Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Zilele Carierei de Impact Social - ediţia a II-a

Joi şi vineri, la Universitatea Agora, în cadrul proiectului ETIC

Zilele Carierei de Impact Social - ediţia a II-a

Joi şi vineri (21 -22 mai 2015), a avut loc la Oradea, în cadrul Universității Agora, ediţia a doua dintr-un eveniment care propune o societate diferită, în care timpul nostru de lucru înseamnă construirea unei vieţi mai bune pentru cei din jur şi a unei civilizaţii mai prietenoase cu mediu.

Evenimentul, Zilele Carierei de Impact Social, este inspirat de evenimente similare din Marea Britanie (ex. Social Impact Careers Days din Oxford) sau din SUA. Zilele Carierei de Impact Social este o conferință care îşi propune să aducă tinerii şi studenții faţă în faţă cu cariere care merg dincolo de profit: în mediul ONG, în antreprenoriat social, în companii care dezvoltă şi activităţi de responsabilitate socială. Nevoia la nivel mondial a studenţilor de a căuta astfel de cariere cu impact pozitiv este arătată de diverse statistici, spre exemplu un studiu realizat de publicaţia britanică The Guardian în 2007.
Zilele Carierei de Impact Social s-au organizat pentru prima oară în România în toamna anului 2014, în cadrul proiectului ETIC, a cărui beneficiar este Fundaţia Agora,  la Oradea şi Cluj-Napoca. Popularitatea conferinţelor a încurajat organizarea unei a doua ediţii. Astfel, joi şi vineri, am avut invitaţi atât din mediul ONG, cât şi din mediul privat şi corporatist, care au ţinut prezentări pe teme legate de impactul pozitiv pe care activitatea noastră îl poate avea în societate.
În deschidere, a vorbit conf. univ. dr. Gabriela Bologa, decan al Facultății de Drept şi Ştiinţe Economice din cadrul Universităţii Agora şi managerul proiectului,  recapitulând povestea proiectului „ETIC - Cariere de Impact Social", proiectul finanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-20013 (POSDRU), accentuând impactul pozitiv pe care proiectul îl are în rândul studenţilor de la medicină, psihologie şi management care fac parte din grupul ţintă al proiectului.
Acesta este proiectul care a făcut posibilă organizarea Zilelor Carierei de Impact Social, fiind un proiect implementat în parteneriat cu firmele de resurse umane eDAVA Innovation din Oradea, reprezentată de psiholog Florina David şi Consult Plus din Cluj-Napoca, reprezentată de prof. univ. Adrian Opre. Proiectul creează şi o importantă colaborare între trei universităţi, pe de o parte Universitatea Agora, universitate privată, iar pe de altă parte  Universitatea Oradea, prin participarea Facultăţii de Medicină şi  Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, prin participarea Facultăţii de Psihologie.
În cursul zilei de joi au fost prezentate două prelegeri despre schimbarea în bine a societății, urmărite de un amfiteatru plin de studenţi de la medicină, management şi psihologie. Astfel, evenimentul a fost continuat de drd. Raluca David, în prezent doctorand în neuroştiințe cognitive la Universitatea Oxford din Marea Britanie, implicată în proiect şi preşedinte al organizaţiei Compas din Oradea. Raluca a vorbit despre „Cum putem schimba ceva cu adevărat? Societatea civilă între presiune socială şi democraţie participativă". Concluzia prelegerii a fost că societatea umană a evoluat prin participarea voluntară a oamenilor şi ridicarea vocilor societăţii civile. Raluca a sugerat că e timpul ca şi societatea civilă orădeană să se trezească, şi a lansat o invitaţie pentru voluntariat în cadrul organizaţiei Compas pentru festivalul PadişFest ce va avea loc în această vară.
Ziua de joi a fost încheiată de psiholog Anca Popa, care a lansat o discuție liberă cu studenţii despre mersul la psiholog şi stigma asociată încă a mersului la psiholog în societatea românească. Dna Popa a provocat studenţii să îşi pună la încercare prejudecăţile. S-a discutat despre impactul pozitiv pe care un psiholog îl are în societate, oferind oamenilor șansa să realizeze că de cele mai multe ori o problemă din viaţa lor vine în primul rând din felul în care ei interpretează negativ evenimentele. Eliberearea tensiunii acesteia din fiecare dintre noi ajută la aplanarea conflictelor cu cei din jur şi la constuirea unei societăţi mai cooperative.
Vineri, ziua a doua din conferinţă, a fost una specială, în cadrul căreia au fost invitați doi experţi din Budapesta. Managerul de proiect a salutat invitaţii, care au devenit deja prietenii proiectului şi ai grupului ţintă constituit şi apoi au luat pe rând cuvântul. Mai întâi a vorbit Borbala Lorincz, voluntară în cadrul ONG-ului BAGazs din Ungaria, un ONG care de 5 ani lucrează în comunitatea de romi din BAG. Borbala a povestit despre problema romilor ca fiind una dintre principalele probleme ale țărilor central şi est-europene din epoca noastră - o problemă care trebuie rezolvată urgent. Organizația BAGazs desfăşoară în BAG programe atât pentru adulți cât şi pentru copii. Adulţii beneficiază de dezvoltare comunitată, consiliere juridică şi cel mai important - sunt ajutaţi să îşi deschidă două întreprinderi sociale: o crescătorie de porci pentru bărbaţii din comunitate şi o echipă de bucătărese pentru evenimente în cazul femeilor. Totuşi, focusul principal al BAGazs sunt copiii, cu care se lucrează intens cu sprijinul a zeci de voluntari. Se face dezvoltare emoţională şi socială, se lucrează la teme şi se organizează tabere. Scopul e de a ajuta copiii să îşi definească scopuri în viaţă şi să construiască pentru acestea. Un detaliu inedit al BAGazs este politica fără-donaţii, al cărei scop este să nu perpetueze o relaţie de ierarhie şi putere între membrii organizaţiei şi membrii comunităţii.
Ca o continuare firească a luat cuvântul Andras Slemmer, dezvoltator IT în cadrul companiei de start-up Prezi din Budapesta. Prezi dezvoltă un software de prezentare şi este unul dintre primele şi cele mai dinamice start-upuri din Ungaria. Totodată, Prezi împreună cu Google şi nu numai doresc să lasă o amprentă pozitivă în societate. Astfel ei susţin egalitatea între sexe şi drepturile homosexualilor, sprijinind Budapest Parade. Mai mult, în loc de a plăti firme care să le organizeze team buildinguri, Prezi colaborează cu BAG şi desfăşoară acţiuni în comunitatea de romi, de la construcţia de încăperi pentru organizaţie şi până la instalarea de Wifi în sat. Rezultatul? O echipă de angajaţi ai Prezi mult mai bine închegată decât după un team building obişnuit. Plus oameni motivaţi şi entuziasmaţi, plus un beneficiu de mare valoare pentru cei din BAG. Responsabilitate socială a corporaţiei? Just do it!
În încheierea conferinţei ne-am întors pe plaiuri orădene, astfel că,  Ioana Gherasim, asistent social în cadrul Asociaţiei Caritas Eparhial a ţinut o prezentare despre activitatea organizaţiei. A prezentat programele de ajutorare, inclusiv o cantină caritabilă şi programe de lucru cu persoane fără adăpost şi persoane vârstince. Studenţii medicinişti au fost interesaţi în special de programele de asistenţă medicală oferite de organizaţie. S-a creat o dezbatere între studenţi şi invitaţi pe tema donaţiilor şi în ce măsură acestea sunt benefice pe termen lung pentru beneficiari sau îi fac dependenţi de caritate. După un dialog stimulant, concluzia a fost că e nevoie de caritate pe termen scurt, iar pe termen lung ar trebui să sprijinim reintegrarea pe piaţa muncii a persoanelor dezavantajate.
Conferinţa s-a încheiat sâmbătă cu sesiune de consiliere pentru carieră. În prezent, studenţii înscrişi în proiect realizează stagii de practică în instituţii, organizaţii şi firme care au şi o componentă de responsabilitate socială a activităţii lor. În acelaşi timp, studenţii beneficiază şi de consiliere pentru carieră, învăţând să îşi pregătească un CV şi o scrisoare de intenţie profesioniste. Aşadar, prin proiectul ETIC evenimentele Zilele Carierei de Impact Social sunt menite să inspire tinerii, iar activităţile adiacente din proiect au scopul de a-i ajuta să acţioneze.
Manager de proiect
conf. univ. dr. Gabriela Bologa
P.S. Pentru mai multe poze, accesaţi Galeria foto: Zilele Carierei de Impact Social - ediţia a II-a.

Trimite email
vineri, 2 mai 2025, 06:40:09 Ora de vară a Europei de Est