Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Primarul Ilie Bolojan critică intenţia guvernului de a legaliza mita în sistemul de sănătate

Propune, în schimb, un sistem de coplată

Primarul Ilie Bolojan critică intenţia guvernului de a legaliza mita în sistemul de sănătate

Primarul Ilie Bolojan, care este şi preşedintele executiv al Asociaţiei Municipiilor din România (AMR), a declarat ieri (19 august 2015), într-o conferinţă de presă, că nu este de acord cu proiectul de legalizare a plăţilor informale din Sănătate, care nu face decât să perpetueze un sistem bolnav.

Potrivit unei decizii a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ), apărută, pe 5 august, în Monitorul Oficial, medicii care lucrează în sistemul public de sănătate nu pot primi plăţi suplimentare sau donaţii de la pacienţii lor, această practică fiind în dezacord cu normele penale aflate în vigoare.
Cu privire la această decizie, premierul Victor Ponta a declarat, marţi, că medicii pot primi „contribuţii suplimentare" de la pacienţi, însă fără condiţionarea actului medical şi numai după efectuarea acestuia, însă aceste contribuţii trebuie să fie fiscalizate.
Legat de decizia ÎCCJ, respectiv declaraţia premierului Victor Ponta, Ilie Bolojan, în calitate de preşedinte executiv al AMR, a declarat că acest sistem de plăți informale („şpăgi") nu se practică în Europa şi nici nu este corect.
„La noi, pe fondul salariilor mici din sistemul medical, acest sistem de plăţi este o realitate pe care nu o putem nega. Cred însă că România trebuie să facă ceva pentru a schimba acest sistem", a spus primarul Oradiei. „Eu cred că această formulă de a legaliza aceste plăţi este una greşită şi care în niciun caz nu ne duce spre sistemul european de sănătate, ci ne menţine, într-o formă cosmetizată, în sistemul pe care-l avem astăzi, un sistem cu neajunsuri semnificative în ceea ce priveşte plata medicilor sau finanțarea", a declarat Ilie Bolojan.
În afară de faptul că au salarii mici faţă de munca pe care o depun şi riscurile pe care şi le asumă, medicii în actualul sistem de sănătate sunt plătiţi inechitabil, fără să se ia în considerare volumul de muncă al fiecăruia, performanţa sau numărul de operaţii efectuate, a arătat Ilie Bolojan.
Totodată, primarul a menţionat că AMR solicită Guvernului să continue un proiect pilot iniţiat încă în anul 2014. „În 2014 a fost făcută o propunere, abandonată de Guvern, prin care actualele spitale ar fi putut fi organizate sub formă de fundaţii, asociaţii sau societăţi comerciale. Oraşul Oradea s-a înscris în acest proiect pilot. Această formulă ne-ar fi permis să plătim medicii după cât lucrează, după performanţele pe care le au; de asemenea, ne-ar fi permis să avem contracte de muncă pe perioadă determinată sau nedeterminată cu ei, aşa cum este în vestul Europei, respectiv să încheiem contracte de prestări servicii cu medicii. Formula în care aceste spitale sunt gestionate de către autorităţile locale - cele care doresc acest lucru - sub formă de fundaţii sau societăţi comerciale, în care se introduce o formă de coplată, pacienţii putând să opteze pentru un medic sau altul, înseamnă că banii vor fi administraţi de către spital, iar relaţia de plată nu mai are loc între pacient şi medic. Solicitarea noastră este să se supună aprobării această prevedere legală care a fost pe site-ul ministrului Sănătăţii, care să ne permită organizarea spitalelor sub formă de organizaţii şi fundaţii, astfel încât să avem o flexibilitate mult mai mare în gestionarea spitalelor", a spus Ilie Bolojan.
(B.P.)

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 23:41:13 Ora de vară a Europei de Est