Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Bucuria revederii după 55 de ani

Pozele zilei

Bucuria revederii după 55 de ani

Au absolvit „Emanuil Gojdu" în urmă cu 55 de ani, iar sâmbătă, 27 iunie 2015, şi-au dat întâlnire la liceul iubit.

O FRUMOASĂ ANIVERSARE    
Pentru o zi, timpul s-a oprit! Ne-am întâlnit noi, gojdiştii, după 55 de ani de la absolvirea unui liceu de elită.
Atunci nu ne-am dat seama cât am fost de norocoşi să avem asemenea cadre didactice care să ne îndrume paşii spre viitor! Am pornit în viaţă cu avântul tineresc, cu mult curaj şi cu încredere în destinul nostru! Noi, această generaţie ne încăpăţânam să ne întâlnim chiar dacă unii dintre noi nu au o stare de sănătate agreabilă.
Spunea Eli Bodea,una dintre organizatoarele întâlnirilor: „Ne vom întâlni până când suntem doi, deci până formăm un grup".
Mulţi dintre noi au plecat spre veşnicie! Prin Nicolae Păcală am adus un pios omagiu dascălilor şi colegilor şi am păstrat momentul de reculegere, regretând plecarea lor.
Cataloagele îngălbenite şi roase de vreme ne-au adus la reîntoarcerea în timp! Puţini am mai răspuns prezent, eram doar 28. Nu mai avem profesori în viaţă, cu excepţia doamnei Groza, profesoara de limba rusă, care este prea în vârstă să mai vină la întâlnirile noastre.
Doamna director Bako Liana, profesorii Radu Birta şi Cohuţ au ţinut locul diriginţilor noştri la „clasicul" apel. A fost momentul când ne-am depănat amintirile. Doina Torjoc (Bunea) spunea : „Azi este o întâlnire de suflet. Să uităm de grijile şi necazurile ce apar, să trăim clipa, să ne bucurăm că suntem din nou împreună! La întâlnirea de 50 de ani am fost mult mai mulţi, mai tineri şi optimişti. Şi avem încredere în organizatori că ne vom întâlni peste un an. Mai avem multe să ne spunem. Mereu suntem aceiaşi, mereu alţii.  Avem puterea de a lupta cu anii, şi mai avem aspiraţii, dorinţe de realizări, pentru că ăştia suntem noi!" Aurel Tărău spunea: „ Spiritul gojdist există! Am avut cadre didactice care ne-au învăţat să fim oameni integri. Suntem mândri de ceea ce am realizat în plan profesional şi familial! Suntem mândri de locurile noastre de muncă unde ne-am făcut datoria! Toţi colegii au fost oameni cu demnitate şi verticalitate!"
Cornel Matica ne dădea nişte învăţăminte de viaţă: „Dacă vrei să fii fericit o lună, întâlneşte-ţi colegii de liceu! Dacă vrei să fii fericit o viaţă, ai grijă de sănătatea ta şi întâlneşte-te cu prietenii! Noi trebuie să fim uniţi pentru totdeauna, suntem o generaţie deosebită!"
Angela Şipoş: „Aceste întâlniri sunt întâlniri cu tinereţea! Noi refuzăm să îmbătrânim pentru că ne simţim fantastic împreună!"
 Am trecut apoi la vizitarea muzeului „Cartea de aur ilustrată a Liceului Emanuil Gojdu", muzeu care s-a născut ca o premieră în anul 1966 cu aportul sufletistului profesor Emil Roşescu. Noi, absolvenţii liceului Emanuil Gojdu, rămânem recunoscători profesorului Emil Roşescu pentru tot ce ne-a ne-a dăruit, asigurând continuitatea generaţiilor în crearea tradiţiei gojdiste. Acum, profesorul Radu Birta este succesorul domnului Emil Roşescu în continuitatea „Cărţii de Aur".
 A fost o zi minunată, am luat masa împreună la Continental - salonul francez - într-un cadru intim pentru depănarea amintirilor. Ne-am despărţit cu regrete, timpul a fost prea scurt pentru noi. Ne-am promis că vom răspunde „Prezent" şi peste un an!
ACEASTĂ ÎNTÂLNIRE REPREZINTĂ O PROMISIUNE SOLEMNĂ ŞI AFECTIVĂ PENTRU REVEDEREA LA CENTENARUL  LICEULUI EMANUIL GOJDU - 2019!
Oradea, 8 iulie 2015 
Doina Bunea
P.S. Pentru mai multe poze, accesaţi Galeria foto: Bucuria revederii după 55 de ani.


Trimite email
joi, 1 mai 2025, 23:39:34 Ora de vară a Europei de Est