Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 februarie 2024

Statul plătește suplimentar 56 de universități de stat și particulare, în acest an, ca să formeze peste 32 de mii de viitori profesori. Cea mai mare creștere față de anul universitar precedent e la Universitatea din Oradea – 700 de locuri în plus

În anul universitar 2023-2024, statul vrea să formeze peste 32.200 de studenți care ar putea să devină profesori, potrivit datelor din ordinul ministrului Educației nr. 6.234/2023. Este vorba despre ordinul prin care a fost aprobată lista universităților cu programe de formare psihopedagogică. Numărul locurilor a crescut cu aproape 20% față de anul trecut, cu mențiunea că anul trecut în listă nu figura numărul de locuri pentru o serie de universități, iar o universitate particulară este nouă pe această listă – Universitatea „Tibiscus” din Timișoara, care primește 100 de locuri.
Amintim că 56 de universități vor organiza programe de formare psihopedagogică pentru profesori, în anul universitar 2023-2024. Acest lucru înseamnă că pot fi școlarizați 32.250 de studenți care vor să devină profesori.

În anul universitar 2023-2024, la fel ca în fiecare an, universitățile cu cei mai mulți studenți care pot fi școlarizați sunt următoarele:

Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca – 3.500;
Universitatea din București – 3.000;
Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași – 2.400;
Universitatea Națională de Știință și Tehnologie Politehnica București – 1.600;
Universitatea din Craiova – 1.500;
Universitatea din Oradea – 1.500;
Universitatea de Vest din Timișoara – 1.500;
Universitatea „Transilvania” din Brașov – 1.100;
Academia de Studii Economice din București – 1.000;
Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu – 1.000;
Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava – 1.000;
În anul universitar 2022-2023, numărul maxim de studenți care au putut fi școlarizați a fost de 26.880. Creșterea cu 5.370 de studenți este influențată de faptul că pe lista de anul trecut în dreptul a 6 universități era afișat „N/A”. Dacă aceste 6 universități și-a menținut cifra de școlarizare pentru modulul psihopedagogic, atunci noutățile ar fi doar în dreptul Universității Tehnice de Construcți București, care primește 50 de locuri în plus, la Univeristatea din Oradea, care are o creștere de 700 de locuri și la Universitatea din Petroșani – 30 de locuri în plus.

Regulile de finanțare pentru universități prevăd că pentru un student la licență, care urmează modulul de pregătire pedagogică, instituția de învățământ primește cu 16% din alocația pentru finanțarea de bază pe student echivalent unitar mai mult decât pentru un student care nu urmează acest modul. Pentru un student la master, care urmează de regula modului II pedagogic, finanțarea este cu 32% peste alocația pentru finanțarea de bază pe student echivalent unitar.

Orădenii sunt aşteptaţi la Târgul de carte Gaudeamus, din Parcul 1 Decembrie

De astăzi şi până duminică, inclusiv

Orădenii sunt aşteptaţi la Târgul de carte Gaudeamus, din Parcul 1 Decembrie

La Primăria Oradea a avut loc ieri, 12 mai 2015, o conferinţă de presă cu privire la cea de-a doua ediţie a Târgului de carte Gaudeamus, ediţie care va începe astăzi, 13 mai şi va fi deschisă până duminică, 17 mai, inclusiv.

Târgul de carte Gaudeamus are o anvergură naţională, el având loc în mai multe oraşe din România. La Oradea, evenimentul va avea loc pe platoul din Parcul 1 Decembrie (lângă statuie).
La conferinţa de presă au participat: city-managerul Primăriei Oradea, dl Eduard Florea, coordonatoarea târgului de carte, d-na Connie Chifor, preşedintele de onoare al târgului de carte, directorul Direcţiei pentru Cultură Bihor, dl Lucian Silaghi şi directorul Direcţiei Monitorizare Cheltuieli de Funcţionare şi Organizare Evenimente din Primăria Oradea, dl. Mircea Oaie.
În deschiderea conferinţei, city-managerul Eduard Florea a spus: „Programul evenimentelor este unul bogat, astfel încât sperăm că vom trezi interesul a cât mai mulţi vizitatori. Îi aşteptăm pe orădeni sâmbătă, de la ora 10.00, când Radio România va premia 8 elevi olimpici. Aceştia vor fi recompensaţi de organizatori pentru munca şi performanţele lor. Ne mândrim că unul dintre aceşti olimpici este din Oradea. Este vorba de Bădulescu Andrei Vlad, elev la Colegiul Naţional „Emanuil Gojdu".
Caravana Gaudeamus, organizată de Primăria Oradea şi Radio România, va avea 58 de expozanţi, reuniţi în 39 de standuri.
Coordonatoarea evenimentului, d-na Connie Chifor, a precizat că organizarea acestei a II-a ediţii se datorează succesului de anul trecut a ediţiei pilot, dar şi faptului că au existat numeroase cereri din partea editurilor, care cunosc faptul că publicul orădean este interesat de lectură, de cărţi, astfel încât târgul de carte de la Oradea este mai mult decât binevenit.
În cadrul proiectului „Cărţile se întorc acasă", orădenii care au prea multe cărţi de care nu mai au nevoie sunt aşteptaţi să le doneze, ele urmând să ajungă prin intermediul organizatorilor la cei mai puţin norocoşi, care au nevoie de aceste cărţi.
Cărţile donate la ediţia de anul trecut au ajuns într-o bibliotecă şcolară sătească din judeţul Bihor, care fusese mistuită de flăcările unui incendiu.
Directorul Direcţiei pentru Cultură Bihor şi preşedintele de onoare al târgului de carte, dl Lucian Silaghi, a spus: „Felicit Primăria Oradea şi Radio România pentru această iniţiativă. Anul 2015 este pentru Oradea un an al actelor de cultură. Direcţia Judeţeană pentru Cultură, instituţie pe care o reprezint, e onorată să fie implicată în această caravană intinerantă. Puţini ştiu că cuvântul „gaudeamus" în limba latină înseamnă „să ne bucurăm". De mâine (astăzi - n.n.), îi aştept pe toţi orădenii să se bucure de carte".
PROGRAMUL EVENIMENTELOR
Astăzi, miercuri, 13 mai
Ora 13.00 - Deschiderea oficială a celei de a II-a ediţii a Târgului de carte Gaudeamus
Joi, 14 mai
Ora 17.00 - 18.00 Editura Şcoala Ardeleană
Lansarea volumului „Primul război mondial şi realităţile demografice din Transilvania. Familie, moralitate şi raporturi de gen", autor Ioan Bolovan (Colecţia Şcoala Ardeleană de Istorie); participă: Ioan Bolovan, Sorin Şipoş, Alexandru - Bogdan Bud, Vasile George Dâncu
Sâmbătă, 16 mai
11.30 Editura Humanitas, lansare de carte: Mircea Cărtărescu, „Poezia", ediţie de colecţie ce cuprinde opera poetică integrală a lui Mircea Cărtărescu; invitaţi: Dan Liviu Boeriu şi Marius Miheţ
12.30 RADIO ROMÂNIA
Invitaţi de nota 10: Olimpicii României
13.00 - 14.30 Editura Casa, Atelier de creaţie: string art; invitaţi: Toth Beata, magazin hobby Dekor Mania
15.00 Editura Humanitas, lansare eveniment: Papa Ioan Paul II/Karol Wojtyla, „În mâinile Domnului. Însemnări personale, 1962 -2003"
Invitaţi: Mihai Maci, pr. dr. Alexandru Buzalic, Cristian Bălănean
16.00 Editura Humanitas, lansare de carte: „Facebook. Fabrica de narcisism", autor Teodor Baconschi; invitat: Mihai Maci
Duminică, 17 mai
13.00 Decernarea Premiilor celei de a II-a ediţii a Târgului de carte Gaudeamus
13.00 - 14.00 Editura Casa, Atelier de creaţie: înşirarea mărgelelor; invitaţi: Toth Beata, magazinul hobby Dekor Mania.
(Biroul de presă)
Gaudeamus Oradea scoate cartea la iarbă verde
La această ediţie a târgului, veţi găsi mii de titluri, printre care şi bestseller-urile zilei, serii de autor, pachete promoţionale şi discounturi de peste 50% oferite de cei aproape 60 de expozanţi, evenimente de top, zeci de premii acordate vizitatorilor la Tombola GAUDEAMUS, dar şi concursul Miss Lectura îi aşteaptă pe orădeni într-o oază de cultură: la Târgul GAUDEAMUS Oradea.
Intrarea este liberă, iar programul de vizitare este următorul: miercuri - sâmbătă, între orele 10.00 şi 20.00, iar duminică, între orele 10.00 - 15.00.
Târgul GAUDEAMUS Oradea, cea mai nouă componentă a Caravanei GAUDEAMUS, este singurul eveniment din seria de 87 de târguri de carte pe care Radio România le-a iniţiat până acum, organizat în colaborare cu autorităţile locale din oraşul gazdă. GAUDEAMUS Oradea se va desfăşura în incinta pavilionului expoziţional mobil amplasat în Parcul 1 Decembrie.
Târgul GAUDEAMUS Oradea face parte dintr-un proiect de anvergură naţională - Programul LECTURA - iniţiat şi derulat de Radio România, care vizează susţinerea pieţei de carte din ţara noastră prin evenimente de tip expoziţional şi proiecte conexe. Palmaresul cumulat al Programului, în intervalul noiembrie 1994 - aprilie 2015, însumează 86 de târguri organizate sub brandul GAUDEAMUS, aproape 9.500 de expozanţi, 2.440.000 de vizitatori şi peste 9.650 de evenimente.
Principalele componente ale programului sunt: Târgul Internaţional GAUDEAMUS Carte de Învăţătură (21 de ediţii), Caravana GAUDEAMUS (Cluj-Napoca - 16 ediţii, Craiova - 14 ediţii, Timişoara - 9 ediţii, Litoral - Mamaia/Constanţa - 6 ediţii, Sibiu şi Târgu Mureş - câte 3 ediţii, Oradea - o ediţie pilot în anul 2014), Târgul GAUDEAMUS Carte Şcolară (12 ediţii) şi o serie de proiecte conexe.
Calendarul GAUDEAMUS 2015 mai cuprinde: GAUDEAMUS Litoral (13 - 17 august), GAUDEAMUS Carte Şcolară (16 - 27 septembrie) şi Târgul Internaţional GAUDEAMUS (18 - 22 noiembrie).
Invitaţi de nota 10: Olimpicii României,
proiect prin care postul public de radio promovează şi recompensează performanţele obţinute pe plan internaţional de către reprezentanţii la vârf ai învăţământului românesc.
Sâmbătă, 16 mai, la ora 12.30, sunteţi aşteptaţi să îi cunoaşteţi pe invitaţii de nota 10 ai Târgului GAUDEAMUS Oradea, elevi din această zonă a ţării, premiaţi la olimpiade internaţionale la diferite discipline: Baranyai István Dávid, Fógel Péter (Colegiul Naţional „Kölcsey Ferenc" din Satu Mare), Boros Zoltán, Schefler Barna, Schefler Gergő (Liceul Teologic Romano - Catolic „Hám János" din Satu Mare), Dan Cristian Vulpe, Bogdán Eszter (Colegiul Naţional „Silvania" din Zalău) şi Andrei - Vlad Bădulescu (Colegiul Naţional „Emanuil Gojdu" din Oradea). Premiile vor fi oferite de Radio România şi Automobile Dacia.
Premiile ediţiei 2015 a Târgului GAUDEAMUS Oradea
vor fi decernate duminică, 17 mai, începând cu ora 13.00, astfel:
Trofeele GAUDEAMUS (acordate editurilor - locurile 1, 2 şi 3) şi Cea mai râvnită carte a Târgului, decernate prin Votul Publicului exprimat prin completarea unor chestionare distribuite vizitatorilor pe întreg parcursul târgului;
Trofeele Presei - decernate jurnaliştilor pe secţiunile publicaţii, radio, TV şi online, tot prin Votul Publicului;
Premiul Educaţia - decernat unei instituţii de învăţământ în semn de apreciere a modului de promovare a ofertei sale educaţionale la Târgul GAUDEAMUS;
Premiul Miss Lectura, acordat celei mai frumoase cititoare prezente la Târg de către casa de modă Pusha Fashion;
Premiile Tombolei GAUDEAMUS - ai căror câştigători vor fi stabiliţi prin tragerea la sorţi a buletinelor de Vot al Publicului - oferite de către sponsorii şi partenerii ediţiei.
Parteneri: BRD Groupe Societe Generale - partener principal al Caravanei GAUDEAMUS 2015
Proiect susţinut de Ministerul Culturii
Sponsori: Automobile Dacia, Casa de modă Pusha Fashion, Avon Cosmetics, Clubul Sportiv Municipal Oradea, Hotel Continental, Select Catering SRL, Hotel President Băile Felix şi Restaurant Romanada Oradea.
Evenimentul este organizat de Radio România şi Primăria Municipiului Oradea, în cadrul Caravanei GAUDEAMUS 2015.
Connie Chifor & Ovidiu Dan
P.S. Pentru mai multe poze, accesaţi Galeria foto: Orădenii sunt aşteptaţi la Târgul de carte Gaudeamus, din Parcul 1 Decembrie.

Trimite email
vineri, 29 martie 2024, 09:43:01 Ora standard a Europei de Est