirmarea acestei persoane se efectuează de către instanţa de tutelă (Judecătoria Oradea - Registratură).
Consultaţiile vor fi oferite de către Anca Frăţilă - medic şcolar, specialist psihiatrie pediatrică la cabinetul de pe str. Mihai Viteazul nr. 12, în mod gratuit, în baza unui bilet de trimitere de la medicul de familie.
Dr. Anca Frăţilă a ţinut să precizeze: „Ataşamentul e o nevoie biologică a oricărei fiinţe umane. În absenţa unui ataşament securizat, copilul, indiferent de vârstă, trăieşte sentimentul de abandon şi tristeţe. Trebuie să ştiţi că depresia la copil există şi ea se manifestă cel mai adesea prin tulburări de somn, tulburări de alimentaţie, agitaţie, irascibilitate. De obicei avem un copil căruia nimeni nu îi intră în voie. La copilul de vârstă şcolară apar tulburările de conduită, tulburări de atenţie, rezultate slabe la şcoală. Prin sprijin specializat, aceşti copii pot fi ajutaţi să depăşească aceste momente, când sunt lipsiţi de figura părintească timp îndelungat".
În încheiere, Arina Moş, directorul ASCO a făcut un apel public şi a mulţumit tuturor  instituţiilor care doresc să colaboreze pentru un rezultat cât mai bun al campaniei. (B.P.)

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 21:58:05 Ora de vară a Europei de Est