Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Câştigătorii concursului „Unitate şi diversitate în Uniunea Europeană - Cetăţenii Uniunii Europene”, ediţia a IV-a

Miercuri, au fost premiaţi

Câştigătorii concursului „Unitate şi diversitate în Uniunea Europeană - Cetăţenii Uniunii Europene”, ediţia a IV-a

Miercuri, 6 mai 2015, în Sala de sport a Colegiului Tehnic „Traian Vuia" din Oradea, a avut loc premierea elevilor câştigători ai Concursului naţional cu participare internaţională „Unitate şi diversitate în Uniunea Europeană - Cetăţenii Uniunii Europene", ediţia a IV-a, inclus în Calendarul Activităţilor Educative Naţionale 2015, domeniul A10, poziţia 29.

La actuala ediţie, s-au acordat premiile I, II şi III, menţiuni, precum şi premii de participare la fiecare secţiune a concursului, iar lucrările elevilor vor fi incluse într-un CD cu ISBN şi posterele expuse la toate instituţiile partenere. S-a realizat o expoziţie cu lucrările la Colegiul Tehnic „Traian Vuia" Oradea şi la Biblioteca Universităţii din Oradea, urmând a fi expuse şi la Casa Corpului Didactic Bihor, Primăria Municipiului Oradea şi Biblioteca Judeţeană „Gheorghe Şincai".
Ţinem să precizăm faptul că am primit lucrări din 21 de judeţe: Arad, Alba, Argeş, Bihor,  Brăila, Călăraşi, Cluj, Caraş Severin, Constanţa, Covasna, Dolj, Dâmboviţa, Galaţi, Tulcea, Sălaj, Satu Mare, Hunedoara, Teleorman, Maramureş, Vrancea, Prahova şi municipiul Bucureşti, care au răspuns unei mari provocări, şi anume Uniunea Europeană, tema proiectului fiind „Unitate şi diversitate în Uniunea Europeană - Cetăţenii Uniunii Europene".
În cadrul prezentărilor, eseurilor şi posterelor, elevii au ilustrat în mod creativ şi original cunoaşterea conceptului de cetăţean european şi nevoia participării la decizia publică. Aşadar, proiectul a urmărit informarea elevilor cu privire la conceptul de cetăţenie europeană, drepturi, obligaţii, familiarizarea elevilor cu instituţiile Uniunii Europene; conştientizarea lor cu privire la rolul U.E, în promovarea unor atitudini şi valori comune pentru întreaga Europa. Astfel, elevii au putut să dea o formă artistică ideilor lor.
Mulţumim partenerilor de proiect: Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor (reprezentat de domnul inspector şcolar general Avram Nicolae, inspector şcolar general adjunct Kery Haynal, inspector şcolar de specialitate pentru educaţie permanentă şi activitate educativă formală şi nonformală, prof. Duma Daniela şi inspector şcolar de specialitate pentru proiecte educaţionale Negruţiu Florin), Casa Corpului Didactic Bihor (director, prof. drd. Carmen Bodiu şi prof. metodist Raluca Sereş), Primăria Municipiului Oradea (domnul primar Ilie Gavril Bolojan, consilier Grama Anca), Biblioteca Judeţeană „Gheorghe Şincai" (director manager Ligia Mirişan, bibliotecar, prof. dr. Barna Mariana şi Năsăudean Marcela), Biblioteca Universităţii din Oradea (director, Florica Ujoc), Editura Universităţii din Oradea (lect. univ. dr. Cristina Dogot, directorul Editurii), Facultatea de Istorie, Relaţii Internaţionale, Ştiinţe Politice şi Ştiinţele Comunicării/ Departamentul de Ştiinţe Politice şi Ştiinţele Comunicării (director de departament, d-na conf. univ. dr. Cristina Matiuţa, director proiect şi asistent universitar Alina Brihan - membru), Facultatea de Geografie, Turism şi Sport (decan, prof. univ. dr. Ioan Horga, director departament, conf. univ. dr. Mircea Brie şi lect. univ. Alina Stoica, precum şi lect. univ. dr. Florentina Chirodea), Institutul pentru Promovarea Democraţiei (Gabriela Goudenhooft - vicepreşedinte), Asociaţia Top Formalis Oradea.
La concurs au participat elevi de la: Lic. T. „Onisifor Ghibu", C.Tehnic „Traian Vuia", C.N. „Emanuil Gojdu", C.N. „Mihai Eminescu", Lic. Teologic Penticostal „Betel", Lic. Teologic Baptist „Emanuel", Şcoala Gimnazială „Dacia", Şc. Gimnazială „Oltea Doamna", Şc. Gimnazială Nr. 16, C.E. „Partenie Cosma", C.T. „C-tin Brâncuşi", C.T. „Andrei Şaguna", C.N. „Avram Iancu" Ştei, C.T „Alexandru Roman" din Aleşd, Lic.T. „Lucian Blaga", C.N. „Samuil Vulcan" din Beiuş, C.T. „Ioan Ciordaş" din Beiuş, C.T. „Transilvania", C.T. „Mihai Viteazul", C.S.E.I. „Orizont" Oradea, Şc. Gimnazială din Sîntandrei, C.N. „Mihai Viteazul" din Sfântu Gheorghe, jud. Covasna, Lic. Tehnologic din Măcin, jud. Tulcea, C.T. „Henri Coandă" din Tulcea, C.T. „Panait Istrati" din Brăila, Lic. Pedagogic „D.P.Perpessicius" din Brăila, Lic. Tehnologic „Construcţii de Maşini UNIO" din Satu Mare, Şc. Gimnazială din Cătina, jud. Cluj, Şc. Gimnazială din Drăgăneşti de Vede, jud.Teleorman, C.N. „Vasile Lucaciu" din Baia Mare, jud. Maramureş. Grup Şc. de Turism din Arieşeni, jud. Alba, C.T. din Reşiţa, jud. Caraş Severin, C.T. „Mihai Viteazul" din Vulcan, jud. Hunedoara, Şc. Gimnazială „Gelu Românul" din Dăbâca, jud. Cluj, C.E. „Viilor" din Bucureşti, C.N. „Elena Cuza" din Craiova, C.N. Pedagogic „Ştefan Velovan" din Craiova, C.N. de Informatică „Carmen Sylva" din Petroşani, C.N. „Ştefan Odobleja" din Craiova, C.T. de Transporturi şi Construcţii din Iaşi, C.T. „Dimitrie Leonida" din Iaşi, C. N. „Emil Racoviţă" din Iaşi, C.T. „Henri Coanda" din Tulcea, C.T. „Anghel Saligny" din Baia Mare, C.T. „Iuliu Maniu" din Şimleu Silvaniei, jud. Sălaj, Lic. Tehnologic „Construcţii de Maşini"din Mioveni, jud. Argeş, Lic.Tehnologic de Electronică şi Automatizări „Caius Iacob" din Arad, Lic. Tehnologic „Paul Bujor" din Bereşti, Galaţi, Lic. Tehnologic din Sebeş, jud. Alba, C.T. „Elisa Zamfirescu" din Satu-Mare, C.N. „Vlaicu Vodă" din Curtea de Argeş, Şc. Gimnazială Nr. 1 Hulubeşti, Butoiu de Jos, jud. Dâmboviţa, Şc. Gimnazială Nr.1 Leordina, jud. Maramureş, Şc. Gimnazială „Tudor Vladimirescu" din Călăraşi, Şcoala Sfinţii Martiri Brâncoveni din Constanţa, Şcoala Primară din Vladnicu de Sus, com. Tănăsoaia, jud. Vrancea; am mai primit lucrări inclusiv din Franţa şi Turcia.
La actuala ediţie au participat peste 500 de elevi. Concursul s-a desfăşurat pe 3 etape (etapa locală, judeţeană şi naţională) şi pe 3 secţiuni: 1.Instituţiile Uniunii Europene (prezentări în PowerPoint) 2.Prezentul şi viitorul Uniunii Europene (eseuri reflexive, creaţii literare) 3.Dialogul cetăţenilor Uniunii Europene - Vocea ta contează în Europa (postere).
În urma jurizării, la etapa naţională au fost premiate lucrările a 356 de elevi.
Prof. Corina Negruţiu,
coordonator de proiect
P.S. Pentru mai multe poze (93 de poze), accesaţi Galeria foto: Câştigătorii concursului „Unitate şi diversitate în Uniunea Europeană - Cetăţenii Uniunii Europene”, ediţia a IV-a.

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 12:34:18 Ora de vară a Europei de Est