Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Primarul Ilie Bolojan mulţumeşte tuturor orădenilor care s-au prezentat la vot şi îi aşteaptă din nou pe 14 iunie

În iunie, din nou la urne

Primarul Ilie Bolojan mulţumeşte tuturor orădenilor care s-au prezentat la vot şi îi aşteaptă din nou pe 14 iunie

Primarul Ilie Bolojan împreună cu primarul comunei Sînmartin, Lucian Popuş, au susţinut ieri, 11 mai 2015, o conferinţă de presă în care au prezentat rezultatele referendumului privind oportunitatea integrării comunei Sînmartin în perimetrul administrativ al municipiului Oradea.

La conferinţa de presă au fost prezenţi secretarul municipiului Oradea, dl. Ionel Vila şi secretarul comunei Sînmartin, dl. Claudiu Păcurar.
„Referendumul în Oradea nu este valid, pentru că nu s-a îndeplinit cerinţa privind prezenţa la vot a minimum 30% din totalul celor înscrişi în listele electorale. Le mulţumesc tuturor orădenilor care s-au prezentat la vot, indiferent de felul în care au votat. Din cei care au votat, cca 95% au votat cu DA. Nu ştim dacă restul sunt împotrivă, nu sunt interesaţi sau nu au fost convinşi să îşi exprime voinţa. Sunt convins însă, că o mai bună explicare a motivelor pentru care merită să vină la vot, îi va determina pe mai mulţi orădeni să se prezinte la următorul referendum. Voi propune un nou referendum, astfel încât pe 14 iunie, orădenii să mai aibă o şansă pentru a-şi exprima votul. În aceste zile vom cere clarificări de la Autoritatea Electorală Permanentă. Locuitorii din comuna Sînmartin au respectat toate condiţiile pentru validare, iar referendumul organizat acolo este valid. Orădenii trebuie să ştie că, pentru a avea rezultate şi pentru a putea dezvolta un oraş, trebuie să ai şi resurse. Fără resurse, orice primar ar fi în Oradea, nu poate să facă ceea ce trebuie", a spus primarul Ilie Bolojan.
Cu privire la modul de desfăşurare a întregului proces al referendumului, secretarul Municipiului Oradea, Ionel Vila, a precizat: „Organizarea şi amenajarea celor 143 de secţii de votare a fost una bună, iar colaborarea cu structurile de pază şi protecţie, de asemenea. În ceea ce priveşte rezultatele votării, în municipiul Oradea, din 189.416 alegători s-au prezentat la urne 37.290, respectiv 19,68% din totalul celor înscrişi în listele electorale. Dintre aceştia 35.738, adică 95,83% au votat cu DA".
Cu toate acestea, referendumul din Oradea nu este valid, din cauza prezenţei scăzute la vot. Legislaţia în vigoare stipulează clar condiţia participării la procesul de vot a cel puţin 30% din totalul celor înscrişi în listele electorale.
„În comuna Sînmartin, referendumul este însă valabil şi validat. S-au prezentat la urne 3.890 de  persoane, adică 47,98% din totalul celor înscrişi în listele electorale, dintre care 2.120 au votat cu DA", a completat secretarul comunei Sînmartin, Claudiu Păcurar.
În final, primarul comunei Sînmartin, Lucian Popuş, a mulţumit locuitorilor din Sînmartin pentru votul realizat raportat la validarea referendumului, dar şi primarului Ilie Bolojan pentru ajutorul acordat şi pentru discuţiile purtate cu locuitorii comunei.
„Nu a fost deloc uşor, pentru că ne-am lovit de persoane care au încercat să dezinformeze populaţia", a completat primarul Lucian Popuş. (B.P.)

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 23:22:32 Ora de vară a Europei de Est