Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
7 noiembrie 2023

Prima de carieră didactică – informații importante, detalii utile / Cum pot cadrele didactice să obțină rapid creditele profesionale transferabile pentru educație nonformală (P)

Prima de Carieră Didactică a fost oferită în timpul grevei profesorilor ca o soluție pentru cheltuielile legate de activitatea pe care cadrele didactice o desfășoară, dar informațiile oferite până acum nu sunt foarte bine organizate și nu există un rezumat util.
Nu este foarte clar, de exemplu, de ce s-a oferit pe un card diferit de cel de salariu, cum se utilizează cardul primit, de ce sunt atât de mulți furnizori acceptați (deși activitatea lor n-are nicio legătură cu restricțiile privind cheltuirea sumelor de către profesori).
În acest material veți afla:
De unde vin banii;
De ce s-a utilizat un card separat;
De ce sunt atât de mulți furnizori în lista care acceptă cardul;
Care sunt regulile cu privire la cheltuirea banilor;
Care sunt cheltuielile sigur eligibile;
Care sunt beneficiile acestei prime;
Ce cursuri se pot achiziționa.
Răspunsurile au fost elaborate de echipa Docentix https://www.docentix.com/ – (The e-Learning Company este una dintre firmele afiliate care oferă exclusiv cursuri online în limba română).

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
17 octombrie 2023

Conferință pentru profesori și învățători la Cluj – Universitatea Babeș-Bolyai – FSEGA, pe 19 octombrie: Școala de Bani începe școala – discutăm despre educație financiară într-un context transdisciplinar / Înscrieri deschise pentru cadrele didactice

Conferința Școala de bani începe școala...

A treia conferință regională din seria „Școala de bani începe școala: resurse educaționale transdisciplinare de educație financiară”, este organizată pe 19 octombrie 2023, de la ora 13.30, la UBB – Aula FSEGA, de Edupedu.ro cu sprijinul Școala de Bani – BCR, alături de partenerul instituțional Universitatea Babeș-Bolyai – FSEGA (Facultatea de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor). Înscrierile sunt deschise pentru participanți, prin completarea acestui formular.
Noțiunile de educație financiară, dar și mai important, cum să le aplice și să afle despre bani în cât mai multe contexte, în cât mai multe și variate împrejurări, exact ca în viață, sunt foarte importante pentru elevi. Care este valoarea banilor, cum să-și gestioneze veniturile și cheltuielile, cum să economisească și să investească, cum să împrumute bani în mod responsabil și cum să se protejeze de fraude financiare, toate aceste chestiuni trebuie să găsească răspunsuri și explicații și de la oamenii care aduc cunoașterea în viața lor, de la cadrele didactice.
Se organizează în total o serie de patru conferințe regionale. Prima dintre ele a avut loc la Timișoara, la Universitatea de Vest, pe 21 septembrie 2023, iar cea de-a doua la București, pe 19 octombrie, la Academia de Studii Economice din Bucureșt, care a fost și partener instituțional alături de Inspectoratul Școlar al Municipiului București. În cadrul acestor evenimente, peste 250 de profesori participanți au interacționat și în cadrul unui atelier de educație financiară și au avut ocazia de a discuta cu experții și organizatorii din proiect. La final, s-au acordat diplome de participare semnate atât de reprezentanții Școala de Bani, cât și de partenerii din inspectoratele școlare și universități. Seria de conferințe regionale se încheie la Iași, pe 16 noiembrie. Înscrierile sunt deschise pentru participanți atât pentru evenimentul de la Cluj-Napoca cât și pentru cel de la Iași, prin completarea acestui formular.
Școala de Bani și BCR au lansat în 2022 proiectul LifeLab, care, după ce a fost pilotat în două școli din sistemul de învățământ preuniversitar, urmează să fie extins la nivel național. Primul an de LifeLab a însemnat peste 50 de profesori, 1.200 de elevi, 15 cursuri de pregătire pentru profesori și 100 de materiale educaționale dezvoltate de profesorii LifeLab. La sfârșitul programului, cunoștințele de educație financiară ale elevilor s-au îmbunătățit considerabil: de la 46% la 65% (pentru elevii din ciclul gimnazial) și de la 40% la 55% (pentru elevii din ciclul liceal). Totodată, 93% dintre elevi și-au exprimat dorința să învețe cât mai multe noțiuni financiare practice și aplicabile.
Pentru profesori sunt esențiale formarea, sprijinul și resursele, în orice demers didactic. LifeLab a pregătit resurse multiple. În plus, Școala de Bani a susținut CCD Prahova pentru a implementa un program de formare gratuit, acreditat de Ministerul Educației.
Participarea este gratuită, dar locurile sunt limitate, se acordă diplome de participare. Sunt invitați să participe în principal profesorii din mediul preuniversitar, pentru care au fost create resursele educaționale cu o abordare transdisciplinară, prin care noțiunile de educație financiară pot fi introduse în predarea mai multor materii, pe toate ciclurile de învățare din preuniversitar: preșcolar, primar, gimnazial și liceal.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
27 septembrie

Ai peste 16 ani, ești la liceu și ești creativ?
Înscrie-te până pe 31 octombrie la competiția de inovație Solve for Tomorrow / Poți participa individual sau cu prietenii și colegii, în echipe, iar cei selectați vor beneficia de sesiuni de mentorat, workshop-uri și ateliere pentru a-și pune în practică proiectele (P)…

“Bune practici” în educația pentru protecția mediului

Luni, a debutat, la Oradea, prima ediție a concursului național

“Bune practici” în educația pentru protecția mediului

“Viitorul Terrei este în mâinile noastre”, spun copiii României, și au dreptate!
Cu acest crez și această convingere au pornit copiii cercetările, investigațiile pentru un mediu mai curat și mai sănătos în cadrul primei ediții a concursului național “Bune practici” în educația pentru protecția mediului, competiție inițiată și organizată de Inspectoratul Școlar al județului Bihor.

După ce a lansat, la nivel național, disciplina opțională "Educația ecologică și de protecție a mediului", același colectiv de inspectori școlari al I.S.J. Bihor (în frunte cu Elisaveta Roșu și Florin Negruțiu, ca și coordonatori de proiect) a gândit acest concurs ca o evaluare a cunoștințelor teoretice dobândite la această disciplină, dar și o împărtășirea a bunelor practici pe care le-au urmat, pentru a stabili noi strategii și a desprinde noi învățăminte, pe baza principiului “Să învățăm unii de la alții!”
“Vine Europa la noi!”
Festivitatea de deschidere a primei ediții a concursului național “Bune practici” în educația pentru protecția mediului a avut loc, luni, 16 iunie 2008, la sala festivă a Liceului Teoretic “Aurel Lazăr” din Oradea, fiind onorată de prezența prefectului Mircea Ghitea, a secretarului de stat al M.E.C.T., prof. Pasztor Gabriella, și a inspectorului general adjunct, prof. Silviu Torjoc. Din prezidiu au mai făcut parte, prof. Virginia Tiurbe, directorul Casei Corpului Didactic Bihor, prof. Ioan Micu, directorul liceului gazdă și prof. Elisaveta Roșu, coordonator și moderator.
În sală, au fost prezenți și alți inspectori școlari, directori de școli, prof. Gheorghe Tonț, de la Facultatea de Protecția Mediului a Universității din Oradea, ing. Felicia Enache, consilier principal al Agenției pentru Protecția Mediului Bihor, reprezentanți ai presei, cei 36 de elevi concurenți, însoțiți de profesorii coordonatori din cele 11 județe ale țării.
Vorbitorii au arătat importanța și actualitatea programului lansat de inspectorii școlari bihoreni. Prefectul județului Bihor (“inimosul protector și promotor al educației pentru protecția mediului”, cum l-a prezentat  moderatorul manifestării) mizează pe faptul că acești copii minunați, întorși acasă, vor împărtăși colegilor și părinților din experiența câștigată, pentru că, nu-i așa, “toată lumea are de învățat și ar trebui să știe că anumite lucruri nu se fac!”
Dna Pasztor Gabriella ne-a informat faptul că la București, se desfășoară, timp de trei zile, o conferință internațională pe tema educației pentru protecția mediului, cu participarea unor reprezentanți ai Națiunilor Unite.
“Vine Europa la noi pentru a vedea mediul carpatin, mediul rural, să vadă munca profesorilor din aceste zone”, ne spunea secretarul de stat.
La rândul său, generalul adjunct al Inspectoratului Școlar a subliniat importanța programului și a implicării motivate a tinerei generații în acțiuni concrete și ferme de salvare a mediului înconjurător. “Avem nevoie de un mediu sănătos, după cum este foarte importantă păstrarea echilibrului ecologic”.
18 echipaje de gimnaziști și liceeni, din 11 județe
După ce și-au înaintat portofoliile pentru jurizare, echipajele au ieșit în față pentru a-și prezenta proiectele (în power point) și prin intermediul unor pliante, broșuri, desene, albume și reviste.
Așa am reușit să-i cunoaștem pe reprezentanții celor 11 județe, organizați în echipaje de câte doi membri, atât la gimnaziu, cât și la liceu.
Județul Brașov este reprezentat de Georgiana Istrate și Horvath Izabella, de la Colegiul de Științe “Grigore Antipa” din Brașov; Gabriela Mihăilă și Marius Florea, de la Școala cu clasele I-VIII nr. 31 din Brașov, însoțiți de prof. Tatiana Giossanu; r
eprezentanții județului Suceava sunt: Ana Maria Rusu și Dragoș Parasca, însoțiți de prof. Valerica Ignătescu, de la Ecoșcoala “Miron Costin” din Suceava; din Satu Mare au venit: Iulia Câcău-Leș și Banyasz Bianca (echipajul gimnaziștilor), Denisa Horotan și Sebastian Sabo (echipajul liceenilor), ambele echipaje reprezintă Colegiul Național „Ioan Slavici” din Satu Mare, fiind însoțite de prof. Crina Câcău-Leș; Bihorul este reprezentat, la gimnaziu, de echipajul Liceului Teologic Greco-Catolic, alcătuit din surorile gemene Bianca și Patricia Bibarț, însoțite de prof. Adina Stancu, iar la liceu, de Oana Pițurcă și Sorina Miheș, de la Colegiul Tehnic "Transilvania", însoțite de prof. Ionela Radu; echipajele județului Alba au următoarea componență: Anca Jurj și Amalia Morar, de la Seminarul Teologic Ortodox din Alba Iulia, însoțite de prof. Felicia Furdui, Irina Poiană și Paul Călin Cosma, de la Școala cu clasele I-VIII „Ion Agârbiceanu” – Alba Iulia, echipajul gimnaziștilor, însoțit de prof. Codruța Lodroman; județul Ialomița este reprezentat de Ana Marcel și Laura Potop, de la S.A.M. din Bordușani, însoțite de prof. Cornelia Stoicescu; din Prahova au venit: Andrada Dumitru și Coramia Moțoi, de la Colegiul Național „Mihai Viteazul” din Ploiești, însoțite de prof. Gabriela Nedelcu, respectiv, Florina Toma și Camelia Tănase, de la Școala cu clasele I-VIII din Valea Călugărească, însoțite de prof. Georgeta Stavri; județul Botoșani este reprezentat de echipajul cercului de protecția mediului din cadrul Palatului Copiilor și Elevilor din Botoșani, echipaj alcătuit din Eliza Giuboruncă și Andreea Iosub, însoțite de prof. Cecila Vicoveanu; din județul Caraș-Severin au venit: Valentina Goje și Cătălin Chisăliță, de la Școala cu clasele I-VIII din Ciclova-Română, echipaj însoțit de prof. Cristina Lungu; județul Brăila a fost reprezentat de echipajul Școlii cu clasele I-VIII "Mihai Eminescu" din Brăila, format din Luciana Moroianu și Corina Dabija, prof. Ileana Savu și Mioara Bălan - profesori coordonatori, înv. Paulina Marchiș, participant la proiect...
În programul zilei de marți sunt cuprinse două manifestări: activitate de investigare în cadrul Rezervației de stârci din pădurea Rădvani, comuna Cefa (de dimineață), și un simpozion (după-amiază). Miercuri (18 iunie), sunt planificate: o nouă activitate de investigare, dar, de data aceasta, la lacul cu nuferi din Băile 1 Mai (de dimineață), respectiv, un curs de formare (după-amiază), urmând ca joi (dimineața), să aibă loc festivitatea de încheiere, cu premierea câștigătorilor celei dintâi ediții a concursului național “Bune practici” în educația pentru protecția mediului. (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto:  “Bune practici” în educația pentru protecția mediului .

Trimite email
Sunday, 3 December 2023

Poza zilei

De 1 Decembrie, la Tulca

-Riana, pe unde ți-ai petrecut de 1 Decembrie?
-Am fost cu părinții la Căminul Cultural.
-Și eu, dar nu te-am văzut!
-Cine ți-a plăcut cel mai mult cum a cântat?
-Ciprian Mocan și Mădălin Dodu.
-Mie mi-au plăcut Elena Buda, vedeta noastră, și Daniela Lele, iar Diana a fost magnifică!