Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
6 mai 2025

Studenții, masteranzii și doctoranzii ar putea primi burse de studiu în străinătate, printr-un concurs național organizat de Ministerul Educației – proiect de Hotărâre de Guvern

Tinerii români interesați să studieze în afara țării ar putea să primească burse finanțate din bugetul de stat și din fonduri speciale ale Ministerului Educației și Cercetării, potrivit unui proiect de Hotărâre de Guvern pus în consultare publică. Bursele sunt destinate pentru licență, masterat, doctorat, dar și pentru cercetare sau cursuri de vară și vor fi acordate prin concurs național, prevede proiectul.
Fondul de burse „se poate constitui atât din sume de la bugetul de stat cât și din veniturile proprii ale Ministerului Educației și Cercetării provenite din procentul de 5% din încasările în valută aferente taxelor percepute de instituțiile de învățământ superior de stat de la studenții și cursanții străini”, este menționat în proiectul de hotărâre.
Bursele în străinătate pot acoperi, total sau parțial, cheltuielile cu taxele de școlarizare, cazare, hrană, întreținere în străinătate etc.
Potrivit notei de fundamentare, bursele vor fi disponibile pentru:
studii universitare complete și parțiale de licență, de masterat și de doctorat;
studii postuniversitare și postdoctorale;
stagii de cercetare/specializare;
stagii de formare postuniversitară și postdoctorală;
cursuri de vară.
Bursele se vor obține prin concurs național organizat de Ministerul Educației și Cercetării, iar regulamentul de concurs urmează să fie elaborat.
Numărul de luni de bursă, tipurile de bursă, domeniile pentru care se acordă bursele, precum și cuantumul bursei lunare, în euro, pe țări/pe tip de bursă se vor stabili anual prin ordin al ministrului Educației și Cercetării, care se publică în Monitorul Oficial al României.
Mai mult, „Ministerul Educației și Cercetării asigură o sumă necesară acoperirii
asigurării medicale, doar în cazul în care aceasta nu este acoperită de regulamentele
europene în vigoare, precum și transportul internațional din România până la locul de
stagiu și retur, o singură dată pe an universitar, dacă acesta nu este asigurat de partea
primitoare”, mai este menționat în documentul oficial.
Domeniile de interes pentru România, pentru care vor fi acordate bursele, sunt următoarele:
energie; bioeconomie; tehnologia informațiilor și a comunicațiilor; spațiu și securitate; mediu și schimbări climatice; eco-nano-tehnologii și materiale avansate; sănătate…

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

YouthBank Oradea finanţează 10 proiecte ale liceenilor din Oradea şi Salonta

Din 20 de proiecte depuse

YouthBank Oradea finanţează 10 proiecte ale liceenilor din Oradea şi Salonta

YouthBank Oradea a decis rezultatele finale ale concursului de finanţare desfăşurat în acest an.

Din 20 de proiecte depuse, echipa YouthBank finaţează 10, 6 proiecte depuse de liceenii orădeni şi 4 proiecte ale liceenilor din Salonta.
Cele 6 proiecte ale liceenilor orădeni finanţate sunt: Cu paşi mărunţi spre un viitor mai bun; Festivalul Luminii; Together, we can! Baschet, mai mult decât doar sport; Golete-ţi podul; Amprenta prezentului.
Liceele orădene din care provin membrii echipelor aplicante sunt: Colegiul Naţional „Emanuil Gojdu", Colegiul Naţional „Mihai Eminescu", Colegiul Naţional „Iosif Vulcan", Liceul „Don Orione", Liceul Teoretic „Aurel Lazăr", Liceul de Arte, Liceul Greco-Catolic „Iuliu Maniu".
La Salonta, YouthBank finanţează 4 proiecte ale liceenilor de la Colegiul Naţional „Teodor Neş" şi de la Liceul Tehnologic Nr. 1: Mai Mult Verde; Mereu Implicat; Cărţile, o altă lume, o altă viaţă! Alergarea Colorată; 24S
Proiectele liceenilor orădeni abordează teme ca dotarea sălii de kinetoterapie a unui centru pentru copiii cu autism, cercetăşia, educaţia nonformală a tinerilor cu oportunităţi reduse, arta, sportul, social-umanitarul. Proiectele liceenilor din Salonta promovează ecologia, sportul, sănătatea, cititul şi cărţile.
Finanţările oferite au sume cuprinse între 700 şi 2000 de lei, în funcţie de necesităţile bugetare, de calitatea proiectelor, de prestaţia la interviuri a echipelor aplicante, până la terminarea fondului alocat, astfel încât fiecare proiect finanţat să poată fi implementat cu succes de către liceeni. Valoarea totală a fondului destinat finanţării proiectele a fost de 15.462 lei, sumă atrasă prin acţiuni şi evenimente organizate de membrii YouthBank Oradea în perioada decembrie 2014 - februarie 2015,  cât şi prin contribuţia partenerilor financiari locali, VPK Packaging Group şi Celestica şi a partenerului nostru naţional, BRD - Groupe Societe Generale. Alţi sponsori care au contribuit financiar în această perioadă de fundraising au fost: Votrom, Madrugada, Optimedia Windows and Doors. Deoarece două echipe şi-au retras proiectele după luarea deciziei de finanţare a acestora, 1134 lei au rămas în fondul YouthBank pentru a fi folosiţi în vederea finanţării proiectelor de anul viitor. Anul acesta, suma totală a finanţărilor oferite de YouthBank Oradea este de 14.328 lei.
Proiectele finanţate vor fi implementate până în luna iunie şi monitorizate de către membrii echipei YouthBank Oradea, care astfel îşi vor dezvolta capacitatea de luare a deciziilor, responsabilitatea, vor deprinde abilităţi de comunicare,  leadership,  management de proiect şi management financiar.
Anul trecut, din fondul YouthBank au fost acordaţi 18.000 lei pentru un număr de 11 proiecte implementate de 61 de liceeni, acestea având 4.432 de beneficiari direcţi şi indirecţi.
Programul este implementat în Oradea şi parţial în Salonta (etapa de acordare de finanţări) de către Fundaţia Comunitară Oradea, iar la nivel naţional este coordonat de către Asociaţia pentru Relaţii Comunitare în parteneriat cu BRD - Groupe Groupe Société Générale. BRD - Groupe Société Générale susţine programul prin acordarea a jumătate din suma strânsă de echipa YouthBank Oradea din care vor fi finanţate proiecte cu impact în comunitate iniţiate de liceeni.
Activităţile YouthBank România sunt incluse în „YouthBank Academy: Soluţii durabile pentru implicarea tinerilor în viaţa comunităţii" - proiect finanţat prin granturile SEE 2009 - 2014, în cadrul Fondului ONG în România cu suma de 75.000 de euro.
Iulia Dudaş

 

Trimite email
miercuri, 2 iulie 2025, 16:54:36 Ora de vară a Europei de Est