Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
6 mai 2025

Studenții, masteranzii și doctoranzii ar putea primi burse de studiu în străinătate, printr-un concurs național organizat de Ministerul Educației – proiect de Hotărâre de Guvern

Tinerii români interesați să studieze în afara țării ar putea să primească burse finanțate din bugetul de stat și din fonduri speciale ale Ministerului Educației și Cercetării, potrivit unui proiect de Hotărâre de Guvern pus în consultare publică. Bursele sunt destinate pentru licență, masterat, doctorat, dar și pentru cercetare sau cursuri de vară și vor fi acordate prin concurs național, prevede proiectul.
Fondul de burse „se poate constitui atât din sume de la bugetul de stat cât și din veniturile proprii ale Ministerului Educației și Cercetării provenite din procentul de 5% din încasările în valută aferente taxelor percepute de instituțiile de învățământ superior de stat de la studenții și cursanții străini”, este menționat în proiectul de hotărâre.
Bursele în străinătate pot acoperi, total sau parțial, cheltuielile cu taxele de școlarizare, cazare, hrană, întreținere în străinătate etc.
Potrivit notei de fundamentare, bursele vor fi disponibile pentru:
studii universitare complete și parțiale de licență, de masterat și de doctorat;
studii postuniversitare și postdoctorale;
stagii de cercetare/specializare;
stagii de formare postuniversitară și postdoctorală;
cursuri de vară.
Bursele se vor obține prin concurs național organizat de Ministerul Educației și Cercetării, iar regulamentul de concurs urmează să fie elaborat.
Numărul de luni de bursă, tipurile de bursă, domeniile pentru care se acordă bursele, precum și cuantumul bursei lunare, în euro, pe țări/pe tip de bursă se vor stabili anual prin ordin al ministrului Educației și Cercetării, care se publică în Monitorul Oficial al României.
Mai mult, „Ministerul Educației și Cercetării asigură o sumă necesară acoperirii
asigurării medicale, doar în cazul în care aceasta nu este acoperită de regulamentele
europene în vigoare, precum și transportul internațional din România până la locul de
stagiu și retur, o singură dată pe an universitar, dacă acesta nu este asigurat de partea
primitoare”, mai este menționat în documentul oficial.
Domeniile de interes pentru România, pentru care vor fi acordate bursele, sunt următoarele:
energie; bioeconomie; tehnologia informațiilor și a comunicațiilor; spațiu și securitate; mediu și schimbări climatice; eco-nano-tehnologii și materiale avansate; sănătate…

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Părerea muzicienilor rock români contează peste hotare!

Presa internaţională cere părerea formaţiei Dirty Shirt

Părerea muzicienilor rock români contează peste hotare!

Mihai Tivadar, liderul formaţiei DIRTY SHIRT, a fost intervievat de prestigioasa revista franceză Hard Rock cu privire la părerea lui despre genul crossover, care se regăseşte şi în munca formaţiei autohtone.

Hard Rock Mag  este una dintre cele mai citite publicaţii din Franţa şi are reputaţia de a fi foarte exigentă. Pe lângă acest scurt interviu, Dirty Shirt a avut un loc de onoare în acest număr, ultimul album Dirty Shirt, „Dirtylicious", obţinând o cronică excelentă, notată cu 10/10 şi fiind selecţionat ca şi „albumul lunii".
Iată ce spun criticii:
"Dirtylicious se impune ca şi apogeul fuziunii între metalul modern şi muzica balcanică, cele 11 piese ale albumului fiind toate hituri, fără excepţie".
De asemenea, trupa a acordat un interviu amplu de două pagini, iar piesa „Balkanique" a fost inclusă în CD-ul oferit gratuit de revistă.
Noul număr al revistei tratează tema crossover-ului, aşa încât mai mulţi artişti emblematici au fost luaţi la întrebări cu privire la acesta. Alături de muzicieni precum cei de la Skindred, Dog Fashion Disco, Kontrust, Twelve Foot Ninja şi Kultur Shock, s-au regăsit şi cei de la Dirty Shirt, fapt care nu poate decât să ne bucure.
Iată ce răspunsuri a oferit Mihai Tivadar la întrebările din interviu.
-Ce reprezintă pentru tine scena crossover (amintiri din acea perioada, albume şi trupe care v-au marcat)?
-Crossover-ul reprezintă fără îndoială una dintre cele mai frumoase mişcări rock/metal. Faith No More e una dintre trupele care m-au marcat cel mai mult ca artist. I-am descoperit la începutul anilor'90 în Romania, imediat după Revoluţie, pe o casetă poloneză cumpărată la piaţă. În vremea respectivă, singura posibilitate de a descoperi muzica bună era cumpărând casete piratate aduse din Polonia. Şi bineînţeles, schimburile de casete cu prietenii. De obicei, principalul criteriu de alegere a casetelor era coperta, fără să ai habar ce muzică e acolo. Nu îmi amintesc exact cum am dat de albumul Angel Dust, dar cum l-am ascultat, am devenit fan pe viaţă: o incredibilă originalitate şi libertate artistică, păstrând un sound omogen. Pur şi simplu era ceva incredibil. Ţin minte că pe urmă am căutat timp de doi ani caseta cu albumul care conţinea în bonus piesa „Easy", imposibil de găsit în vremea respectivă...
-Credeţi că în 2015 calea e deschisă pentru un come-back al acestui gen? Credeţi că publicul e mai receptiv în prezent?
-Deseori muzica (ca de altfel arta şi moda în general) evoluează în cicluri şi am văzut multe comeb-back-uri în trecut. Aşa că, de ce nu o revenire a crossover-ului? În orice caz, calitatea muzicii a crescut mult în ultima perioadă (în special datorită mijloacelor de producţie digitală şi circulaţiei informaţiei pe internet), iar publicul a devenit mult mai variat. Astfel, cred că poate fi o perioadă  propice pentru o revenire a crossoverului.
-Aveţi aşteptări speciale privind „Sol Invictus", ultimul album Faith No More?
-Am ascultat primul single „Super Hero" când piesa avea doar câteva sute de vizualizări. Mi s-a părut genială, în stilul inimitabil Faith No More, cu un final grandios. Însă nu am aşteptări speciale pentru album: cred că va fi un album excelent, poate mai experimental decât albumele lor de succes, deoarece sunt liberi să facă ce muzică vor, fiind semnaţi cu Ipecac (notă: casa de discuri condusă de Mike Patton, solistul formaţiei).
După un turneu naţional excepţional, intitulat „Dirtylicious Tour" (Baia Mare, Timişoara, Oradea, Satu Mare, Sighet, Târgu-Mureş, Braşov, Bucureşti şi Cluj- Napoca), formaţia Dirty Shirt îşi continuă şirul de aventuri metal cu noi succese!
Trupa urmează să urce pe scenă la Rockstadt Extreme Fest, unul dintre cele mai iubite evenimente româneşti dedicate metalului. Aici, Dirty Shirt va cânta alături de grupuri ca: At The Gates, Moonspell, Ensiferum, Enslaved şi lista poate continua.
Cel mai recent videoclip al trupei a fost realizat pentru melodia „My Art". Videoclipul conţine imagini inedite din turneul „Dirtylicious Tour".
Urmăreşte „My Art" AICI - https://www.youtube.com/watch?v=ki0FkkyJ1L8
Iată ce au declarat membrii trupei:
Formaţia Dirty Shirt a lansat pe data de 26 aprilie 2015 noul album „Dirtylicious". Discul a fost unul dintre cele mai aşteptate noi materiale metal şi nu a dezamăgit. 
Primele recenzii la material au apărut deja şi au fost unanim pozitive. Feedback-ul fanilor a fost şi el pe măsura aşteptărilor trupei, care este încântată de succesul pe care îl are încă de pe acum „Dirtylicious", considerat un disc de căpătâi în creaţia formaţiei maramureşene.
Materialul poate fi comandat de la acest LINK,  unde fanii pot sa şi asculte integral albumul. Mai mult, „Dirtylicious" poate fi achiziţionat şi la concerte, prin poştă (45 de lei + taxe, prin mail cu datele personale la adresa info@dirty-shirt.com) sau de la sediul Promusic Events şi Maximum Rock din Bucureşti, Str. Traian Demetrescu 9, Sector 3.
Nelu Brînduşan

Trimite email
miercuri, 2 iulie 2025, 16:43:02 Ora de vară a Europei de Est