Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
16 septembrie 2021

1.Jumătate dintre elevii din România au primit note peste 8.50 în școala online, spune ministrul Educației: Ne creează o imagine falsă, atrag atenția asupra acestui pericol
Notele din învățământul online sunt „peste jumătate între 8.50 și 10”, potrivit declarațiilor ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu, făcute astăzi pentru DCNews. Acesta a spus că s-a uitat pe statistica de la nivel național, în privința predării online, și a ajuns la concluzia că notele de 8 sau 9 sunt „un accident”.
Sorin Cîmpeanu este de părere că notele din școala online „ne creează o imagine falsă” și „dacă cineva poate să mă convingă, să ne convingă, aș fi foarte fericit să poată să ne convingă că învățământul românesc are 50% din elevi merituoși”.
Ministrul Educației a mai spus că notele mari din mediul online sunt legate de dificultatea profesorilor de a evalua: „Știm foarte bine că profesorii au avut dificultăți în a evalua. Elevii, studenții sigur că avut șansa de a răspunde mult mai bine întrebărilor profesorilor în spatele unui ecran, cu camera și microfonul oprite”.

2. Cîțu despre decizia impunerii certificatelor verzi și pentru copii, fără să fie precizată vârsta: A fost o scăpare acolo. Prin HG mâine va fi corectată și vor fi cei peste 6 ani
Premierul Florin Cîțu a participat, joi seara, în emisiune la TVR1, unde a oferit câteva explicații despre propunerea Comitetului Național pentru Situații de Urgență (C.N.S.U.) care prevede obligativitatea prezentării Certificatului verde, în localitățile în care incidența la 14 zile este cuprinsă între 3 și 6 cazuri la mia de locuitori. În documentul respectiv se face referire la faptul că certificatul va fi necesar și pentru copii, fără însă să se precizeze până la ce vârstă, informează G4Media.ro.
„Ce se întâmplă cu copiii, în privința acestei decizii?”, a întrebat moderatorul emisiunii.
„A fost o scăpare acolo. Prin Hotărâre de Guvern, mâine va fi corectată și vor fi cei (copiii – n.red) de peste 6 ani. Acum se poate testa foarte ușor. Vom folosi același principiu pe care l-am folosit și la intrarea în România”, a răspuns premierul Cîțu.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
26 iunie 2021
Sfaturile date elevilor de profesorii de la Teleșcoala pentru examenul de Bacalaureat 2021
Emisiunea Teleșcoala, de pregătire pentru examenele de la finalul claselor a VIII-a și a XII-a, a luat vacanță, iar profesorii participanți le-au transmis elevilor câteva sfaturi folositoare la examene, din experiența lor, scrie TVR2. Aceste sfaturi sunt de la profesorii de liceu pentru candidații la Bacalaureat.
„Chiar dacă tinerilor nu le plac foarte mult regulile, câteva, care ne-au fost și nouă de folos, tot le-aș sugera: să lase orice griji în afara sălii de examen, să se concentreze doar pe ceea ce scrie pe foaia de examen, în așa fel încât să permită memoriei să selecteze informațiile necesare rezolvării cerințelor, să aibă încredere în mintea lor luminată de emoție și de speranță…”, spune profesoara de Limba și literatura română Cecilia Barbu.

Un proces simulat din domeniul Dreptului penal

Vineri, la Universitatea Agora, în Sala de procese simulate

Un proces simulat din domeniul Dreptului penal

În cadrul activităţilor festive prilejuite de aniversarea a 15 ani de la înfiinţarea Universităţii Agora din Oradea şi în cursul consolidării unei istorii de succes a acesteia, studenţii de anul III şi IV de la secţia „Drept" au avut prilejul în ziua de 15 mai 2015 să contribuie, la rândul lor, cu o mică poveste de succes, aceea a unui proces simulat din domeniul Dreptului penal, respectiv o punere în scenă a unei judecăţi în primă instanţă a unei cauze penale.

Conceput pe o stare de fapt cadru, scenariul şedinţei de judecată a permis studenţilor care au interpretat rolurile de magistraţi, avocaţi, părţi şi martori să-şi expună propriile replici şi intervenţii. S-a creat, astfel, o stare de emoţie şi de tensiune pentru participanţi, fiecare dintre ei concentrându-se pentru a-şi formula cât mai adecvat expunerile şi pentru a da replicile potrivite celorlalţi. Această manieră de organizare, dincolo de riscurile pe care le presupune, în situaţiile în care din cauza tracului, unii dintre studenţi ar uita sau denatura relatarea unor aspecte esenţiale în desfăşurarea scenariului, oferă cel mai bun prilej pentru trăirea atmosferei unei şedinţe de judecată la cote foarte apropiate de realitate. Oferă, de asemenea posibilitatea studentului în rolul de judecător să-şi manifeste cunoştinţele, deprinderile, dar mai ales personalitatea în conducerea şedinţei.
Ceea ce s-a întâmplat vineri va rămâne în istoria universităţii noastre nu numai ca primul proces simulat al secţiei de Drept, ci deopotrivă, ca unul care a ridicat ştacheta calitativă a prestaţiilor la o cotă atât de ridicată încât, generaţiile viitoare vor avea mult de muncă pentru a o depăşi.
Cu un aer senioral, ,,judecătorul" Adriana Brânda a condus magistral şedinţa, de maniera în care unui necunoscător al evenimentului aflat în sală, i-ar fi creat, realmente, senzaţia că a nimerit într-o şedinţă de judecată a Judecătoriei Oradea.  Cu o privire iacobină şi un aer inchizitorial, ,,procurorul" Jeni Dedu s-a angajat în expuneri vehemente şi replici tăioase la adresa Apărării, conduse excelent de ,,avocatul" Petronela Ilica; aceasta fie prin replici uşor ironice, pe alocuri sarcastice la adresa Parchetului, fie prin pledoarii patetice, a încercat să invoce tot ce era posibil în favoarea inculpatului şi pentru a-l îndupleca pe preşedintele completului. Ar fi nedrept dacă în suita de elogii nu i-aş menţiona pe toţi participanţii care, în mod surprinzător mai ales pentru unii, au reuşit prestaţii cu mult peste ceea ce probaseră anterior la repetiţii. Aşadar, o reuşită, pe care au savurat-o în primul rând protagoniştii, care au avut cel mai mult de câştigat din această reprezentaţie dar, nu mă îndoiesc că, deopotrivă, toată asistenţa care a făcut sala neîncăpătoare.
În final, adresez un sincer mulţumesc tuturor studenţilor care s-au implicat în acest eveniment şi le doresc din toată inima ca într-un viitor cât mai apropiat să conducă o şedinţă sau să pledeze într-o sală de judecată reală.
Astfel a văzut şi a comentat procesul simulat domnul procuror lector univ. dr. Liviu Lascu, îndrumătorul „actorilor" studenţi.
Nouă nu ne rămâne decât să vă prezentăm şi ceilalţi protagonişti, „actori" ai respectivului proces de drept penal simulat. Alături de Adriana Brânda (judecător), Jeni Dedu (procuror) şi Petronela Ilica (avocat inculpat), au mai interpretat: Daiana Poleac (grefier), Andra Breb (avocat parte civilă), Adrian Florea (inculpat), Lavinia Iovan (persoană vătămată-1), Lavinia Fărcanea (persoană vătămată-2), Iolanda Fâşie (parte civilă), precum şi cei cinci martori: Popa-Tuns Cosmin, Sturz Gabriela, Buncea Claudia, Titi Ronald şi Barboş Daniel.
Pe când o nouă cauză şi provocare?
Ovidiu Dan
P.S. Pentru mai multe poze, accesaţi Galeria foto: Un proces simulat din domeniul Dreptului penal.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

vineri, 17 septembrie 2021