Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

D-na director Viorica Indrea ne-a dăruit „Cutiuţa cu copilării”

Miercuri, la Grădiniţa Nr. 42 - „Maria”

D-na director Viorica Indrea ne-a dăruit „Cutiuţa cu copilării”

Revenind în instituţia pe care a slujit-o cu devotament atâţia ani, ca educatoare, dar şi ca director (peste 25 de ani, în întreaga carieră didactică), doamna educatoare Viorica Indrea şi-a lansat miercuri, 17 iunie 2015, prima sa carte de poezii, intitulată „Cutiuţa cu copilării".

„Cutiuţa cu copilării este, de fapt, cutiuţa cu jucării lirice a poetei Viorica Indrea, adică acel topos ludic în care copiii, oamenii mari, tot felul de animale, flori, plante, legume se joacă de-a copilăria, fiecare în felul său şi conform universului propriu", avea să precizeze, miercuri la lansare, poetul Lucian Scurtu, apreciere pe care o (re)găsim şi pe coperta cărţii, sub semnătura proprie a poetului Lucian Scurtu.
„Volumul „Cutiuţa cu copilării oferit de d-na educatoare Viorica Indrea este rodul unei bogate experienţe câştigate pe parcursul a 40 de ani de activitate didactică. Parafrazându-l pe Jung, am putea spune că după ce şi-a risipit razele pe o lume întreagă şi îndeosebi pe lumea copilăriei, acum şi le retrage pentru o clipă pentru a se lumina pe sine însăşi şi pentru a putea răspândi în jur lumină mai puternic. Autoarea acceptă evenimentele trăite ca o materie primă din care împleteşte sensuri şi valori. Versurile sunt dedicate experienţelor din copilărie, una din cele mai interesante şi mai spectaculoase etape din viaţa omului, perioadă deschisă spre multiple transformări, spre achiziţii de neimaginat, a spus lector univ. dr. Daniela Roman, cea care semnează şi Prefaţa (Cuvântul înainte).
Autoarea pătrunde în lumea copilului, dar nu ca un străin care a uitat cum arată peisajul, ci ca un bun cunoscător care nutreşte o dorinţă teribilă de a retrăi experienţele magice şi de a crea", a conchis lectorul universitar.
„Felicităm autoarea pentru că a avut puterea de a fi altfel şi de a descuia poarta lăuntrică a vieţii, devenind, prin prezentul volum, mesagerul reîntoarcerii în copilărie, într-o vreme a mercantilismului. Având în vedere că versurile deschid o adevărată fereastră de oportunităţi, credem că va fi un instrument util atât celor mari, cât şi celor mici", mai scrie doamna lector univ. dr. Daniela Roman în Cuvânt înainte.
„Cartea poate fi asemănată cu o fiinţă vie, deoarece are suflet, ea absoarbe sufletul celui care a scris-o şi sufletele celor care au citit-o. Ori de câte ori cartea este citită şi răsfoită, sufletul ei creşte puţin câte puţin" (Carlos Ruiz Zafon, „Umbra vântului").
Titlul „Cutiuţa cu copilării" ne duce cu gândul la cea mai frumoasă parte a vieţii, cea mai pură şi fără de griji - copilăria. Această întoarcere într-un spaţiu candid ne facilitează comunicarea, apropierea de copiii care au atâta nevoie de atenţia noastră.  Volumul are un caracter rotund, se deschide cu „Rugă", pentru „linişte, pentru zilele senine" şi se încheie în acelaşi ton de rugăciune cu poezia „Mai am o mamă sus".
Fiind o carte cu scop formativ, copiii sunt educaţi să-şi ajute părinţii, să fie respectuoşi şi să folosească cele „trei formule fermecate": „te rog frumos", „mulţumesc" şi „iartă-mă". De asemenea, întâlnim  întâmplări din viaţa animalelor, a florilor, care îi îndeamnă pe copii să fie mai buni, mai iubitori. Relevante sunt poeziile „În poiană", „Povestea ghiocelului", „Povestea ciupercuţelor" şi „La concurs".
Am citat-o pe doamna profesor Diana Popa, responsabil cu activitatea editurii Didactica Militans, unde a apărut volumul, profesorul metodist al C.C.D. Bihor.
Au mai vorbit despre carte şi despre autorul „Cutiuţei cu copilării": dl profesor Ioan Mocan, directorul Şcolii Gimnaziale „Octavian Goga", Grădiniţa Nr. 42 fiind structură a Şcolii „Octavian Goga"; prof. Aurelia Bodea, fost inspector şcolar; prof. director Georgeta Bara, prof. Elvira Maria Vancea şi Adela Horga. Alături de colectivul Grădiniţei Nr. 42, au onorat cu prezenţa la lansare şi alţi dascăli, prieteni şi colaboratori ai doamnei director Viorica Indrea. Nouă copii au recitat versuri din „Cutiuţa cu copilării", iar Cezara Horga şi Bulgaru Cătălin au cântat şi încântat.
„Dragele mele şi dragii mei,
Mă bucur că sala de grupă în care mi-am desfăşurat activitatea este plină de oameni dragi mie şi vă mulţumesc că v-aţi lăsat alte treburi pentru a-mi fi alături în aceste momente de bucurie...
Cutiuţa cu copilării este un sertăraş al sufletului meu pe care, abia acum - ca tânără pensionară - am avut răgazul să-l deschid. Ce-am adunat în această cutiuţă? Dorurile mele, dorinţa de a împărtăşi celor mici, prin cei mari, din zestrea dată mie şi nu în ultimul rând dorinţa de a-mi ajuta colegele de breaslă în demersul didactic...", a recunoscut autorul „Cutiuţei cu copilării, doamna director Viorica Indrea. Pentru mine a rămas director, un distins director al Grădiniţei Nr. 42 - „Maria". Intraţi pe ovidan.ro şi vedeţi ce s-a întâmplat în mandatul domniei sale la Grădiniţa Nr. 42.
„Ajunsă la finele profesiei de dascăl, a hotărât să-şi aşeze sufletul în palmă, spre a dărui pe mai departe bucurie de vers românesc"...
Felicitări, doamnă director, mai dorim şi alte copilării!
Ovidiu Dan
Foto: Nicolae Crecan
P.S. Pentru mai multe poze, accesaţi Galeria foto: D-na director Viorica Indrea ne-a dăruit „Cutiuţa cu copilării”. 

Trimite email
joi, 25 aprilie 2024, 12:58:30 Ora de vară a Europei de Est