Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Câștigătorii concursului Tur virtual prin lumea basmelor europene

La Colegiul Naţional „Samuil Vulcan” Beiuş, au fost desemnaţi

Câștigătorii concursului Tur virtual prin lumea basmelor europene

Pentru elevii din învăţământul primar şi gimnazial, lumea poveştilor este aproape de sufletul lor.

Din păcate, trăind într-o lume în care tehnologia ne acaparează cu totul, uităm de literatura şi jocurile specifice vârstei. Am încercat o formulă care să îmbine tehnologia cu literatura, comunicarea cu jocul şi arta cu tehnica... şi se pare că a avut succes.
Având ca scop să dezvolte personalitatea copilului prin intermediul activităţilor interdisciplinare, călătoria virtuală în lumea basmelor europene a fost o încântare pentru participanţi. Pornind de la o pagină de facebook, Tur virtual prin lumea basmelor europene, proiectul judeţean cu acelaşi nume, desfăşurat la Colegiul Naţional „Samuil Vulcan" din ianuarie până în iunie, a parcurs pe rând diverse etape: Basmul european în desene şi machete, Basmul european vs basmul românesc, Carnavalul basmelor europene şi Lumea europeană a basmelor - concurs de proiecte finale.
Elevii din 12 şcoli au citit şi au recitit basme româneşti şi europene şi le-au împărtăşit celorlalţi prin intermediul desenelor clasice şi în Paint, a machetelor şi colajelor, a eseurilor şi povestirilor redactate frumos, s-au costumat şi chiar au pus în scenă basmele citite.
Cei de pe cea mai înaltă treaptă a podiumului sunt:
Secţiunea Produse finale - Premiul I - Albă ca zăpada - clasa a VII-a de la Şcoala Gimnazială Drăgăneşti, coordonator prof. Amalia Florea
Secţiunea Literatura şi TIC - Premiul I - Apetri Cristina, Liceul Tehnologic „Spiru Haret" Piatra Neamţ, coordonator prof. Ioana Ciurea
Secţiunea Prezentări - Premiul I - Anton Alex de la Şcoala Gimnazială Bunteşti (prof. Simona Muţiu), Luisa Yang de la Liceul Tehnologic „Spiru Haret" Piatra Neamţ
Secţiunea Desene în Paint - Premiul  I - Atudorei Olivia de la Colegiul Naţional „Samuil Vulcan" Beiuş
Secţiunea Desene - gimnaziu - Premiul I - Drăgan Ioana  de Colegiul Naţional „Samuil Vulcan" Beiuş
Secţiunea Desene - învăţământ preşcolar şi primar -  Vlad Bogdan Adrian, grupa mare -GPN nr.4 Rogoz (prof. Dorina Ştefea), Marge Irina de la Liceul Vocaţional Pedagogic „Nicolae Bolcaş" (prof. Anca Budo) şi Hora David de la Şcoala Gimnazială „Nicolae Popoviciu" Beiuş (prof. Corina Bodin)
Secţiunea Machete şi colaje - Premiul I - Popa Andrei de la Şcoala Gimnazială Sîmbăta, (coord. prof. Mirela Bulc).
Preşcolarii şi profesorii lor coordonatori (Grădiniţa „Floare de colţ", coordonator prof. Ana Florea şi Nicoleta Duma, Grădiniţa cu Program Prelungit Nr. 1, coord. prof. Oana Dărăban şi Loredana Stativă) ne-au încântat cu produsele lor finale, obţinând câte un binemeritat loc II, elevii de la Şcoala  Gimnazială Pietroasa şi Colegiul Naţional „Teodor Neş" din Salonta, impresionând juriul cu prezentările realizate.
Echipa de proiect formată din prof. Claudia Buran, Elena Ojică, Florentina Hora, Natalia Heredea, Cătălin Iagăr şi Dumitraş Mona îşi  propune pentru anul viitor continuarea activităţilor şi o mai bună promovare a proiectului, astfel încât să avem mai multe şcoli participante, crescând şi calitatea concursului.
A consemnat prof. Claudia Buran - responsabil de proiect
Foto: profesorii coordonatori ai activităţilor
P.S. Pentru mai multe poze, accesaţi Galeria foto: Câștigătorii concursului Tur virtual prin lumea basmelor europene.

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 12:04:07 Ora de vară a Europei de Est