Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

„Liniştea, bunăstarea, afirmarea, menţinerea la un anumit nivel de trai depind de tine însuţi” (II)

Convorbire cu doamna decan Elena Ana IANCU

„Liniştea, bunăstarea, afirmarea, menţinerea la un anumit nivel de trai depind de tine însuţi” (II)

Doamna decan Elena Ana IANCU, reluăm discuţia noastră referitor la cele trei săptămâni petrecute în America de Nord.

Cum se prezintă continentul american, decoperit cu sufletul de un român la primul descălecat?
În Millennium Park - iasomia şi fotbalul
Ajungând la Chicago nu puteam rata Millennium Park, unde am redescoperit parfumul iasomiei într-un loc protejat în care acest „dar al Domnului" răsplătea trecătorii cu parfumul său răcoritor. Aici aveam să-i aud pe mulţi vorbind româneşte, iar iasomia era parcă un autentic prevestitor al noilor prietenii ce se vor lega pe pământ american. Şi iată cum, din Maramureş, de la Târgu-Lăpuş, Cerneşti, Preluca-Veche, Copalnic-Mănăştur, în Bihor şi până la Chicago, găsim aceleaşi flori care pe veci ne cheamă, ne încântă şi ne îndeamnă să ne întoarcem la pământul care ne dă energia creatoare şi liniştea personală. Tot în ameţitorul parc, în lumina razelor de soare ce se reflectau în renumitul „bob de fasole" am avut o întâlnire de neuitat pentru câteva minute cu o parte din membrii echipei de fotbal Orlando City care aveau programat un meci cu Chicago. Am făcut cunoştinţă, am schimbat impresii şi am avut discuţii despre sportul românesc, în special despre fotbal, timp în care se făceau poze, iar cineva chiar filma. A doua zi, am descoperit pe site-ul oficial al echipei un video cu întâlnirea noastră de la Chicago sub titlul Exploring Downtown Chicago On Gameday .
http://www.orlandocitysc.com/post/2015/06/06/exploring-downtown-chicago-gameday?autoplay=true
Le mulţumim pentru prietenia arătată şi interesul manifestat.
Cascada Niagara şi frăguţele
În timpul vizitei la cascada Niagara, o frumuseţe ce parcă depăşea cele două curcubeie însetate care se adăpau în dezlănţuita apă ce se prăvălea, am văzut gingaşe flori albe presărate printre stâncile din jur... erau frăguţele. În acel moment, mi-am imaginat pădurile întinse de la noi cu poieniţele pline de frăguţe, mă şi vedeam culegându-le pentru a le transforma în mărgeluşe...
Cum sunt românii pe care i-aţi cunoscut în America?
Aş putea spune, fără să greşesc, că românii pe care i-am cunoscut pe pământul american sunt  oameni care generează energii pozitive, iniţiază afaceri, schimbă lucrurile, salvează vieţi, apără valori fundamentale, făuresc destine.
Am întâlnit mulţi oameni de diferite naţionalităţi  care preţuiesc  valorile fundamentale ale statelor lumii, în general ale Americii şi ţării din care provin în mod special. Sunt familii plecate din România cu mulţi ani în urmă.... altele mai recent, persoane care au plecat singure în SUA iar astăzi şi-au întemeiat familii, fie cu români, fie cu cetăţeni americani sau ai altor state. Am înţeles că indiferent unde te afli liniştea, bunăstarea, afirmarea, menţinerea la un anumit nivel de trai depind de TINE ÎNSUŢI. A fi cutezător, deschizător de drumuri, iniţiator de proiecte noi care să genereze plus valoare, să aducă mai multe beneficii personale, instituţionale şi nu în ultimul rând, ţării în care trăieşti înseamnă a avea voinţă, a munci foarte mult, a nu fi inadaptabil social şi în permanent conflict cu sistemul în care trăieşti.
Zile de neuitat, cu specific românesc, am trăit făcând plăcinte ca la Petrileni (Rieni-Ştei), Bihor; gogoşi şi plăcinte cu prune la cuptor şi povestindu-ne viaţa, ascultând poveştile oamenilor pe care i-am întâlnit; le-am promis că vom reveni pe pământ american să descoperim frumuseţea Americii, să învăţăm mai multe, să preţuim lucrurile înfăptuite de români, oriunde ne-am afla şi să apreciem mai mult ceea ce avem aici acasă, în România.
Aşadar, le-aţi promis că o să vă întorceţi în USA...
Aşa este. Personal am promis că ne vom revedea cu cei care ne-au găzduit şi ne-au oferit accesul la sursele de documentare. Şi profesional am promis că ne vom întoarce. Îmi doresc ca discuţiile pe care le-am avut cu specialiştii din poliţiile locale, cadre didactice şi alţi prieteni pe care i-am întâlnit, specializaţi în diferite domenii de activitate, să fie doar primul pas înspre colaborări universitare, în special pe proiecte de cercetare ştiinţifică/comparativă/inovatoare, beneficiarii reciproci fiind comunităţile universităţilor în care predăm, iar studenţii noştri să aibă noi oportunităţi de a se documenta, a învăţa şi de a participa la mobilităţi internaţionale.
Ovidiu Dan
P.S. Pentru mai multe poze (75 de poze), accesaţi Galeria foto: „Liniştea, bunăstarea, afirmarea, menţinerea la un anumit nivel de trai depind de tine însuţi” (II)

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

luni, 20 august 2018