Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

„O sărbătoare a lucrului bine făcut”

Vineri, Gaudeamusul absolvenților economiști

„O sărbătoare a lucrului bine făcut”

Vineri, 20 iunie 2008, la Colegiul Economic „Partenie Cosma” din Oradea, a răsunat Gaudeamusul care a prefațat festivitatea specială pentru cei 311 absolvenți economiști după patru și respectiv, cinci ani de „apostolat”.

 „Închidem astăzi încă o filă din marea carte a vieții. Pe ea sunt înscrise rezultatele eforturilor voastre și a celor care au fost alături de voi, sprijinindu-vă în a desluși tainele cunoașterii...
Aveți și voi o parte din meritul de a contribui la recunoașterea europeană a învățământului românesc. Cu puțin timp în urmă, locul II obținut la Campionatul european de simulare economică managerială, care a confirmat precedentele evidențieri de la  Paris și San Diego, stă mărturie în acest sens.
Rezultatele cu care ne prezentăm acum, la ceas de sărbătoare, sunt îmbucurătoare. Astfel, procentul de promovabilitate la învățământul liceal – rezultate preliminare – este de 97%. La clasele a XII-a, rută directă, este de 99%, în timp ce la clasele a XIII-a liceu, rută progresivă (prima serie de absolvenți), el este de 90%. Mediile generale de peste 9,00 înregistrate la mai mult de 60% din clasele liceale dovedesc deopotrivă străduința voastră, a elevilor, dar și efortul și tenacitatea profesorilor voștri.
Și în acest an, olimpiadele și concursurile școlare au constituit prilej de afirmare pe plan județean, național și internațional, elevii Colegiului Economic „Partenie Cosma” obținând 58 de premii și mențiuni, dintre care aș remarca în mod deosebit cele patru mențiuni de la faza națională a concursului pentru disciplinele tehnologice obținute de către elevii Leac Dafina (din clasa a XII-a D), Silaghi Bianca (a XI-a B), Pentea Mihaela (a XII-a F), Suciu Daniela (a X-a B), mențiunea obținută de elevul Ungur Marius, din clasa a XII-a B, la concursul național de matematică, precum și locul I la concursul național de simulare economică și managerială obținut de către elevele Luncan Olga și Pente Carmen, din clasa a XII-a B.”
Sunt rezultate evidențiate de managerul colegiului, prof. Ioan Corba, în cuvântul rostit la „sărbătoare lucrului bine făcut”. 19 din cele 58 de premii și mențiuni aveau să fie câștigate de absolvenți, pe care prof. Antiana Man, directorul adjunct, avea să-i premieze, înmânându-le câte un plic cu 200, 150, 100... de lei, după caz.
Premierea absolvenților a continuat apoi la nivelul fiecărei clase, diriginții acordând diplome și premii (în cărți) celor care s-au evidențiat prin rezultate deosebite la învățătură.
De la masa prezidiului, Dafina Roxana Leac, șefa de promoție a economiștilor, avea să mulțumească dascălilor și conducerii școlii pentru toate realizării sale și ale colegilor de promoție, iar dl Mihai Chindlea, unul dintre cei care au absolvit liceul în urmă cu 56 de ani, a felicitat absolvenții și dascălii colegiului pentru frumoasele rezultate obținute și în acest an școlar.
Părinții, frații și prietenii prezenți la festivitate au purces apoi la felicitarea absolvenților, dăruindu-le florile recunoștinței și dragostei și imortalizând momentele pe camerele aparatelor de fotografiat și de filmat. (Ovidiu DAN) 
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: „O sărbătoare a lucrului bine făcut”.

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 11:58:32 Ora de vară a Europei de Est