Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

Activitatea educativă, la Şcoala Gimnazială Nr. 1 Roşia

Sub semnul excelenţei în educaţie

Activitatea educativă, la Şcoala Gimnazială Nr. 1 Roşia

„Educaţia este cea mai puternică armă pe care voi o puteţi folosi pentru a schimba lumea" - Nelson Mandela.

Pe parcursul anului şcolar 2014-2015, la nivelul Şcolii Gimnaziale Roşia, s-au desfăşurat o multitudine de activităţi educative şcolare şi extraşcolare, încununate cu premii, diplome şi cuvinte de laudă atât din partea instituţiilor organizatoare cât şi a cadrelor didactice îndrumătoare pentru învăţăceii noştri.
Activităţile extraşcolare au avut o importanţă deosebită deoarece s-au avut în vedere toate domenii educaţiei, respectiv: cultural-artistic, artistico-plastic, civic, de educaţie ecologică şi protecţia mediului, sportiv, cât şi activităţi practice, aplicate.
Luna septembrie a debutat cu activitatea educativă intitulată „Ziua limbilor europene", activitate în cadrul căreia elevii au realizat panouri cu mesaje şi informaţii în limbile: engleză, franceză, germană, spaniolă, italiană. Elevii au fost îndrumaţi de doamnele profesori Lungu Cosmina, Cioloş Adina-Ionela şi Feneşi Ştefania.
Luna octombrie a fost marcată prin activitatea „Educaţia ieri şi azi: Ziua Internaţională a Educaţiei". Elevii au fost împărţiţi pe grupe de interes şi au avut sarcini de lucru stabilite împreună cu doamna consilier educativ, profesor Cioloş Adina-Ionela. Astfel, elevii clasei a VIII-a B au pregătit referate cu tema „Educaţia ieri şi azi"; clasa a V-a A: Studiu comparativ între sistemul educaţional românesc şi cel din Anglia, Franţa, Spania şi Italia; clasa a VIII-a A: colaj cu citate celebre despre educaţie sau ale unor importanţi oameni de ştiinţă şi cultură; clasa a VII-a B: citate celebre depre educaţie; clasa a VI-a B: panou cu proverbe despre educaţie; clasa a V-a B şi a VII-a A: desene sugestive pe tema educaţiei; clasa a VI-a A: felicitări, dezbateri privind evoluţia carierei/cerinţelor profesiei de dascăl - înv. Horga Sergius.
La finalul activităţii li s-au înmânat dascălilor şcolii din partea elevilor felicitări prin care aceştia şi-au exprimat recunoştinţa faţă de dăruirea şi implicarea fiecărui cadru didactic în educarea lor.
Tot în luna octombrie, la nivelul catedrei de limba engleză, s-a realizat activitatea educativă intitulată „Halloween". În cadrul orelor de limba engleză li s-a precizat elevilor faptul că Halloween nu este o sărbătoare românească şi nici nu avem dorinţa de a o prelua doar de a o puncta ca şi obiectiv de cunoaştere a culturii şi civilizaţiei anglo-saxone, în cadrul catedrei de limba engleză. În acest sens elevii au pregătit pentru data de 31 octombrie desene tematice, dovleci sculptaţi-felinare, o poveste de groază şi costume.
La nivelul şcolii a fost propus şi numit un juriu, format din doamna profesor Silaghi Valentina - directorul unităţii, doamna profesor Feneşi Ştefania şi doamna profesor Gergely Timea. Activitatea a fost coordonată de doamna profesor de limba engleză Cioloş Adina-Ionela. Munca juriului nu a fost uşoară deoarece lucrările şi costumele copiilor au fost deosebite, aceştia întrecându-se în originalitate. S-au vizualizat toate creaţiile copiilor incluzând şi povestea de groază după care juriul a deliberat. Pentru a da o tentă pozitivă acestei activităţi, juriul a decernat premii pe categorii. La categoria „Cel mai frumos costum" au fost oferite următoarele premii: premiul I: Copăcian Cosmina, clasa a VI-a A, premiul II: Tirla Samira, clasa a V-a A, premiul III: Dumea Georgiana, clasa a VII-a A şi menţiuni: Foncea Alexandra, clasa a VI-a A, Budău Andrei, clasa a VI-a B, Tirla Denisa, clasa a VI-a B, Isai Larisa, clasa a VI-a B, Tirla Sonia, clasa a VII-a A, Tudorean Cătălin, clasa a VIII-a B. La categoria „Cel mai frumos felinar" - premiul I: Tirla George, clasa a VII-a A, premiul II: Popa Elisei, clasa a VI-a B, premiul III: Bocoiu Mădălin, clasa a V-a B, menţiuni: Dume Gabriel, clasa a V-a B, Burescu Cristian, clasa a V-a B, Morar Iulia, clasa a VI-a B, Dumea Georgiana, clasa a VII-a A. Categoria „Cel mai frumos desen" - premiul I: Tirla Cosmina, clasa a VIII-a A, premiul II: Ciuhandu Vasile, clasa a VIII-a A; premiul III: Maliţa Diana, clasa a VII-a A, menţiuni: Bocoiu Ionela, clasa a V-a A, Tirluţa Carla, clasa a V-a A.
Desenele premiate au fost adunate într-o expoziţie temporară. Elevii au fost entuziasmaţi atât la primirea felicitărilor cât şi a diplomelor înmânate oficial de către membrii juriului în cadrul unui careu.
În luna noiembrie cu ocazia Zilei Mondiale a Toleranţei, doamna profesor Tăutu Daniela a explicat elevilor conceptul de toleranţă şi a subliniat importanţa dialogului şi a acceptării altor opinii, a desfăşurat activităţi de sensibilizare a elevilor implicându-i în realizarea unor panouri cu mesaje de promovare a toleranţei. O altă activitate educativă, desfăşurată în această lună, intitulată „Ziua Recunoştinţei: Din bogăţiile toamnei!" a reuşit să promoveze altruismul în rândul elevilor.
Luna decembrie a debutat cu „Ziua Naţională a României", manifestare în cadrul căreia elevii au recitat poezii şi au interpretat cântece patriotice, îndrumaţi de doamnele profesori Tăutu Daniela, Roman Rodica şi Silaghi Valentina. Activitatea educativă dedicată „Zilei Mondiale a Drepturilor Omului" a fost coordonată de domnul profesor Ciuhandu Florentin. Elevilor li s-a prezentat legislaţia în vigoare dându-se citire unor articole de interes, la final realizându-se un panou cu extrase din legislaţia românească. Tot în această lună s-a realizat şi activitatea demonstrativă „Să circulăm corect!" Activitatea a început printr-un exerciţiu frontal de tipul: întrebare-răspuns pentru introducere în tematica propusă. A urmat o prezentare PPT pentru elevi realizată de către doamna profesor Adina-Ionela Cioloş, împreună cu un reprezentant al Poliţiei, dl agent de poliţie Sorin Cherecheş. Materialul informativ s-a intitulat: „Să circulăm corect!" Au avut loc dezbateri pe aceeaşi temă. Ultima parte a activităţii a constat în aplicarea unui chestionar pentru a observa dacă obiectivele activităţii au fost atinse.
„Crăciunul - obiceiuri şi tradiţii" a încheiat activităţile educative ale lunii decembrie. În aşteptarea darurilor din partea lui Moş Crăciun, elevii şcolii au pregătit la nivel de clase câte un colind. Preşcolarii şi şcolarii mici au fost îndrumaţi de doamnele educatoare şi domnii învăţători, iar la ciclul gimnazial de doamna profesor de muzică Lungu Cosmina şi de profesorii diriginţi.
Spectacolul a avut loc în sala Căminului Cultural Roşia.
Doamna director Silaghi Valentina-Gela l-a prezentat pe invitatul special mult aşteptat, pe Moş Crăciun, care abia aştepta să împartă darurile aduse cu sprijinul autorităţilor locale. Copiii s-au întrecut în a colinda pentru ca şi Moşul să fie încântat de ei.
În luna ianuarie activităţile „Eminescu - Luceafărul poeziei româneşti", „Hai să dăm mână cu mână"- Ziua Principatelor Române au fost coordonate  de doamnele profesori Valentina Silaghi, Daniela Tăutu şi Rodica Roman, care au implicat elevii în realizarea unor momente cultural artistice pentru a marca cele două evenimente. „Ziua Internaţională a Nonviolenţei în şcoală" s-a desfăşurat în parteneriat cu  reprezentanţi ai Postului de Poliţie Roşia, cu concursul consilierului educativ şi al directorului unităţii, în scopul prevenirii actelor de delincvenţă în şcoală.
Luna februarie a fost marcată de două activităţi îmbinate sub titlul „Valentine's Day versus Dragobete". Elevii au pregătit scrisori de dragoste, felicitări, machete, colaje, precum şi un referat cu privire la originile celor două sărbători ale iubirii. A fost o activitate-concurs în colaborare cu Biblioteca Comunală Roşia, reprezentată prin doamna bibliotecar Gherle Dana care a făcut parte din juriu şi a oferit premii câştigătorilor. Responsabilii activităţii au fost doamnele profesori Lungu Cosmina, Feneşi Ştefania şi Cioloş Adina-Ionela, iar colaboratori au fost toţi profesorii diriginţi. Activitatea finală a avut loc în data de 24 februarie şi a debutat cu prezentarea originii celor două sărbători ale dragostei de către elevii clasei a VII-a A, Dumea Georgiana şi Tirla George. Juriul, format din doamna profesor Feneşi Ştefania, doamna profesor Gergeli Timea, doamna profesor Păcală Georgeta şi doamna bibliotecar Daniela Gherle, a jurizat lucrările copiilor şi a întocmit clasamentul. Lucrările au fost structurate pe două categorii: panourile cu lucrările elevilor şi o scrisoare de dragoste realizată la nivelul clasei. La categoria Felicitări au fost înmânate următoarele premii: premiul I - clasa a VI-a A, premiul II - clasa a V-a B, premiul III - clasa a V-a A. La cea de-a doua categorie, s-au evidenţiat prin originalitate şi profunzime Scrisoarea de dragoste a clasei a VIII-a A, lecturată de eleva Ciuhandu Andreea care a câştigat premiul I, urmată de Scrisoarea clasei a VII-a A, lecturată de eleva Dumea Georgiana, cotată cu premiul II, Scrisoarea clasei a VII-a B, lecturată de elevul Dume Ionuţ, răsplătită cu premiul III; s-au acordat şi trei menţiuni: clasa a VI-a A - Copăcian Cosmina, clasa a VI-a B - Isai Larisa şi clasa a VIII-a B - Marcon Paula; elevii clasei a V-a A au intrat în posesia unui premiu special pentru macheta realizată, simbolizând dragostea dintre Mihai Eminescu şi Veronica Micle.
Doamna bibliotecar Daniela Gherle a înmânat cadouri elevilor premianţi.
Luna martie a fost încununată de activitatea „Săptămâna dragostei - Mărţişorul şi 8 Martie", săptămână în cadrul căreia elevii au confecţionat mărţişoare şi felicitări pe care le-au oferit cadrelor didactice şi celor dragi din familie. Au urmat o activitate de ecologizare, de „Luna Pădurii", şi o alta de „Ziua Internaţională a Francofoniei", coordonate de doamna profesor Lungu Cosmina, care s-au finalizat cu o expoziţie de machete şi desene. „Ziua Poliţiei Române" a fost un prilej de a implica toţi elevii şcolii la o dezbatere împreună cu doamna director Silaghi Valentina-Gela şi agent-şef adjunct de poliţie dl Lezeu Dorel.
Luna aprilie a fost mult mai bogată în activităţi culturale, artistice, de voluntariat, sportive, ecologice, de cetăţenie activă, desfăşurate în cadrul Săptămânii „Şcoala altfel", dar şi alte activităţi cuprinse în calendarul de activităţi extraşcolare al unităţii: „Tradiţii şi obiceiuri pascale" - expoziţie cu lucrări artistico-plastice ale elevilor clasei pregătitoare, clasei a III-a şi clasei a V-a A, în parteneriat cu Biblioteca Municipiului Beiuş, „Ziua Internaţională a Pământului"- mesaje pro-natura din partea elevilor. În cadrul acestor activităţi au fost implicaţi toţi elevii şcolii şi toate cadrele didactice.
Luna mai a fost marcată de două zile importante, respectiv Ziua Europei şi Ziua Eroilor; ocazii cu care au avut loc recital de poezie, cântece patriotice şi depuneri de flori la Monumentul Eroilor din centrul Comunei Roşia.
În luna iunie, în cadrul activităţii „1 Iunie - Ziua Copilului", la nivelul claselor s-au desfăşurat jocuri şi carnaval, s-au oferit dulciuri şi fructe copiilor din partea cadrelor didactice, iar de  „Ziua Învăţătorului" au avut loc audiţii de cântece cu dedicaţie şi o activitate de socializare între cadrele didactice.
Elevilor şi cadrelor didactice le dorim să se bucure de vacanţa cea mare şi frumoasă şi să revină cu forţe proaspete în septembrie pentru un nou început!
Consilier educativ,
profesor Adina-Ionela CIOLOŞ
P.S. Pentru mai multe poze, accesaţi Galeria foto: Activitatea educativă, la Şcoala Gimnazială Nr. 1 Roşia.

 

Trimite email
sâmbătă, 27 aprilie 2024, 07:22:18 Ora de vară a Europei de Est