Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
6 mai 2025

Studenții, masteranzii și doctoranzii ar putea primi burse de studiu în străinătate, printr-un concurs național organizat de Ministerul Educației – proiect de Hotărâre de Guvern

Tinerii români interesați să studieze în afara țării ar putea să primească burse finanțate din bugetul de stat și din fonduri speciale ale Ministerului Educației și Cercetării, potrivit unui proiect de Hotărâre de Guvern pus în consultare publică. Bursele sunt destinate pentru licență, masterat, doctorat, dar și pentru cercetare sau cursuri de vară și vor fi acordate prin concurs național, prevede proiectul.
Fondul de burse „se poate constitui atât din sume de la bugetul de stat cât și din veniturile proprii ale Ministerului Educației și Cercetării provenite din procentul de 5% din încasările în valută aferente taxelor percepute de instituțiile de învățământ superior de stat de la studenții și cursanții străini”, este menționat în proiectul de hotărâre.
Bursele în străinătate pot acoperi, total sau parțial, cheltuielile cu taxele de școlarizare, cazare, hrană, întreținere în străinătate etc.
Potrivit notei de fundamentare, bursele vor fi disponibile pentru:
studii universitare complete și parțiale de licență, de masterat și de doctorat;
studii postuniversitare și postdoctorale;
stagii de cercetare/specializare;
stagii de formare postuniversitară și postdoctorală;
cursuri de vară.
Bursele se vor obține prin concurs național organizat de Ministerul Educației și Cercetării, iar regulamentul de concurs urmează să fie elaborat.
Numărul de luni de bursă, tipurile de bursă, domeniile pentru care se acordă bursele, precum și cuantumul bursei lunare, în euro, pe țări/pe tip de bursă se vor stabili anual prin ordin al ministrului Educației și Cercetării, care se publică în Monitorul Oficial al României.
Mai mult, „Ministerul Educației și Cercetării asigură o sumă necesară acoperirii
asigurării medicale, doar în cazul în care aceasta nu este acoperită de regulamentele
europene în vigoare, precum și transportul internațional din România până la locul de
stagiu și retur, o singură dată pe an universitar, dacă acesta nu este asigurat de partea
primitoare”, mai este menționat în documentul oficial.
Domeniile de interes pentru România, pentru care vor fi acordate bursele, sunt următoarele:
energie; bioeconomie; tehnologia informațiilor și a comunicațiilor; spațiu și securitate; mediu și schimbări climatice; eco-nano-tehnologii și materiale avansate; sănătate…

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Au sărbătorit Ziua Copilului, mulţumind celor de la Kaufland pentru calculatoare

De 1 Iunie, copiii de la „Dacia”, cu multă recunoştinţă

Au sărbătorit Ziua Copilului, mulţumind celor de la Kaufland pentru calculatoare

„Ne-am adunat astăzi (luni, 1 iunie 2015 - n.n.), în parcarea de la Kaufland, să sărbătorim Ziua Internaţională a Copilului şi să mulţumim sponsorilor noştri, domnului director Cristian Câmpan, director regional Kaufland şi directorului Magazinului 1270 din Calea Borşului, doamna Monica Brad, pentru cele 30 de calculatoare oferite Şcolii Gimnaziale „Dacia" la începutul lunii februarie 2015.

Spectacolul pregătit de elevii şi profesorii şcolii noastre, la ceas de sărbătoare, se vrea un dar al nostru, un semn de recunoştinţă pentru generoşii sponsori, dar şi pentru artiştii noştri, care vor fi recompensaţi de gazdele noastre", ne-a declarat directorul şcolii, dl prof. dr. Florin Hava.
„În fiecare an, în prima zi de vară, celebrăm Ziua Internaţională a Copilului, prilej de a sărbători cea mai frumoasă perioadă din viaţa fiecărui om - Copilăria, de a aprecia şi iubi copiii şi de a promova bunăstarea copiilor din toată lumea. Circa 100 de copii, s-au pregătit să serbeze astăzi Ziua Copilului la Kaufland prin cele 25 de puncte de program şi desene pe asfalt", a completat consilierul educativ, doamna prof. Diana Simina.
 Salutul şi mesajul copiilor au fost transmise la microfon de cei doi prezentatori, Rada Petruţ, din a VI-a A şi George Breje, din a VII-a C. Pentru început, majoretele instruite de prof. Andrada Bulz au colorat viu atmosfera, dând tonul distracţiei; Anastasia Paruş (din a II-a C, înv. prof. Aurora Feier) a interpretat două cântece: „De ziua copiilor" şi „Am părinţi cum n-are nimeni"; Fratele Anastasiei, Ştefan Paruş (din clasa I B, înv. prof. Diana Zlibuţ) a cântat „Supărată-i pădurea" (din cauza defrişărilor sălbatice şi ilegale); Titratul şi îndrăgitul Ansamblu folcloric „Dacia", perla şi emblema şcolii, ambasadorul „dacilor", în judeţ, în ţară şi peste hotare, în direct şi la televiziuni, a prezentat în faţa orădenilor, în mai multe reprize, costumaţi corespunzător, suite de dansuri populare româneşti din bogatul tezaur folcloric al României. Ei sunt instruiţi de doi împătimiţi ai folclorului, prof. instr. Dana Avram şi instructor Ciprian Dinicu. Ansamblul deţine un impresionant palmares, premii naţionale şi internaţionale, precum şi nenumărate apariţii la posturi de televiziune; elevele doamnei prof. Florica Hava, Paula Doboş (membru al grupului Vivere) a interpretat „Dansează twist", iar Bianca Rus ne-a prezentat un show dance; elevul Ursz Andrei (din clasa pregătitoare), instruit de prof. Dana Avram, ne-a sensibilizat cu două cântece populare; Nicole Fota (eleva d-nei prof. Paula Vidican), pregătită de Maris Puşcov (de la Fit Dance Oradea) a prezentat un exerciţiu de fit-dance; eleva Alexandra Sâncelean (din a III-a B), instruită de prof. Andrada Bulz, ne-a încântat cu un exerciţiu de gimnastică; dansatorii doamnei prof. Aurelia Popovici ne-au surprins plăcut, în trei reprize, cu câteva dansuri (western, dans modern şi „Samba florilor"); solistă a Ansamblului „Dacia", Andreea Dărăban ne-a vrăjit cu vocea sa; Briana Magdaş, eleva d-nei prof. Florina Zach, membru al grupului Vivere, a interpretat „Vise şi minuni"; Dania Maria Coneru (din a II-a D, înv. prof. Maria Iagăr), antrenată de Romeo Grozner, de la Clubul Gold Dragon din Oradea, a făcut o demonstraţie de Kung Fu; eleva Ana Rotar, din clasa a II-a B (înv. prof. Paula Vidican), membru al grupului Vivere, a cântat „O fată şi o chitară"; trioul Bogya Patricia, Jurău Petra şi Arad Ştefania, instruit de Andrada Bulz, a prezentat un număr de gimnastică; perechea Sergiu Corbu - Carla Hora (instructor Florin Culda) a prezentat trei numere de dans de societate; Raul Popescu, elevul d-nei înv. prof. Maria Iagăr, a recitat „De ziua mea" şi a vrăjit mingea; eleva Antonia Ianc (din a II-a B), membru al grupului Meda Music, a interpretat „Un look mai îndrăzneţ"; Diana Verdeş (instr. Andrada Bulz) a prezentat pe scenă un număr de gimnastică; Maria Şumălan (din a VI-a B, eleva d-nei prof. Nicolina Mihuţ) ne-a încântat cu piesa „Vara mea"; elevul d-nei prof. Monica Berce, Dan Goţia, din a V-a A, a recitat poezia lui Mihai Eminescu, „Fiind băiet păduri cutreieram..."
Ultimul cuvânt în spectacol l-au avut minunaţii dansatori ai Liei Popovici, cu „Samba florilor".
Unii au scris pe asfalt, alţii au desenat, iar gazdele i-au premiat pe artişti, cu pachete cu dulciuri şi suc. În permanenţă, în apropierea scenei, Corina şi colegii săi de la „Prietenii veseliei" i-au pictat pe faţă pe toţi cei care au dorit să se deghizeze şi să arate altfel de ziua lor.
Ovidiu Dan
P.S. Pentru mai multe poze (100 de poze), accesaţi Galeria foto: Au sărbătorit Ziua Copilului, mulţumind celor de la Kaufland pentru calculatoare.

Trimite email
miercuri, 16 iulie 2025, 04:02:14 Ora de vară a Europei de Est