Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

SPACE - Biblioteci creative şi comunităţi conectate

La Hotel Termal din Băile Felix, Conferinţa Naţională a ANBPR

SPACE - Biblioteci creative şi comunităţi conectate

Asociaţia Naţională a Bibliotecarilor şi Bibliotecilor Publice din România (ANBPR) şi Biblioteca Judeţeană „Gheorghe Şincai" Bihor au organizat Conferinţa Naţională a ANBPR de primăvară, cu tema „SPACE - Biblioteci creative şi comunităţi conectate".

Evenimentul face parte din seria conferinţelor profesionale tradiţionale ale Asociaţiei şi a avut loc în perioada 6-9 mai 2015, la Hotel Termal din Băile Felix.
„La începutul lunii mai a acestui an, ANBPR a împlinit 25 de ani de activitate neîntreruptă. Acest moment aniversar reprezintă atât un prilej de analiză a activităţii, cât şi o bună ocazie de evaluare a performanţelor, de planificare şi de validare a strategiilor pe termen lung. Odată cu maturitatea organizaţională, ne dorim să le propunem colegilor noştri bibliotecari activităţi profesionale din ce în ce mai stimulative şi mai creative. Acesta este şi motivul pentru care Conferinţa ANBPR de la Băile Felix va fi dedicată proiectelor originale şi reţelelor interconectate ANBPR - biblioteci - filiale, precum şi comunităţii largi", a declarat preşedintele ANBPR, Dragoş-Adrian Neagu.
Prin activităţile şi oportunităţile profesionale promovate prin intermediul reţelei proprii, ANBPR sprijină dezvoltarea profesională a bibliotecarilor şi proiectarea de noi servicii de bibliotecă. Cu participarea utilizatorilor, bibliotecile devin tot mai mult centre nodale ale comunităţii, favorizând accesul democratic la informaţii şi educaţie, precum şi incluziunea digitală a diferitelor categorii de utilizatori. La eveniment au participat peste 100 de bibliotecari, parteneri, colaboratori, dar şi reprezentanţi ai mediului de business şi ONG, precum şi oficialităţi locale.
„Conferinţa de la Băile Felix reuneşte cei mai activi şi pasionaţi bibliotecari din sistemul public de biblioteci. Acest eveniment profesional este o ocazie minunată ca profesioniştii bibliotecari să aducă împreună cele mai inovatoare proiecte şi iniţiative ale bibliotecilor. Ne face plăcere să împărtăşim cu colegii noştri din întreaga ţară atât bucuriile, cât şi constrângerile pe care le presupune activitatea de bibliotecă şi avem convingerea că, prin această conferinţă profesională, putem lua pulsul domeniului biblioteconomic şi să consolidăm  relaţia de colaborare dintre bibliotecari şi structurile Asociaţiei", a afirmat Ligia Mirişan, directorul Bibliotecii Judeţene "Gheorghe Şincai" Bihor.
Despre ANBPR
Asociaţia Naţională a Bibliotecarilor şi Bibliotecilor Publice din România (ANBPR) este cea mai reprezentativă organizaţie profesională a bibliotecarilor din bibliotecile publice.
Raţiunea de a fi a acestei organizaţii este aceea de a coagula, într-o formă de asociere pe plan naţional, aşteptările, nevoile şi interesele celor care, prin profesie, preocupări şi atribuţii susţin profesia de bibliotecar, dezvoltarea biblioteconomiei şi a ştiinţelor informării şi documentării.
Anamaria Sabou
Foto: Paul Zoţ
P.S. Pentru mai multe poze, accesaţi Galeria foto: SPACE - Biblioteci creative şi comunităţi conectate.

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 12:35:31 Ora de vară a Europei de Est