Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

Mesajul Preafericii Sale Cardinal Lucian Mureşan adresat tinerilor catolici

Intâlnirea Naţională a Tinerilor Catolici de la Cluj-Napoca

Mesajul Preafericii Sale Cardinal Lucian Mureşan adresat tinerilor catolici

Preafericirea Sa Cardinal Lucian Mureşan le-a transmis tinerilor un mesaj din partea Sfântului Părinte Papa Francisc, prin Secretarul de Stat al Vaticanului, Eminenta Sa Cardinalul Pietro Parolin.

„Sfântul Părinte Papa Francisc îşi îndreaptă gândul său cordial şi afectuos, exprimând apropierea sa faţă de această iniţiativă şi-i invită pe dragii tineri să facă să transpară prietenia cu Isus prin atitudinea şi modul lor de a se comporta, să se gândească mereu că sunt mici mlădiţe ataşate viţei de vie care este Isus şi să simtă curgerea sevei vitale a Spiritului Sfânt şi să aducă roadă multă, să fie curajoşi, răbdători, smeriţi, capabili să împărtăşească dar şi să se diferenţieze, să se bucure cu cei care se bucură şi să plângă cu cei care plâng, să răspundă răului cu bine, şi aşa să fie vestitori credibili ai Evangheliei.
 „Sanctitatea Sa, cerând susţinerea prin rugăciune a ministerului său petrin, prin mijlocirea Fecioarei Maria, Mama Bisericii, împărtăşeşte din inimă Excelenţei Voastre, Excelenţelor lor prelaţilor prezenţi, preoţilor şi în special tuturor tinerilor participanţi binecuvântarea apostolică, cu bunăvoinţă transmiţând-o comunităţilor diecezane".
La deschiderea oficială au fost prezenţi: PS. Virgil Bercea care a transmis un mesaj din partea Conferinţei Episcopilor Catolici din România, pr. Iustin Tira, vicar al Mitropoliei Ortodoxe a Clujului, dl. Victor Opaschi, secretar de Stat pentru Culte, prof. dr. ing. Gheorghe Ioan Vuşcan, prefect al Judeţului. Cluj, dl. Emil Boc primarului Clujului, dl. Istvan Vakar,vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Cluj, dl. Ioan Aurel Pop, rectorul Universităţii „Babeş-Bolyai, dl. Vlad Pop, preşedintele Federaţiei Share Faith şi gazda evenimentului PS. Florentin Crihălmeanu, episcop greco-catolic de Cluj-Gherla.
Eugen Ivut   
Biroul de presă   
Episcopia Română Unită cu Roma, 
Greco - Catolică  
Oradea
 
Şi-acum citiţi MESAJUL
„Fericiţi cei curaţi cu inima, pe Domnul viu cu ochii noştri-L vom vedea!". Acest refren şi imn răsună în aceste zile în inima Ardealului, la Cluj-Napoca, dar şi în inimile tuturor celor care participă la Întâlnirea Naţională a Tineretului Catolic, ediţia a XIII-a. Mă unesc cu Voi în rugăciune şi în bucurie, cu ocazia acestor Zile ale Tinereţii, şi doresc să îi mulţumesc Preasfinţiei Sale Florentin Crihălmeanu, Episcop Eparhial de Cluj-Gherla, gazda acestei întâlniri, pentru toată dăruirea şi jertfa depusă.
„Fericiţi...". Cu toţii ne dorim să fim fericiţi, şi de aceea, aceasta este urarea cea mai dragă pe care V-o adresez Vouă, tinerilor catolici din întreaga ţară, care Vă reuniţi în aceste zile la Cluj-Napoca, Capitala Europeană a Tineretului în anul 2015. Să fim fericiţi! Să fim fericiţi, primind acea fericire trainică ce nu se năruie la prima adiere de vânt. Acea fericire pe care numai Mesia, Isus Mântuitorul lumii, ne-o poate dărui. Şi de aceea aş dori să ne amintim de ceea ce ne spunea Papa Emerit Benedict al XVI-lea: „Cristos nu ia nimic, ci dăruieşte totul. Cine i se dăruieşte Lui, primeşte însutit". Isus nu ia nimic din ceea ce Voi sunteţi, talentele şi darurile rămân ale Voastre. În schimb, acel „tot" pe care ni-l dăruieşte, este fericirea după care tânjim. Şi pe care, aşa cum tot El ne învaţă, o vor primi cei care au inimă curată. De aceea, fericirea este faptul de a-L putea vedea şi contempla pe Dumnezeu, cu ochi curaţi şi cu inimă neprihănită.
Mă bucur că aţi răspuns atât de numeroşi la invitaţia de a participa la această Întâlnire. Vreau să Vă transmit gândurile mele bune şi unirea de rugăciune. Şi să Vă spun că ştiu că sunt multe problemele cu care Vă confruntaţi zi de zi; sunt multe dorurile Voastre şi visele Voastre. Şi mai ştiu că doriţi cu toţii să fiţi fericiţi. De aceea, Mântuitorul Vă îndeamnă astăzi să fiţi curajoşi, să Vă păstraţi inimile curate, şi... să îndrăzniţi, pentru că El este Cel care a biruit lumea!
Sfinţi şi Fericiţi ocrotitori Vă înconjoară în aceste zile de har şi de bucurie la Întâlnirea Naţională a Tineretului: întâi de toate Sfântul Papă Ioan Paul al II-lea, iniţiatorul întâlnirilor de tineret în Biserica Catolică, împreună cu cei patru martiri care au fost deja beatificaţi pentru Biserica Catolică din România: Vladimir Ghika, Anton Durcovici, Szilárd Bogdánffy şi János Scheffler. Pe toţi îi invocăm în aceste zile, rugându-i să Vă ocrotească pe fiecare din Voi.
La Cluj-Napoca Veţi întâlni tineri cu aceleaşi gânduri şi aspiraţii ca şi ale Voastre, Vă Veţi putea împărtăşi experienţele unii altora, şi mai ales rugăciunea şi bucuria inimilor Voastre curate. Vreau să ştiţi că fiecare dintre Voi este important şi preţios în ochii lui Dumnezeu şi ai Bisericii Sale. Iar lumea întreagă are nevoie de entuziasmul şi de elanul Vostru. De aceea, nu Vă risipiţi energiile pe lucruri neesenţiale şi efemere. Căutaţi-L pe Dumnezeu şi nu Veţi rămâne dezamăgiţi.
Aşa cum sublinia Sfântul Părinte Papa Francisc cu prilejul întâlnirii cu tinerii din Asuncion, Paraguay, pe 12 iulie 2015: „Isus nu ne minte. Ne indică o cale care este viaţă şi adevăr. El este marea dovadă a acestui lucru. Este stilul său, modul său de a trăi viaţa, prietenia, relaţia cu Tatăl. Şi la aceasta ne invită. Să ne simţim fii. Să ne simţim fii iubiţi."
Acest lucru Vă îndemn şi eu şi Vă îmbrăţişez pe fiecare dintre voi cu bucurie.

† Cardinal Lucian
Arhiepiscop şi Mitropolit
Arhiepiscop Major al Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică

Trimite email
joi, 18 aprilie 2024, 14:35:00 Ora de vară a Europei de Est