Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

Primarul Ilie Bolojan a prezentat strategia de dezvoltare a Municipiului Oradea

Vineri,

Primarul Ilie Bolojan a prezentat strategia de dezvoltare a Municipiului Oradea

Primarul Ilie Bolojan, împreună cu administratorul Parcului Industrial Eurobusiness Oradea, d-na Delia Ungur şi city-managerul Primăriei Oradea, Eduard Florea au susţinut vineri, 14 august 2015, o conferinţă de presă cu privire la situaţia economică locală, dar şi cu privire la direcţiile pe care Primăria Oradea le va urma în perioada următoare pentru a susţine dezvoltarea economiei oraşului.

„Trebuie să schimbăm tactica: va trebui ca noi să batem la uşa companiilor"
„Dezvoltarea economică a unui oraş este generată de companii, noi însă trebuie să creăm un mediu potrivit pentru ca acele companii să aibă suportul necesar şi să se poată baza pe ceea ce le oferă oraşul. Trebuie să schimbăm tactica: dacă, până acum aşteptam ca firmele să vină la noi, acum va trebui ca noi să batem la uşa lor şi să le prezentăm la modul concret, ce le poate oferi municipiul. O echipă specializată va merge în alte oraşe din România şi va vizita firmele interesate să-şi extindă capacităţile de producţie sau de servicii în nord-vestul României. Oradea are caracterul unui oraş competitiv, caracter pe care trebuie să îl menţinem în continuare. Pentru a reuşi acest lucru trebuie să continuăm să dezvoltăm parcurile industriale, să susţinem companiile existente, dar şi să aducem în Oradea alte companii, să preluăm cât mai multe terenuri pe care să le punem la dispoziţia investitorilor, să oferim companiilor, hale gata construite, dar şi să găsim firme care să construiască hale de calitate, pe care apoi să le închirieze investitorilor interesaţi. Totodată, e absolut necesar să susţinem dezvoltarea profesională în Oradea. Astfel, pentru anul şcolar 2016 - 2017 vom susţine fuzionarea Colegiului Tehnic „Andrei Şaguna" şi „Traian Vuia", care în urma fuziuni va deveni o şcoală profesională pilot, după modelul german", a spus primarul Ilie Bolojan în deschiderea conferinţei.
În continuare primarul Ilie Bolojan a prezentat strategia pe care Primăria Oradea o are pentru a susţine dezvoltarea economică a municipiului.
Economia locală a înregistrat un trend ascendent - creştere cu 16% a fondului total de salarii
City-managerul Eduard Florea a vorbit despre creşterea cu 16%, faţă de anul trecut, a fondului total de salarii, acest lucru fiind un indicator clar, că economia locală din Oradea se dezvoltă şi este într-un trend ascendent.
„Impozitul pe salarii este instrumentul prin care se poate măsura dezvoltarea economică a unei localităţi. Graficele realizate ne arată că în intervalul 2008 - 2009, efectele crizei economice au fost resimţite şi la Oradea, la fel ca în toată ţara prin: salarii reduse, firme care au intrat în insolvenţă sau în faliment, dar şi prin reducerea locurilor de muncă. În perioada 2011 - 2012 se înregistrează o stagnare din punct de vedere economic, însă, după anul 2012 Oradea creşte din nou şi se evidenţiază un progres economic. Acest ritm de creştere este unul foarte bun şi trebuie păstrat pentru a ne putea apropia ca dezvoltare, de oraşele mari din România", a completat city-managerul Eduard Florea.
Primăria Oradea vine cu o strategie de dezvoltare economică
Strategia pentru dezvoltarea economică a municipiului cuprinde toate măsurile gândite de administraţia locală pentru ca ritmul de creştere înregistrat de Oradea, să poată continua. Măsurile prevăzute sunt sintetizate în următoarele 10 puncte/capitole: continuarea proiectului parcurilor industriale şi diversificarea ofertei acestora, susţinerea formării profesionale în Oradea, promovarea oraşului prin misiuni economice, realizarea până în anul 2019  a unui centru intermodal care va asigura transportul rutier - feroviar al mărfurilor, susţinerea integrării producţiei marilor companii în economnia locală, susţinerea extinderii companiilor din Oradea pe alte pieţe (în România sau în afara ţării), asigurarea de spaţii pentru incubatoarele de afaceri pentru sectorul IT, susţinerea revigorării economice a fostelor zone industriale şi a centrului istoric, reprezentarea comunelor din zona metropolitană pentru oferta economică a acestora, transformarea Parcului Industrial Eurobusiness în Agenţia de Dezvoltare Economică şi înfiinţarea Comitetului pentru Oradea. 
„Rolul Primăriei nu e să realizeze afaceri de succes, ci să creeze un mediu în care acestea pot reuşi", a spus primarul Ilie Bolojan.
3.000 de locuri de muncă ocupate în parcurile industriale, alte 430 aşteaptă să fie ocupate
În ceea ce priveşte, parcurile industriale ca principal generator de locuri de muncă, administratorul acestora, d-na Delia Ungur a precizat că în Parcul Industrial I şi II lucrează momentan 3.000 de oameni, ponderea cea mai mare având-o specializările tehnice.
În Parcul Industrial I şi II vor fi construite 2 hale cu o suprafaţă totală de 10.000 mp, administraţia locală venind astfel cu o oferă care nu există în acest moment în Oradea - aceea de a pune la dispoziţia investitorilor hale pe bază de comandă fermă.
„Pe lângă cele 3.000 de locuri de muncă ocupate în parcurile industriale, acestea mai vin cu încă 430 de locuri de muncă vacante. Recomandăm tuturor orădenilor interesaţi de un loc de muncă, fie să contacteze direct companiile din Parcul Industrial Eurobusiness, fie să acceseze site-ul Parcului Industrial Eurobusiess - secţiunea CARIERE pentru a vizualiza oferta de locuri de muncă şi pentru a depune CV-uri. Totodată, anunţăm că azi se deschid ofertele şi vom începe atribuirea de terenuri în Parcul Industrial III, al cărui specific este logistică şi transport", a spus administratorul Delia Ungur. (B.P.)

Trimite email
vineri, 19 aprilie 2024, 15:49:42 Ora de vară a Europei de Est