Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Într-o tabãrã didacticã la ªuncuiuº

Trei clase (primare) de pedagogiºti orãdeni

Într-o tabãrã didacticã la ªuncuiuº

Ultima sãptãmânã de ºcoalã, elevii claselor a II-a B (inst. Maria Duma), a II-a E (inst. Ioana Abrudan) ºi a III-a D (înv. Elena ªarba), de la Liceul Pedagogic „Iosif Vulcan” din Oradea, ºi-au petrecut-o într-o tabãrã didacticã la ªuncuiuº. Programul zilnic a cuprins, pe lângã drumeþii, multe ºi interesante concursuri, propuse de elevi, la limba românã, matematicã, educaþie plasticã ºi educaþie fizicã.

Miercuri, 11 iunie 2008, elevii institutoarei Maria Duma au participat la un schimb de experienþã cu elevii institutoarei Elena Bãlaj, de la ªcoala cu clasele I-IV Bãlnaca, din comuna ªuncuiuº.
 Gazdele i-au întâmpinat cu multã ospitalitate, prezentând colegilor lor pedagogiºti mapele cu lucrãri, multe poezii ºi cântece. Orãdenii au rãspuns provocãrii cântând, recitând ºi dansând cu mult foc. Pentru o mai amplã desfãºurare de forþe, s-au deplasat pe terenul de sport, unde au avut loc întreceri sportive (fotbal ºi alergãri), la care au participat toþi elevii ºcolii din localitate, bucuroºi de vizita orãdenilor.
La plecare, gazdele ºi-au condus oaspeþii pânã la ieºirea din sat, iar unii nu s-au abþinut sã nu îi viziteze în tabãrã în zilele urmãtoare. Marea surprizã a orãdenilor a fost sã-l întâlneascã pe bãieþelul doamnei directoare Simona Martin tocmai la Bãlnaca („secretul”? - bãieþelul era în vacanþã la bunici).
Carnavalul ... bondarilor leneºi
Seara, în tabãrã, a avut loc carnavalul, un prilej de bucurie generalã ºi extaz pentru zecile de mãºti deosebit de bine (re)prezentate: The Mask, Mafalda, clovnul, furnicuþele harnice ºi bondarii leneºi, þigãncile, cavalerii, fetele de cartier ºi fotbaliºtii naþionalei...
Premiul I a fost cucerit de cele trei fete din ,,Bondarul leneº”, de Elena Farago (Adela Copaciu, Andreea Foghiº ºi Artemis Funar) ºi de The Mask (Vincze-Nagy Richard).
 Premiul II a fost atribuit (de juriul concursului, format din trei elevi ºi trei cadre didactice) clovnului Larisa Moº ºi Mafaldei Andreea Cotuna.
Pentru premiul III au fost nominalizaþi duetul Valentine - D'Artagnon ºi leopardul (Lorenzina Lãcãtuº ºi Rucsandra Dume), precum ºi þigãncile (Huve Sarah, Criºan Izabella ºi Ciocan Andreea), fotbalistul (Bolojan Sergiu) ºi zâna (Igna Claudia).
„Libertate în captivitate”
Joi, în tabãrã, au sosit cei trei membri ai proiectului ,, Libertate în captivitate” care au prezentat un film despre efectele nocive ale consumului de alcool, þigãri ºi droguri. Întâlnirea a fost plinã de surprize. Dovedindu-se foarte sinceri ºi deschiºi, elevii au povestit despre problemele din familiile lor, manifestându-ºi îngrijorarea pentru sãnãtatea pãrinþilor ºi bunicilor, care fumeazã sau trag la mãsea.
Prin desene, ei au transmis mesaje clare ºi directe: „Nu mai fuma, tati!”
Lucrãrile lor îºi vor gãsi locul în cadrul unei expoziþii-concurs care va fi organizatã la Oradea.
Concursul de frumuseþe
Concursul de frumuseþe (Miss ºi Mister) a fost cel mai aºteptat moment al taberei, pretendenþi la râvnitele titluri fiind destui. Domniºoarele Rebeca Sãlãjan, Claudia Igna ºi Sarah Huve ºi bãieþii Chindle Valentin, Moisi Darius, Horj Alin ºi Silviu Curtui au fost cei mai fericiþi participanþi.
S-au mai acordat diplome ºi altor  câºtigãtori ai concursurilor organizate la nivelul taberei. Spre exemplu, Teodora Holhoº ºi Lorenzina Lãcãtuº au obþinut diploma pentru cea mai disciplinatã ºi ordonatã camerã.
Cu mult regret, vineri, în 13 iunie, cei 53 de elevi orãdeni s-au pregãtit de decolare, dar au promis sã revinã ºi cu altã ocazie în tabãra de la ªuncuiuº. Pânã atunci se vor consola vizionând CD-ul cu cele 400 de poze. (D.M.)
P.S. Pentru mai multe poze, accesaþi Galeria foto: Într-o tabãrã didacticã la ªuncuiuº.

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 20:52:31 Ora de vară a Europei de Est