Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Academician Solomon Marcus - Doctor Honoris Causa al Universităţii Agora

Joi,

Academician Solomon Marcus - Doctor Honoris Causa al Universităţii Agora

Universitatea Agora din Oradea sărbătoreşte în acest an aniversarea a 15 ani de la fondarea universităţii şi editarea a celui de al 10-lea volum, care va însuma la sfârşitul anului 50 de numere, al International Journal of Computers Communications & Control (IJCCC), cotat ISI, IF=0,694 în JCR2013, în prezent fiind pe poziţia 96 în lume dintre cele 135 de jurnale cotate ISI la categoria „Computer Science, Information Systems" şi primul din ţară la această categorie.

Cu ocazia acestor sărbători preşedintele Consiliului de Administraţie, prof.univ.dr.ing. Mişu-Jan Manolescu, mi-a solicitat să propun o personalitate ştiinţifică ce ne-a ajutat să progresăm, pentru acordarea celui mai înalt titlu onorific pe care îl poate acorda o universitate acreditată.
M-am gândit, fără ezitare, la domnul academician Solomon Marcus, care la 1 martie 2015 a împlinit 90 ani, dar care a rămas acelaşi spirit tânăr şi lucid, mereu în căutarea adevărului şi frumosului.
În lucrarea [1], menţionată în Laudatio, coordonată de Lavinia Spandonide şi Gheorghe Păun, Întâlniri cu/Meetings with SOLOMON MARCUS, Ed. Spandugino, Bucureşti, Vol. 1-2, 2011, am avut onoarea să scriu şi eu câteva amintiri şi gânduri despre cel căruia discipolii îi spun Profesorul, din care citez:
 „O personalitate culturală atât de complexă şi armonioasă se găseşte mai rar, mai ales în zilele noastre când ştiinţa se îndepărtează tot mai mult de cultura umanistă şi se îndreaptă în mod necesar şi dramatic către babelizare. Solomon Marcus are darul de a povesti în limbaj matematic şi de a calcula în limbaj natural, îmbrăcând totul într-o aură poetică. Opera sa este pătrunsă de ideea reconcilierii universale, precum cea a lui Pico della Mirandola. Din ea răzbate, înainte de toate, convingerea cititorului că autorul a fost înzestrat cu harul înţelepciunii, o înţelepciune pe care vrea s-o lase moştenire omenirii, asemenea tizului său biblic, înţeleptul Solomon: „Înţelepciunea preţuieşte cât o moştenire, şi chiar mai mult pentru cei ce văd Soarele". (Ecleziastul 7.11). [1]
...citiţi mai departe LAUDATIO.
Ceremonia de decernare a titlului şi a diplomei va avea loc în data de 14 mai, ora 15, în Aula Albastră, la sediul Universităţii Agora din Oradea (Piaţa Tineretului Nr. 8).
Domnul academician Solomon Marcus este incredibil de activ la cei 90 de ani împliniţi. Face efortul de a veni la Oradea imediat după întoarcerea domniei sale din Turcia, unde a participat cu o lucrare invitată la o conferinţă internaţională de semiotică, care i-a fost dedicată (7-10 mai, Istanbul).
Vă aşteptăm cu drag!
Rector,
Prof. univ. dr. Ioan Dziţac

Trimite email
vineri, 2 mai 2025, 06:46:08 Ora de vară a Europei de Est