Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
7 noiembrie 2023

Prima de carieră didactică – informații importante, detalii utile / Cum pot cadrele didactice să obțină rapid creditele profesionale transferabile pentru educație nonformală (P)

Prima de Carieră Didactică a fost oferită în timpul grevei profesorilor ca o soluție pentru cheltuielile legate de activitatea pe care cadrele didactice o desfășoară, dar informațiile oferite până acum nu sunt foarte bine organizate și nu există un rezumat util.
Nu este foarte clar, de exemplu, de ce s-a oferit pe un card diferit de cel de salariu, cum se utilizează cardul primit, de ce sunt atât de mulți furnizori acceptați (deși activitatea lor n-are nicio legătură cu restricțiile privind cheltuirea sumelor de către profesori).
În acest material veți afla:
De unde vin banii;
De ce s-a utilizat un card separat;
De ce sunt atât de mulți furnizori în lista care acceptă cardul;
Care sunt regulile cu privire la cheltuirea banilor;
Care sunt cheltuielile sigur eligibile;
Care sunt beneficiile acestei prime;
Ce cursuri se pot achiziționa.
Răspunsurile au fost elaborate de echipa Docentix https://www.docentix.com/ – (The e-Learning Company este una dintre firmele afiliate care oferă exclusiv cursuri online în limba română).

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
17 octombrie 2023

Conferință pentru profesori și învățători la Cluj – Universitatea Babeș-Bolyai – FSEGA, pe 19 octombrie: Școala de Bani începe școala – discutăm despre educație financiară într-un context transdisciplinar / Înscrieri deschise pentru cadrele didactice

Conferința Școala de bani începe școala...

A treia conferință regională din seria „Școala de bani începe școala: resurse educaționale transdisciplinare de educație financiară”, este organizată pe 19 octombrie 2023, de la ora 13.30, la UBB – Aula FSEGA, de Edupedu.ro cu sprijinul Școala de Bani – BCR, alături de partenerul instituțional Universitatea Babeș-Bolyai – FSEGA (Facultatea de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor). Înscrierile sunt deschise pentru participanți, prin completarea acestui formular.
Noțiunile de educație financiară, dar și mai important, cum să le aplice și să afle despre bani în cât mai multe contexte, în cât mai multe și variate împrejurări, exact ca în viață, sunt foarte importante pentru elevi. Care este valoarea banilor, cum să-și gestioneze veniturile și cheltuielile, cum să economisească și să investească, cum să împrumute bani în mod responsabil și cum să se protejeze de fraude financiare, toate aceste chestiuni trebuie să găsească răspunsuri și explicații și de la oamenii care aduc cunoașterea în viața lor, de la cadrele didactice.
Se organizează în total o serie de patru conferințe regionale. Prima dintre ele a avut loc la Timișoara, la Universitatea de Vest, pe 21 septembrie 2023, iar cea de-a doua la București, pe 19 octombrie, la Academia de Studii Economice din Bucureșt, care a fost și partener instituțional alături de Inspectoratul Școlar al Municipiului București. În cadrul acestor evenimente, peste 250 de profesori participanți au interacționat și în cadrul unui atelier de educație financiară și au avut ocazia de a discuta cu experții și organizatorii din proiect. La final, s-au acordat diplome de participare semnate atât de reprezentanții Școala de Bani, cât și de partenerii din inspectoratele școlare și universități. Seria de conferințe regionale se încheie la Iași, pe 16 noiembrie. Înscrierile sunt deschise pentru participanți atât pentru evenimentul de la Cluj-Napoca cât și pentru cel de la Iași, prin completarea acestui formular.
Școala de Bani și BCR au lansat în 2022 proiectul LifeLab, care, după ce a fost pilotat în două școli din sistemul de învățământ preuniversitar, urmează să fie extins la nivel național. Primul an de LifeLab a însemnat peste 50 de profesori, 1.200 de elevi, 15 cursuri de pregătire pentru profesori și 100 de materiale educaționale dezvoltate de profesorii LifeLab. La sfârșitul programului, cunoștințele de educație financiară ale elevilor s-au îmbunătățit considerabil: de la 46% la 65% (pentru elevii din ciclul gimnazial) și de la 40% la 55% (pentru elevii din ciclul liceal). Totodată, 93% dintre elevi și-au exprimat dorința să învețe cât mai multe noțiuni financiare practice și aplicabile.
Pentru profesori sunt esențiale formarea, sprijinul și resursele, în orice demers didactic. LifeLab a pregătit resurse multiple. În plus, Școala de Bani a susținut CCD Prahova pentru a implementa un program de formare gratuit, acreditat de Ministerul Educației.
Participarea este gratuită, dar locurile sunt limitate, se acordă diplome de participare. Sunt invitați să participe în principal profesorii din mediul preuniversitar, pentru care au fost create resursele educaționale cu o abordare transdisciplinară, prin care noțiunile de educație financiară pot fi introduse în predarea mai multor materii, pe toate ciclurile de învățare din preuniversitar: preșcolar, primar, gimnazial și liceal.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
27 septembrie

Ai peste 16 ani, ești la liceu și ești creativ?
Înscrie-te până pe 31 octombrie la competiția de inovație Solve for Tomorrow / Poți participa individual sau cu prietenii și colegii, în echipe, iar cei selectați vor beneficia de sesiuni de mentorat, workshop-uri și ateliere pentru a-și pune în practică proiectele (P)…

Festivitatea de premiere

“Bune practici” în educația pentru protecția mediului

Festivitatea de premiere

Luni (16 iunie 2008), a debutat, la Oradea, prima ediție a concursului național “Bune practici” în educația pentru protecția mediului, competiție inițiată și organizată de Inspectoratul Școlar al județului Bihor.

Timp de patru zile, cei 36 de concurenți din 11 județe ale țării (Alba, Bihor, Botoșani, Brăila, Brașov, Caraș – Severin, Ialomița, Ilfov, Prahova, Satu Mare și Suceava) au participat la o suită de manifestări. În prima zi, cele 18 echipaje (zece la gimnaziu și opt la liceu) și-au prezentat portofoliile și proiectele, iar în zilele următoare au desfășurat activități de investigare în cadrul Rezervației de stârci din pădurea Rădvani, comuna Cefa și la lacul cu nuferi din Băile 1 Mai, marți, au participat la simpozionul „“Bune practici” în educația pentru protecția mediului (în cadrul căruia au fost prezentate 31 de lucrări, din care 16 au fost semnate de profesori coordonatori ai echipajelor prezente la concurs), iar miercuri, au luat parte la un curs de formare organizat de Casa Corpului Didactic Bihor. Festivitatea de încheiere a avut loc joi dimineața, fiind prezidată de generalul Inspectoratului Școlar al județului Bihor, prof. Ioan Șereș, care a înmânat diplomele profesorilor coordonatorilor și premiile câștigătorilor celei dintâi ediții a concursului național “Bune practici” în educația pentru protecția mediului.
Clasamentul echipajelor de gimnaziu:
1. echipajul Ecoșcolii “Miron Costin” din Suceava (Ana Maria Rusu și Dragoș Parasca, însoțiți de prof. Valerica Ignătescu)
2. echipajul Școlii cu clasele I-VIII “Mihai Eminescu” din Brăila (Corina Dabija și Luciana Moroianu, prof. ing. Ileana Savu)
3. echipajul Palatului Copiilor și Elevilor din Botoșani (Eliza Giuboruncă și Andreea Iosub, prof. Cecila Vicoveanu)
4. echipajul Liceului Teologic Greco-Catolic din Oradea, județul Bihor (surorile gemene Bianca și Patricia Bibarț, prof. Adina Stancu)
5. echipajul Școlii cu clasele I-VIII din Valea Călugărească, județul Prahova (Florina Toma și Camelia Tănase, prof. Georgeta Stavri)
6.  echipajul Școlii cu clasele I-VIII „Ion Agârbiceanu” din Alba Iulia, județul Alba (Irina Poiană și Paul Călin Cosma, prof. Codruța Lodroman)
7. echipajul Școlii de Arte și Meserii din Bordușani, județul Ialomița (Ana Marcel și Laura Potop, prof. Cornelia Stoicescu)
8. echipajul Școlii cu clasele I-VIII nr. 31 din Brașov, județul Brașov (Gabriela Mihăilă și Marius Florea, prof. Tatiana Giossanu)
9. echipajul Școlii cu clasele I-VIII din Ciclova-Română, județul Caraș-Severin (Valentina Goje și Cătălin Chisăliță, prof. Cristina Lungu)
10. echipajul  Colegiului Național „Ioan Slavici” din Satu Mare, județul Satu Mare (Iulia Câcău-Leș și Banyasz Bianca, prof. Crina Câcău-Leș).
Clasamentul echipajelor de liceu
1.județul Caraș-Severin (Mihaela Lungauer și Bogdan Ivan, prof. Mimi Ionescu și Lucia Munteanu, de la Gr. Șc. Ind. „Ștefan Anghel” din Reșița)
2.județul Brăila (Mădălina Iosif și Emanuela Găman, prof. Mimi Iosif și Gabriel Pascu, de la Colegiul Național „Gh. Munteanu Murgoci” din Brăila)
3.județul Brașov (Georgiana Istrate și Horvath Izabella, prof. Tatiana Giossanu, de la Colegiul de Științe “Grigore Antipa” din Brașov)
4.județul Bihor (Oana Pițurcă și Sorina Miheș, prof. Ionela Radu, de la Colegiul Tehnic „Transilvania” din Oradea)
5.județul Satu Mare (Denisa Horotan și Sebastian Sabo, prof. Elena Dragoș, de la Colegiul Național „Ioan Slavici” din Satu Mare)
6.județul Ilfov (Georgiana Chiru și Daniela Liscan, prof. Maria și Dumitru-Dan Nicolau, de la Lic. Teoretic „Tr. Lalescu” din Brănești)
7.județul Prahova (Andrada Dumitru și Coramia Moțoi, prof. Gabriela Nedelcu, de la Colegiul Național „Mihai Viteazul” din Ploiești)
8.județul Alba (Anca Jurj și Amalia Morar, prof. Felicia Furdui, de la Seminarul Teologic Ortodox „Mitropolit Simion Ștefan” din Alba Iulia).
În urma jurizării portofoliilor (cuprinzând imagini, afișe și pliante), echipajele au fost premiate cu diplome, după cum urmează: la liceu *pentru imagini sugestive: echipajele județelor: Brăila, Satu Mare, Ilfov și Alba *pentru mesajul afișului, echipajele județelor: Prahova, Brașov și Bihor *pentru valoarea pliantului, echipajele județelor: Brașov, Satu Mare și Caraș-Severin; la gimnaziu *pentru imagini sugestive, echipajele județelor: Brăila, Botoșani, Caraș-Severin și Brașov *pentru mesajul afișului, echipajele județelor: Brăila, Ialomița, Prahova, Suceava, Alba, Bihor și Satu Mare.
Alte premii
Conf. univ. dr. Ribana Linc, de la Facultatea de Istorie – Geografie, Relații Internaționale a Universității din Oradea a ținut să acorde două premii speciale (diplome) echipajelor de la S.A.M. Bordușani, județului Ialomița și echipajului liceenilor sătmăreni de la C.N. „I. Slavici”.
Reprezentanții Muzeului Þării Crișurilor au acordat câte o diplomă reprezentanților județului Bihor, respectiv, echipajelor de la Liceul Teologic Greco-Catolic și Colegiul Tehnic „Transilvania”, iar reprezentanții Autostrăzii „Transilvania” au premiat toate echipajele cu tricouri, iar pe cei de pe locul I, cu ghiozdane reflectorizante.
Marele premiu...
În afara concursului, noi acordăm marele premiu doamnei profesoare Valerica Ignătescu, de la Ecoșcoala „Miron Costin” Suceava pentru frumoasa și realista poezie compusă organizatorilor și participanților la prima ediție a concursului național “Bune practici” în educația pentru protecția mediului.
“Din Suceava lui Ștefan cel Mare
Spre Oradea, noi ne-am îndreptat
Să fim aici la un concurs de mediu
Ce-n calendar este și promovat.
Primul ecologist din top
Noi la Oradea l-am găsit
E doamna inspectoare Roșu,
Care pe toți ne-a-nsuflețit,
De-am venit din toată țara,
Bune practici să-nvățăm
Și-mpreună să-ncercăm
Terra noi să o salvăm.
Prin pădure am umblat,
Specii am identificat,
De țânțari am fost pișcați
Și de stârci chiar … însemnați.
Bucuria a fost mare
Dup-atâta cercetare!
Foarte bine-am fost tratați:
Slană, borș, crap fript și mămăligă,
Dar și foarte des pozați
De domnul Viorel, cel care
Ne-a-nsoțit și-n cercetare!
Chiar nori de am avut,
Nuferii tot i-am văzut.
Ne-am și bălăcit un pic,
Până ploaia a pornit.
Înainte de plecare,
Vrem să vă mulțumim
Că ne-ați chemat,
Să mulțumim tuturor celor care
S-au implicat în organizare,
Cazare, plimbare și ne-au dat mâncare.
Începutul a fost făcut,
Calificativul, “superlativul absolut”.
Toți cei prezenți, cu mic cu mare,
Așteptăm deci… vara viitoare!
Și-acum când suntem în prag de plecare,
Noi, cei din Suceava, vă oferim o floare,
De lege, ea nu-i ocrotită,
Din suflet vă este oferită!”
 (Ovi DAN)
P. S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Festivitatea de premiere.

Trimite email
Sunday, 3 December 2023

Poza zilei

De 1 Decembrie, la Tulca

-Riana, pe unde ți-ai petrecut de 1 Decembrie?
-Am fost cu părinții la Căminul Cultural.
-Și eu, dar nu te-am văzut!
-Cine ți-a plăcut cel mai mult cum a cântat?
-Ciprian Mocan și Mădălin Dodu.
-Mie mi-au plăcut Elena Buda, vedeta noastră, și Daniela Lele, iar Diana a fost magnifică!