Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 februarie 2024

Statul plătește suplimentar 56 de universități de stat și particulare, în acest an, ca să formeze peste 32 de mii de viitori profesori. Cea mai mare creștere față de anul universitar precedent e la Universitatea din Oradea – 700 de locuri în plus

În anul universitar 2023-2024, statul vrea să formeze peste 32.200 de studenți care ar putea să devină profesori, potrivit datelor din ordinul ministrului Educației nr. 6.234/2023. Este vorba despre ordinul prin care a fost aprobată lista universităților cu programe de formare psihopedagogică. Numărul locurilor a crescut cu aproape 20% față de anul trecut, cu mențiunea că anul trecut în listă nu figura numărul de locuri pentru o serie de universități, iar o universitate particulară este nouă pe această listă – Universitatea „Tibiscus” din Timișoara, care primește 100 de locuri.
Amintim că 56 de universități vor organiza programe de formare psihopedagogică pentru profesori, în anul universitar 2023-2024. Acest lucru înseamnă că pot fi școlarizați 32.250 de studenți care vor să devină profesori.

În anul universitar 2023-2024, la fel ca în fiecare an, universitățile cu cei mai mulți studenți care pot fi școlarizați sunt următoarele:

Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca – 3.500;
Universitatea din București – 3.000;
Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași – 2.400;
Universitatea Națională de Știință și Tehnologie Politehnica București – 1.600;
Universitatea din Craiova – 1.500;
Universitatea din Oradea – 1.500;
Universitatea de Vest din Timișoara – 1.500;
Universitatea „Transilvania” din Brașov – 1.100;
Academia de Studii Economice din București – 1.000;
Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu – 1.000;
Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava – 1.000;
În anul universitar 2022-2023, numărul maxim de studenți care au putut fi școlarizați a fost de 26.880. Creșterea cu 5.370 de studenți este influențată de faptul că pe lista de anul trecut în dreptul a 6 universități era afișat „N/A”. Dacă aceste 6 universități și-a menținut cifra de școlarizare pentru modulul psihopedagogic, atunci noutățile ar fi doar în dreptul Universității Tehnice de Construcți București, care primește 50 de locuri în plus, la Univeristatea din Oradea, care are o creștere de 700 de locuri și la Universitatea din Petroșani – 30 de locuri în plus.

Regulile de finanțare pentru universități prevăd că pentru un student la licență, care urmează modulul de pregătire pedagogică, instituția de învățământ primește cu 16% din alocația pentru finanțarea de bază pe student echivalent unitar mai mult decât pentru un student care nu urmează acest modul. Pentru un student la master, care urmează de regula modului II pedagogic, finanțarea este cu 32% peste alocația pentru finanțarea de bază pe student echivalent unitar.

Părerea muzicienilor rock români contează peste hotare!

Presa internaţională cere părerea formaţiei Dirty Shirt

Părerea muzicienilor rock români contează peste hotare!

Mihai Tivadar, liderul formaţiei DIRTY SHIRT, a fost intervievat de prestigioasa revista franceză Hard Rock cu privire la părerea lui despre genul crossover, care se regăseşte şi în munca formaţiei autohtone.

Hard Rock Mag  este una dintre cele mai citite publicaţii din Franţa şi are reputaţia de a fi foarte exigentă. Pe lângă acest scurt interviu, Dirty Shirt a avut un loc de onoare în acest număr, ultimul album Dirty Shirt, „Dirtylicious", obţinând o cronică excelentă, notată cu 10/10 şi fiind selecţionat ca şi „albumul lunii".
Iată ce spun criticii:
"Dirtylicious se impune ca şi apogeul fuziunii între metalul modern şi muzica balcanică, cele 11 piese ale albumului fiind toate hituri, fără excepţie".
De asemenea, trupa a acordat un interviu amplu de două pagini, iar piesa „Balkanique" a fost inclusă în CD-ul oferit gratuit de revistă.
Noul număr al revistei tratează tema crossover-ului, aşa încât mai mulţi artişti emblematici au fost luaţi la întrebări cu privire la acesta. Alături de muzicieni precum cei de la Skindred, Dog Fashion Disco, Kontrust, Twelve Foot Ninja şi Kultur Shock, s-au regăsit şi cei de la Dirty Shirt, fapt care nu poate decât să ne bucure.
Iată ce răspunsuri a oferit Mihai Tivadar la întrebările din interviu.
-Ce reprezintă pentru tine scena crossover (amintiri din acea perioada, albume şi trupe care v-au marcat)?
-Crossover-ul reprezintă fără îndoială una dintre cele mai frumoase mişcări rock/metal. Faith No More e una dintre trupele care m-au marcat cel mai mult ca artist. I-am descoperit la începutul anilor'90 în Romania, imediat după Revoluţie, pe o casetă poloneză cumpărată la piaţă. În vremea respectivă, singura posibilitate de a descoperi muzica bună era cumpărând casete piratate aduse din Polonia. Şi bineînţeles, schimburile de casete cu prietenii. De obicei, principalul criteriu de alegere a casetelor era coperta, fără să ai habar ce muzică e acolo. Nu îmi amintesc exact cum am dat de albumul Angel Dust, dar cum l-am ascultat, am devenit fan pe viaţă: o incredibilă originalitate şi libertate artistică, păstrând un sound omogen. Pur şi simplu era ceva incredibil. Ţin minte că pe urmă am căutat timp de doi ani caseta cu albumul care conţinea în bonus piesa „Easy", imposibil de găsit în vremea respectivă...
-Credeţi că în 2015 calea e deschisă pentru un come-back al acestui gen? Credeţi că publicul e mai receptiv în prezent?
-Deseori muzica (ca de altfel arta şi moda în general) evoluează în cicluri şi am văzut multe comeb-back-uri în trecut. Aşa că, de ce nu o revenire a crossover-ului? În orice caz, calitatea muzicii a crescut mult în ultima perioadă (în special datorită mijloacelor de producţie digitală şi circulaţiei informaţiei pe internet), iar publicul a devenit mult mai variat. Astfel, cred că poate fi o perioadă  propice pentru o revenire a crossoverului.
-Aveţi aşteptări speciale privind „Sol Invictus", ultimul album Faith No More?
-Am ascultat primul single „Super Hero" când piesa avea doar câteva sute de vizualizări. Mi s-a părut genială, în stilul inimitabil Faith No More, cu un final grandios. Însă nu am aşteptări speciale pentru album: cred că va fi un album excelent, poate mai experimental decât albumele lor de succes, deoarece sunt liberi să facă ce muzică vor, fiind semnaţi cu Ipecac (notă: casa de discuri condusă de Mike Patton, solistul formaţiei).
După un turneu naţional excepţional, intitulat „Dirtylicious Tour" (Baia Mare, Timişoara, Oradea, Satu Mare, Sighet, Târgu-Mureş, Braşov, Bucureşti şi Cluj- Napoca), formaţia Dirty Shirt îşi continuă şirul de aventuri metal cu noi succese!
Trupa urmează să urce pe scenă la Rockstadt Extreme Fest, unul dintre cele mai iubite evenimente româneşti dedicate metalului. Aici, Dirty Shirt va cânta alături de grupuri ca: At The Gates, Moonspell, Ensiferum, Enslaved şi lista poate continua.
Cel mai recent videoclip al trupei a fost realizat pentru melodia „My Art". Videoclipul conţine imagini inedite din turneul „Dirtylicious Tour".
Urmăreşte „My Art" AICI - https://www.youtube.com/watch?v=ki0FkkyJ1L8
Iată ce au declarat membrii trupei:
Formaţia Dirty Shirt a lansat pe data de 26 aprilie 2015 noul album „Dirtylicious". Discul a fost unul dintre cele mai aşteptate noi materiale metal şi nu a dezamăgit. 
Primele recenzii la material au apărut deja şi au fost unanim pozitive. Feedback-ul fanilor a fost şi el pe măsura aşteptărilor trupei, care este încântată de succesul pe care îl are încă de pe acum „Dirtylicious", considerat un disc de căpătâi în creaţia formaţiei maramureşene.
Materialul poate fi comandat de la acest LINK,  unde fanii pot sa şi asculte integral albumul. Mai mult, „Dirtylicious" poate fi achiziţionat şi la concerte, prin poştă (45 de lei + taxe, prin mail cu datele personale la adresa info@dirty-shirt.com) sau de la sediul Promusic Events şi Maximum Rock din Bucureşti, Str. Traian Demetrescu 9, Sector 3.
Nelu Brînduşan

Trimite email
vineri, 29 martie 2024, 09:56:07 Ora standard a Europei de Est