Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Din nou despre Grădina Publică - Dealul Ciuperca

Cel mai important punct panoramic al Oradiei

Din nou despre Grădina Publică - Dealul Ciuperca

Viceprimarul Mircea Mălan a susţinut joi, 7 mai 2015, o conferinţă de presă în teren cu privire la derularea lucrărilor pe Dealul Ciuperca, lucrări care se desfăşoară în cadrul proiectului „Dezvoltarea de habitate naturale de floră spontană şi specii de arbori protejaţi pe Dealul Ciuperca - Oradea şi în Korosszegapati - Hajdu - Bihar".

La conferinţă au participat şi reprezentanţii Direcţiei Management Proiecte cu Finanţare Internaţională din Primăria Oradea, reprezentantul parohiei ortodoxe din Korosszegapati - Ungaria, dar şi reprezentanţi ai constructorului: S.C. Abed Nego Com S.R.L în asociere cu S.C. Adenandra S.R.L
„Dealul Ciuperca devenise o zonă mai puţin atractivă, cu un aspect vechi şi cu multe alunecări de teren. Prin felul în care arăta se cerea o intervenţie. La finalul lucrărilor, care se desfăşoară acum, locul va arăta cu totul altfel, iar suprafaţa amenajată va creşte de la 1,8 ha la aproximativ 3,9 ha. Cel mai important punct panoramic va fi zona de alimentaţie publică şi informare, care în partea de sus va fi acoperită cu gazon. În amenajarea zonei se va folosi piatră naturală şi elemente din lemn, iar aleile vor fi realizate dintr-un amestec de pietriş tratat cu răşină specială, astfel încât la final întreaga amenajare să aibă un aspect estetic şi să fie cât mai accesibilă publicului", a spus viceprimarul Mircea Mălan.
Proiectul este finanţat prin Programul de Cooperare Transfrontalieră Ungaria -România 2007 - 2013. Lucrările au început la finele anului 2014, iar termenul de execuţie este 30 iunie 2015, dar termenul va fi prelungit cu aproximativ 4 luni din cauza complexităţii lucrărilor.
Valoarea totală a investiţiei este de 1.942.304 euro, din care liderului de proiect, respectiv municipiului Oradea îi revine 1.722.253 euro (contribuţia proprie fiind de 931.301 euro), iar partenerului maghiar, respectiv Parohia Ortodoxă din Korosszegapati îi revine 220.051 euro (contribuţia proprie fiind de 11.002 euro).
Proiectul cuprinde amenajarea zonei aflate la baza versantului pe partea opusă a dealului faţă de calea ferată Oradea - Cluj Napoca şi a aleii de acces din strada Olteniei. Legătura dintre această zonă şi baza versantului amenajat se face prin pasarela metalică existentă, ce traversează liniile de cale ferată, care urmează să fie şi ea reabilitată. Proiectul cuprinde lucrări de stabilizare a terenului prin realizarea unor ziduri de sprijin din gabioane cu piatră naturală, realizarea unei infrastructuri cât mai facile pentru circulaţia pietonală, realizarea punctelor panoramice asupra habitatului creat şi împrejurimilor, punctul principal fiind cel de alimentaţie publică şi informare, şi construirea în zona vestică a terenului a unui amfiteatru în aer liber.
În ceea ce priveşte vegetaţia propusă, Grădina Publică - Dealul Ciuperca va cuprinde importante arii plantate cu arbori, arbuşti, plante perene şi din flora spontană, precum şi viţă de vie. Alegerea speciilor s-a făcut ţinând cont de specificul amplasamentului şi de cerinţele acestora faţă de factorii naturali geomorfologici.
În final, realizarea acestei investiţii va duce la: conservarea unor speci protejate din fauna locală, transformarea locului într-o zonă de agrement pentru turişti şi toţi locuitorii oraşului, dar şi la igienizarea zonei şi îmbunătăţirea calităţii mediului înconjurător. (B.P.)
P.S. Pentru mai multe poze, accesaţi Galeria foto: Din nou despre Grădina Publică - Dealul Ciuperca. 

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 22:17:06 Ora de vară a Europei de Est