Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Şedinţa Senatului universitar din 25 mai

Pentru o totală transparenţă

Şedinţa Senatului universitar din 25 mai

Comisia de Relaţii Interne şi Internaţionale vă informează despre subiectele discutate în şedinţa Senatului Universităţii din Oradea de luni, 25 mai 2015.

Au început pregătirile pentru noul an universitar 2015-2016 şi pentru viitoarele mandate în conducerea Universităţii
Luni (25 mai 2015), membrii Senatului au analizat şi dezbătut o serie de documente necesare funcţionării Universităţii în perioada următoare. (Dintre cele 23 de acte supuse aprobării Senatului universitar, cele mai multe au primit aprobarea corpului normativ. În urma prezentării în plen a documentelor de către preşedinţii comisiilor Senatului a fost amânat votul pentru trei acte. Actele vizau aspecte financiare).
Cum vor fi evaluate cadrele didactice de la Universitatea din Oradea?
În Universitatea din Oradea, ca şi în celelalte universităţi româneşti, cadrele didactice sunt evaluate anual. În Oradea, evaluarea se face într-un proces complex şi foarte costisitor - în termeni de timp fizic consumat, de eforturi pentru a putea face raportări care satisfac cerinţe birocratice, şi ... chiar de hârtie. Fişa de evaluare confirmată pentru un cadru didactic poate avea până la 30 de pagini. Iar înscrisurile respective angajează răspunderi.
Pentru a evita acest proces cronofag, s-au căutat soluţii. S-a discutat mult în Universitate şi chiar s-a  propus ca, Fişa complexă - formularul stufos poate fi văzut pe site-ul Universităţii: Calitate - să nu mai fie obligatoriu de completat anual, ci doar la 5 ani. În cadrul obligaţiei anuale să fie completată o  fişă minimală - o pagină. S-a discutat ca fişa specifică de la Universitatea din Oradea, să fie înlocuită cu fişele naţionale folosite pentru evaluarea cadrelor didactice, stabilite de CNATDCU. Propunerea aceasta a întrunit votului Consiliului de Administraţie şi a fost apoi înaintată pentru aprobarea Senatului universitar.
Dezavantajul variantei este major, a arătat, în numele Comisiei pentru probleme asigurării Calităţii în învăţământ, d-na prof. univ. dr. Mariana Mureşan, preşedinta acestei Comisii a Senatului. Fişa pentru abilitare este croită pentru profesori, iar asistenţii şi lectorii sunt măsuraţi după exigenţe care îi poziţionează, de la început, în situaţii inferioare. Nu este firesc ca asistenţilor să li se ceară să se compare cu profesorii universitari.
După dezbateri, proiectul Consiliului de Administraţie a fost amânat.
Fişa de Evaluare a Cadrelor Didactice la Universitatea din Oradea - probabil cea mai complicată din ţară - a rămas, tot la fel. Îngrozitoare! Poate vor iniţia tinerele cadre didactice un proiect bun.
Cum va fi ales viitorul rector al  Universităţii?
Problema va fi decisă de către comunitatea academică. Variantele legale sunt: Ales de către Comunitatea Academică sau Desemnat prin concurs în baza unei metodologii aprobate de Senatul universitar. Comunitatea se va pronunţa într-un Referendum intern convocat pentru luni, 29 iunie, al cărui rezultat va putea fi validat doar dacă există cvorum. În caz de lipsă de cvorum, se va convoca o a doua consultare, cea finală: în data de 2 iulie.
Prof.univ.dr. Lia Maria Pop

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 17:05:31 Ora de vară a Europei de Est