Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Un proces simulat din domeniul Dreptului penal

Vineri, la Universitatea Agora, în Sala de procese simulate

Un proces simulat din domeniul Dreptului penal

În cadrul activităţilor festive prilejuite de aniversarea a 15 ani de la înfiinţarea Universităţii Agora din Oradea şi în cursul consolidării unei istorii de succes a acesteia, studenţii de anul III şi IV de la secţia „Drept" au avut prilejul în ziua de 15 mai 2015 să contribuie, la rândul lor, cu o mică poveste de succes, aceea a unui proces simulat din domeniul Dreptului penal, respectiv o punere în scenă a unei judecăţi în primă instanţă a unei cauze penale.

Conceput pe o stare de fapt cadru, scenariul şedinţei de judecată a permis studenţilor care au interpretat rolurile de magistraţi, avocaţi, părţi şi martori să-şi expună propriile replici şi intervenţii. S-a creat, astfel, o stare de emoţie şi de tensiune pentru participanţi, fiecare dintre ei concentrându-se pentru a-şi formula cât mai adecvat expunerile şi pentru a da replicile potrivite celorlalţi. Această manieră de organizare, dincolo de riscurile pe care le presupune, în situaţiile în care din cauza tracului, unii dintre studenţi ar uita sau denatura relatarea unor aspecte esenţiale în desfăşurarea scenariului, oferă cel mai bun prilej pentru trăirea atmosferei unei şedinţe de judecată la cote foarte apropiate de realitate. Oferă, de asemenea posibilitatea studentului în rolul de judecător să-şi manifeste cunoştinţele, deprinderile, dar mai ales personalitatea în conducerea şedinţei.
Ceea ce s-a întâmplat vineri va rămâne în istoria universităţii noastre nu numai ca primul proces simulat al secţiei de Drept, ci deopotrivă, ca unul care a ridicat ştacheta calitativă a prestaţiilor la o cotă atât de ridicată încât, generaţiile viitoare vor avea mult de muncă pentru a o depăşi.
Cu un aer senioral, ,,judecătorul" Adriana Brânda a condus magistral şedinţa, de maniera în care unui necunoscător al evenimentului aflat în sală, i-ar fi creat, realmente, senzaţia că a nimerit într-o şedinţă de judecată a Judecătoriei Oradea.  Cu o privire iacobină şi un aer inchizitorial, ,,procurorul" Jeni Dedu s-a angajat în expuneri vehemente şi replici tăioase la adresa Apărării, conduse excelent de ,,avocatul" Petronela Ilica; aceasta fie prin replici uşor ironice, pe alocuri sarcastice la adresa Parchetului, fie prin pledoarii patetice, a încercat să invoce tot ce era posibil în favoarea inculpatului şi pentru a-l îndupleca pe preşedintele completului. Ar fi nedrept dacă în suita de elogii nu i-aş menţiona pe toţi participanţii care, în mod surprinzător mai ales pentru unii, au reuşit prestaţii cu mult peste ceea ce probaseră anterior la repetiţii. Aşadar, o reuşită, pe care au savurat-o în primul rând protagoniştii, care au avut cel mai mult de câştigat din această reprezentaţie dar, nu mă îndoiesc că, deopotrivă, toată asistenţa care a făcut sala neîncăpătoare.
În final, adresez un sincer mulţumesc tuturor studenţilor care s-au implicat în acest eveniment şi le doresc din toată inima ca într-un viitor cât mai apropiat să conducă o şedinţă sau să pledeze într-o sală de judecată reală.
Astfel a văzut şi a comentat procesul simulat domnul procuror lector univ. dr. Liviu Lascu, îndrumătorul „actorilor" studenţi.
Nouă nu ne rămâne decât să vă prezentăm şi ceilalţi protagonişti, „actori" ai respectivului proces de drept penal simulat. Alături de Adriana Brânda (judecător), Jeni Dedu (procuror) şi Petronela Ilica (avocat inculpat), au mai interpretat: Daiana Poleac (grefier), Andra Breb (avocat parte civilă), Adrian Florea (inculpat), Lavinia Iovan (persoană vătămată-1), Lavinia Fărcanea (persoană vătămată-2), Iolanda Fâşie (parte civilă), precum şi cei cinci martori: Popa-Tuns Cosmin, Sturz Gabriela, Buncea Claudia, Titi Ronald şi Barboş Daniel.
Pe când o nouă cauză şi provocare?
Ovidiu Dan
P.S. Pentru mai multe poze, accesaţi Galeria foto: Un proces simulat din domeniul Dreptului penal.

Trimite email
vineri, 2 mai 2025, 06:40:38 Ora de vară a Europei de Est