Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Cea de-a XXVI-a ediţie a Săptămânii Ştiinţifice

Marţi, s-a deschis la Universitatea din Oradea

Cea de-a XXVI-a ediţie a Săptămânii Ştiinţifice

Marţi, 26 mai 2015, în Aula Magna, s-a deschis cea de-a XXVI-a ediţie a Săptămânii Ştiinţifice a Universităţii din Oradea, în prezenţa prefectului Claudiu Pop, a preşedintelui C.J. Bihor, dl prof. Cornel Popa şi a academicianului Emil Burzo, preşedintele Filialei Cluj-Napoca a Academiei Române.

Subliniind faptul că avem în faţă o sărbătoare tradiţională care durează de 26 de ani, dl rector Constantin Bungău a dat cuvântul distinşilor invitaţi.
Arătându-se încântat de eveniment şi de succesele repurtate an de an de universitatea pe care şi domnia sa a absolvit-o, citâdu-l pe Spiru Haret, dl prefect Claudiu Pop a subliniat nevoia apropierii şcolii de popor, necesitatea ca învăţământul, indiferent de nivel, de la cel preşcolar la cel academic, trebuie să fie ancorat în realitate, să răspundă comenzii sociale şi să fie pus în slujba cetăţenilor, să răspundă nevoilor lor.
Dascăl de formaţie, preşedintele C.J. Bihor, dl prof. Cornel Popa, a făcut trimitere la Nicolae Iorga, la nevoia de a învăţa în permanenţă, lumina cărţilor luminând şi activând mereu mintea şi sufletul. Domnia sa şi-a exprimat recunoştinţa şi i-a felicitat pe studenţi şi pe universitarii orădeni pentru succesele obţinute, asigurându-i că este un fan al lor şi că se bucură de toate realizările învăţământului superior orădean.
Viceprimarul Huszar Istvan a vorbit despre rolul administraţiei publice locale ca liant între absolvenţii Universităţii şi angajatorii locali de pe piaţa forţei de muncă. Este mândru că este absolvent al Universităţii din Oradea; urmărind parcursul devenirii Universităţii, domnia sa a observat că „Universitatea din Oradea are o dezvoltare dinamică".
Prorectorul Eugen Macocian a privit direct în faţă Săptămâna ştiinţifică, domnia sa fiind unul dintre cei care răspund de ea, o supervizează şi cunoaşte suita bogată a evenimentelor pe care le cuprinde.
Privind din perspectiva devenirii unei instituţii de excelenţă (ca pol de inteligenţă), preşedintele Senatului universitar, dl prof. univ. dr. Sorin Curilă, a evidenţiat activitatea centrelor de cercetare din instituţie, dar a accentuat faptul că acestea (centrele de cercetare) trebuie să-şi armonizeze planurile şi tactica de cercetare cu strategia şi obiectivele cercetării la nivel naţional. A recunoscut creşterea numărului de publicaţii importante în cercetare, dar că dezideratul major în acest domeniu de excelenţă rămâne impactul acestora şi al cercetării, în domeniul aplicabilităţii, cu deosebire impactul pentru comunitate şi mediul de afaceri.
Universitatea din Oradea face parte din grupul celor care contează
Ca Doctor Honoris Causa al Universităţii din Oradea, domnul academician Emil Burzo s-a arătat mândru de succesele Universităţii orădene, subliniind locul pe care aceasta îl ocupă în topul internaţional, faptul că Universitatea din Oradea face parte din grupul celor care contează. „Chiar dacă suntem pe locul 16 din cele 19 universităţi aflate în top, trebuie să ţinem cont că la nivel de ţară sunt circa 120, iar cel mai important lucru este faptul că suntem în grupul celor care contează", a subliniat academicianul Emil Burzo.
Diplome de excelenţă pentru cercetare, performanţe artistice, sportive sau ştiinţifice
După prezentarea proiectelor Universităţii pe linia cercetării şi nu numai, de către prorectorul Eugen Victor Macocian (prorector pentru Managementul Cercetării şi Relaţii Internaţionale), în Aula Magna, au răsunat apaluze îndelungate pentru universitarii (5) şi studenţii (25) premiaţi.
Au primit diploma de Excelenţă în cercetarea ştiinţifică: prof. univ. dr. Vesselenyi Tiberiu, prof. univ. dr. Horga Ioan, conf. univ. dr. Gavriş Georgeta (cel mai tare universitar orădean în brevete de invenţii, cu circa 13 brevete, din care 11 ca şi cadru didactic al Univ. Oradea), prof. univ. dr. Moca Paşcu Cătălin, conf. univ. dr. Bălţătescu Sergiu, precum şi peste 20 de studenţi, pentru performanţe artistice, sportive sau ştiinţifice: Matei Violeta Camelia, Maior Ana Ruth, membrii echipei de baschet - feminin, Cheţiu Gabriel, Ghinga I. Raluca Florina...
Să mai spunem că programul editat cu prilejul Săptămânii ştiinţifice orădene cuprinde evenimentele grupate pe facultăţi, dar că ele, evenimentele sunt mult mai multe decât pot fi cuprinse într-o săptămână. La Facultate de Arte, spre exemplu (ca să o luăm pe prima facultate cuprinsă în program), primul eveniment consemnat este cel din 16 februarie, iar ultimul (cel de-al 27-lea), în iulie 2015 - Gala Diplomelor, la Muzeul Ţării Crişurilor.
Ovidiu Dan
P.S. Pentru mai multe poze, accesaţi Galeria foto: Cea de-a XXVI-a ediţie a Săptămânii Ştiinţifice.

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 17:17:15 Ora de vară a Europei de Est