Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

14 iunie, ocazie unică pentru a extinde şi dezvolta oraşul Oradea

Declaraţia de presă a domnului primar Ilie Bolojan

14 iunie, ocazie unică pentru a extinde şi dezvolta oraşul Oradea

Primarul Ilie Bolojan, alături de câţiva colegi din Primărie, implicaţi în organizarea referendumului din data de 14 iunie, a susţinut luni, 25 mai 2015, o declaraţie de presă cu privire la referendumul de fuziune a Oradiei cu comuna Sînmartin.

Primarul a menţionat că în 14 iunie, cunoscând deja opţiunea favorabilă a locuitorilor din comuna Sînmartin cu privire la fuziunea cu Oradea, orădenii mai au o posibilitate să-şi exprime punctul de vedere despre fuziune, iar printr-o informare corectă, având în vedere numărul votanţilor de la alte alegeri, există posibilitatea să se ajungă la o prezenţă la vot care să valideze acest referendum.
Totodată, Ilie Bolojan a prezentat şi motivele care stau la baza proiectului de unificare. Conform primarului, „Oradea nu are nimic de pierdut din realizarea acestei fuziuni, în schimb Oradea - mare va fi un oraş mai important care va genera salarii mai mari pentru orădeni. Într-un oraş mai mare, companiile se dezvoltă mai mult, se creează o cerere mai mare de locuri de muncă, oamenii vor avea venituri mai mari, iar impozitele pe salarii pe care le colectăm şi din care derulăm cea mai mare parte din investiţiile din oraş vor fi mai mari. Asta înseamnă că vom avea mai mulţi bani pentru investiţii şi vom rezolva mai repede problemele oraşului".
Un alt beneficiu îl reprezintă faptul că în urma unificării, prin forţa pe care o are, Oradea va putea să pună la punct staţiunea Băile Felix, să protejeze resursa de apă geotermală şi să protejeze staţiunea de exploatarea gazelor de şist. Pe de altă parte vom avea o staţiune cu condiţii la standarde internaţionale, astfel încât să vină mai mulţi turişti să viziteze Oradea şi Băile Felix, iar toate afacerile care ţin de turism să se dezvolte mult mai mult în următorii ani. Astfel Oradea va fi cunoscută şi ca un oraş turistic. Primarul Ilie Bolojan a menţionat că în urma dezvoltării turismului balnear, Oradea va putea să crească numărul turiştilor în următorii 5 ani la peste un milion de turişti, ceea ce va însemna mai mulţi clienţi şi mai multe beneficii pentru firmele care activează în acest domeniu.
Un alt treilea pilon este faptul că un oraş mai mare asigură un viitor mult mai bun tinerilor de aici, la ei acasă. Un oraş mai mare înseamnă mai multe oportunităţi, înseamnă mai multe şanse pentru tinerii noştri - a menţionat primarul.
„Noi credem că dacă bunăstarea oraşului este un angajament al tuturor celor care suntem în sistemul public sau al celor care facem politică, atunci acest proiect în mod clar depăşeşte o miză politică, el este deasupra oricărei politici de partid, în condiţii normale cred că toate partidele ar trebui să susţină acest referendum. În aceşti ani s-au pierdut foarte multe ocazii, s-au pierdut oportunităţi, am pierdut foarte mult timp şi a mai rata încă o astfel de oportunitate unică ar fi o mare eroare", a zis Ilie Bolojan.
Primarul Ilie Bolojan a făcut un apel către orădenii care doresc să sprijine acest referendum:
„Facem un apel către orădeni, să se implice şi să ne dea o mână de ajutor ca acest referendum să treacă. În primul rând vreau să mulţumesc celor care au participat şi în primul tur la vot, pentru că cei 36 de mii de orădeni care au votat cu DA pot fi activi în această campanie de informare şi de mobilizare la vot, îi rog să fie conştienţi că este foarte important să convingă persoanele din jurul lor să meargă să voteze şi dacă fiecare dintre cei care a votat mai convinge un singur orădean care nu a votat atunci acest referendum poate să treacă fără nici o problemă", a declarat primarul.
Totodată, cei care doresc să susţină administraţia orădeană în mod voluntar în această campanie pot să ia legătură cu organizatorii campaniei pe adresa de mail referendum@oradea.ro, pe site-ul www.oradea.ro sau www.referendumoradea.ro, la numărul de telefon 0259-409-458 sau pe contul de facebook Referendum Oradea+Sînmartin, pentru a cere detalii suplimentare sau pliante şi afişe cu care pot promova referendumul.
„Avem nevoie de oameni care să-i convingă şi pe alţii, avem nevoie de oameni care să le dea altora informaţie, care să mobilizeze oamenii să participe la vot, care să îşi spună punctul de vedere în public", a conchis primarul Ilie Bolojan. (B.P.)
Dragi orădeni,
Veniţi la vot în 14 iunie şi spuneţi DA!
Cine apreciază cu adevărat ce s-a făcut în ORADEA în anii de când domnul  inginer Ilie Bolojan este primarul Oradiei trebuie să vină la vot în 14 iunie.
Cine ţine la dl primar şi la oamenii de bine din acest municipiu care fac ceva pentru Oradea va veni la vot în 14 iunie.
Cine iubeşte copiii şi tinerii acestui oraş şi doreşte ca ei să aibă un oraş mai mare şi mai puternic, mai frumos şi mai important va veni la vot în 14 iunie.
Dragi orădeni, pentru binele nostru, al tuturor, susţineţi referendumul, spuneţi DA la referendumul din 14 iunie!
Cu preţuire,
Ovidiu Dan  

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 17:54:26 Ora de vară a Europei de Est