Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 februarie 2024

Statul plătește suplimentar 56 de universități de stat și particulare, în acest an, ca să formeze peste 32 de mii de viitori profesori. Cea mai mare creștere față de anul universitar precedent e la Universitatea din Oradea – 700 de locuri în plus

În anul universitar 2023-2024, statul vrea să formeze peste 32.200 de studenți care ar putea să devină profesori, potrivit datelor din ordinul ministrului Educației nr. 6.234/2023. Este vorba despre ordinul prin care a fost aprobată lista universităților cu programe de formare psihopedagogică. Numărul locurilor a crescut cu aproape 20% față de anul trecut, cu mențiunea că anul trecut în listă nu figura numărul de locuri pentru o serie de universități, iar o universitate particulară este nouă pe această listă – Universitatea „Tibiscus” din Timișoara, care primește 100 de locuri.
Amintim că 56 de universități vor organiza programe de formare psihopedagogică pentru profesori, în anul universitar 2023-2024. Acest lucru înseamnă că pot fi școlarizați 32.250 de studenți care vor să devină profesori.

În anul universitar 2023-2024, la fel ca în fiecare an, universitățile cu cei mai mulți studenți care pot fi școlarizați sunt următoarele:

Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca – 3.500;
Universitatea din București – 3.000;
Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași – 2.400;
Universitatea Națională de Știință și Tehnologie Politehnica București – 1.600;
Universitatea din Craiova – 1.500;
Universitatea din Oradea – 1.500;
Universitatea de Vest din Timișoara – 1.500;
Universitatea „Transilvania” din Brașov – 1.100;
Academia de Studii Economice din București – 1.000;
Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu – 1.000;
Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava – 1.000;
În anul universitar 2022-2023, numărul maxim de studenți care au putut fi școlarizați a fost de 26.880. Creșterea cu 5.370 de studenți este influențată de faptul că pe lista de anul trecut în dreptul a 6 universități era afișat „N/A”. Dacă aceste 6 universități și-a menținut cifra de școlarizare pentru modulul psihopedagogic, atunci noutățile ar fi doar în dreptul Universității Tehnice de Construcți București, care primește 50 de locuri în plus, la Univeristatea din Oradea, care are o creștere de 700 de locuri și la Universitatea din Petroșani – 30 de locuri în plus.

Regulile de finanțare pentru universități prevăd că pentru un student la licență, care urmează modulul de pregătire pedagogică, instituția de învățământ primește cu 16% din alocația pentru finanțarea de bază pe student echivalent unitar mai mult decât pentru un student care nu urmează acest modul. Pentru un student la master, care urmează de regula modului II pedagogic, finanțarea este cu 32% peste alocația pentru finanțarea de bază pe student echivalent unitar.

“Grădiniță” de duminică, la Biserica “Sf. Apostol Andrei” – Oradea

Acțiuni de voluntariat

“Grădiniță” de duminică, la Biserica “Sf. Apostol Andrei” – Oradea

La propunerea părintelui paroh Vasile Bota, un grup de educatoare, de la Grădinița nr. 45, din Oradea, desfășoară, duminică de duminică, acțiuni de voluntariat - activități instructiv-educative cu copiii creștinilor, la trapeza Bisericii “Sf. Apostol Andrei” din Oradea.

Părinții, la slujbă, copiii, la trapeză!
Începând din sfânta zi a Floriilor (2008), educatoarele Livia Lascu, Lucia Varga, Măriuța Jutea, Livia Macra, Livia Olar, Anca Tăut și Viorica Goina (de la Grădinița nr. 45) vin cu schimbul, în fiecare duminică dimineața, la trapeza Bisericii “Sfântul Apostol Andrei” unde organizează jocuri și activități artistico-plastice cu copiii creștinilor. Părinții îi lasă în grija educatoarelor și merg liniștiți la slujbă, iar în acest timp, copiii desenează, pictează, se joacă cu păpușile, mașinuțele, trenulețul …, după preferință, construiesc din cuburi (ori din piesele unui puzzle).
Duminică (22 iunie 2008), la ora10.00, Delia-Ioana Borza era deja pe “baricade”. “A venit de la ora 9.00, nu mai putea de grija desenului pe care nu a reușit să-l finalizeze duminica trecută, ne-a explicat dna Livia Lascu. Dar, de fapt, Delia e prima în fiecare duminică, abia așteaptă să vină să picteze. De Florii, am avut 37 de copii, acum se simte că e vacanță. Dorm mai mult, iar unii sunt plecați la bunici, la țară. Vor veni ei și astăzi, dar mai târziu.”
Într-adevăr, în jurul orei 11.00, soseau ca păsările călătoare. Doamna Lascu le ține evidența, are peste 40 înscriși, unii având o frecvență foarte bună. “Aici se simt altfel decât în grădiniță, își aleg jucăria preferată, pictează ceea ce vor …
Copiii sunt mai cuminți și mai liniștiți. Nu ni se adresează cu doamna educatoare. Pentru ei, noi suntem doamnele de la biserică”.
Mirela, una dintre mămici, se arată încântată de inițiativa părintelui Vasile Bota și de prestația educatoarelor. Alex al său vine cu atâta drag la biserică, să se joace cu avionul, elicopterul și trenulețul, cu excavatorul. “Are și acasă jucării, fel de fel, dar acestea îl atrag mai mult”. Doi gemeni, Elena și Ioan Marian (în vârstă de 3 ani și șapte luni) vin și ei din prima zi, de la Florii, la fel și frații Bara, Ștefănuț și Ana-Maria, Daria Gabor, Maria Cărăban…
 “Doamna Măriuța, vreau și eu să pictez îngerași”, spune Melania. Între timp, Ana-Maria umblă de colo-colo, de la o educatoare la alta, să-și prezinte opera. Sosește și Szekely Alyssia. Bianca a venit pentru prima oară, pentru că abia acum a descoperit “grădinița”. O mămică s-a prezentat la dna Lascu să-și scuze fetița care a rămas acasă pentru că e bolnăvioară. Altă mămică a venit să se intereseze dacă poate să-și aducă și ea odrasla, în ce condiții, care este taxa…
Apropo, nimeni nu percepe nicio taxă, și nu se pun condiții. Părinții care vin la biserică își lasă copiii mici în grija educatoarelor pe perioada slujbei. Aceasta e regula “grădiniței”.
La ieșirea din biserică, Maria și Nicoleta Ungur, două școlărițe (de la Școala “Dacia”), trec pe la trapeză să-și vadă și să-și salute fosta educatoare.
După cum ne-au spus educatoarele, părintele Vasile Bota este foarte bucuros de reușita acțiunii, le cumpără tot ce au nevoie pentru ca “școlăreii” să fie mulțumiți și încântați. De 1 Iunie, le-a dat copiilor pachete, iar în prima zi primesc cruciuliță. Nu peste multă vreme, în trapeză vor dispune de un difuzor și plasmă pentru a putea urmări slujba. După cuvântul de învățătură, educatoarele îi duc pe copii în fața altarului, unde sunt împărtășiți, după care revin la trapeză, de unde sunt preluați de părinți.
Fără să divulge totul, dna Livia Lascu ne șoptește că părintele Vasile Bota le pregătește copiilor și alte surprize…
(Ovidiu DAN)
P.S. pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: “Grădiniță” de duminică, la Biserica “Sf. Apostol Andrei” – Oradea.

Trimite email
vineri, 29 martie 2024, 08:56:57 Ora standard a Europei de Est