Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
6 mai 2025

Studenții, masteranzii și doctoranzii ar putea primi burse de studiu în străinătate, printr-un concurs național organizat de Ministerul Educației – proiect de Hotărâre de Guvern

Tinerii români interesați să studieze în afara țării ar putea să primească burse finanțate din bugetul de stat și din fonduri speciale ale Ministerului Educației și Cercetării, potrivit unui proiect de Hotărâre de Guvern pus în consultare publică. Bursele sunt destinate pentru licență, masterat, doctorat, dar și pentru cercetare sau cursuri de vară și vor fi acordate prin concurs național, prevede proiectul.
Fondul de burse „se poate constitui atât din sume de la bugetul de stat cât și din veniturile proprii ale Ministerului Educației și Cercetării provenite din procentul de 5% din încasările în valută aferente taxelor percepute de instituțiile de învățământ superior de stat de la studenții și cursanții străini”, este menționat în proiectul de hotărâre.
Bursele în străinătate pot acoperi, total sau parțial, cheltuielile cu taxele de școlarizare, cazare, hrană, întreținere în străinătate etc.
Potrivit notei de fundamentare, bursele vor fi disponibile pentru:
studii universitare complete și parțiale de licență, de masterat și de doctorat;
studii postuniversitare și postdoctorale;
stagii de cercetare/specializare;
stagii de formare postuniversitară și postdoctorală;
cursuri de vară.
Bursele se vor obține prin concurs național organizat de Ministerul Educației și Cercetării, iar regulamentul de concurs urmează să fie elaborat.
Numărul de luni de bursă, tipurile de bursă, domeniile pentru care se acordă bursele, precum și cuantumul bursei lunare, în euro, pe țări/pe tip de bursă se vor stabili anual prin ordin al ministrului Educației și Cercetării, care se publică în Monitorul Oficial al României.
Mai mult, „Ministerul Educației și Cercetării asigură o sumă necesară acoperirii
asigurării medicale, doar în cazul în care aceasta nu este acoperită de regulamentele
europene în vigoare, precum și transportul internațional din România până la locul de
stagiu și retur, o singură dată pe an universitar, dacă acesta nu este asigurat de partea
primitoare”, mai este menționat în documentul oficial.
Domeniile de interes pentru România, pentru care vor fi acordate bursele, sunt următoarele:
energie; bioeconomie; tehnologia informațiilor și a comunicațiilor; spațiu și securitate; mediu și schimbări climatice; eco-nano-tehnologii și materiale avansate; sănătate…

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Votezi muzica bună și dai o semnătură pentru natură

La Stufstock TM 6,

Votezi muzica bună și dai o semnătură pentru natură

StufstockTM6 înseamnă muzică, diversitate și o cauză bună.
În cele trei zile ale StufstockTM 6, vor concerta 11 trupe din străinătate și 15 din România pe scenele din Vama Veche, de la Marina Park și Spice Club.
Capetele de afiș ale acestei ediții sunt celebrii metalo-violonceliști de la Apocalyptica (14 august), dEus (15 august), cu noul lor album Vantage Point, lansat în Europa, în aprile 2008, și violonistul Jean-Luc Ponty (16 august), cel care a cântat alături de Frank Zappa, într-un proiect fusion jazz-rock.

Început acum 6 ani ca un concert de protest, StufstockTM 6 a ajuns la maturitatea de a se pune la dispoziția campaniilor de mediu nu numai pentru Vama Veche, ci și pentru alte zone ale țării aflate în suferință.
Anul acesta, împreună cu Petrom, unul dintre susținătorii StufstockTM, demarăm proiectul „Constituția zonelor protejate". Scopul proiectului este de a crea „Constituția zonelor protejate", un decalog pentru zonele naturale protejate din România și un set de informații și recomandări pentru un management sănătos al acestor spații. Documentul va fi redactat în colaborare cu mai multe organizații neguvernamentale de mediu care se ocupă de rezervațiile și parcurile naturale din țara noastră și va fi înaintat Ministerului Mediului spre adoptare. La StufstockTM6, vom informa publicul cu privire la problemele parcurilor naționale, ale rezervațiilor naturale de orice fel și la soluțiile pentru protejarea lor. În același timp, vom strânge semnături de susținere pentru textul „Constituției zonelor protejate".
De asemenea, în cadrul proiectului susținut de Petrom, la StufstockTM6 vor fi prezente organizațiile neguvernamentale care derulează proiecte de mediu și care vor informa publicul despre programele lor și zonele de care se ocupă.
De asemenea, vom găzdui, la standurile din incinta evenimentului, alte organizații neguvernamentale care derulează proiecte de mediu, pentru a informa publicul StufstockTM6 despre programele acestora și despre diversele zone de care se ocupă.
Muzica de calitate și diversitate culturală 
 Invitații din străinătate care vor urca pe scena mare a StufstockTM6 vin din zone geografice și muzicale din cele mai diverse: Air Traffic din indie rock și Marea Britanie, Konq istador din rock și Australia, Gradwohl din Austria și jazz-rock, Kora Jazz Trio, din continentul care a generat jazz-ul, Africa. Despre Kultur Shock se poate spune sigur că vin numai din punk și muzica romani, pentru că cei șase membri ai trupei acoperă trei continente. Nguyên Lê, cu rădăcini în Vietnam, vine din Franța și din jazz, pentru a-l celebra la Vama Veche pe Jimi Hendrix. Farfarello, pentru a doua oară la StufstockTM vine din Germania, având în compoziție doi membri ai trupei Phoenix și pe Nippy Noya,  un percuționist de primă clasă.
Din România, vor participa Harri Tavitian în seara de jazz, iar în primele două seri, pe lângă The Amsterdams și Byron, va intra o a treia trupă, ca urmare e unei selecții făcute de StufstockTM și Orange.
Tinere talente în competiție pentru StufstockTM6
Deși de dată recentă, a intrat în tradiția festivalului StufstockTM ca, în paralel cu desfășurarea de forțe de pe scena principală, să aibă loc un mini-festival al trupelor noi și foarte noi, tinere. Anul acesta, Spice Club va găzdui acest proiect, la  scena mică.
Echipa de organizare StufstockTM și Orange dau o șansă, la această ediție a festivalului, zecilor de formații, să își măsoare puterile și să își exerseze talentul în fața unui public dedicat. Din peste 70 de trupe care au trimis demo-uri, am selectat 18, cele mai reprezentative pentru stilurile alternative-indie, electro, trip-hop, new-prog și grunge.
Începând de la 1 iulie, în fiecare marți și miercuri, câte trei dintre cele 18 trupe vor susține un concert cu public, la Orange Concept Store, cu intrare liberă. Un juriu format din organizatorii StufstockTM și echipa Orange Concept Store va nota fiecare prestație. Câte o piesă din concertul fiecărei trupe va fi postată pe internet. Doritorii vor putea să voteze trupele preferate accesând site-urile www.stufstock.com sau www.orangeconcept.ro. Câștigătoarea votului publicului va urca pe scena de la Spice. Celelalte nouă locuri vor fi desemnate de juriu, luand în calcul și popularitatea confirmată prin vot, pe cele două site-uri, și vor cânta în cele trei după-amiezi de StufstockTM6, la terasa Spice Club din Vamă.
Bilete și abonamente
Bilete și abonamente pot fi procurate prin www.bilet.ro, www.eventim.ro și www.ticketpoint.ro, precum și de la punctele de vânzare ale acestora: rețelele de magazine Carrefour Voiaj, Diverta, Flamingo, Flanco, Germanos. În București, biletele pot fi cumpărate și de la Green Hours, Flamingo Unirii, Flanco Dorobanți, magazinul Muzica, Sala Palatului, Music Shop Batistei și Victoriei. (Teo ZABAVA)
Foto: Mircea Oculeanu și Cătălin Grădinariu

Trimite email
vineri, 4 iulie 2025, 10:51:41 Ora de vară a Europei de Est