Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Școala de vară: Proiectare și evaluare didactică în contextul învățării prin cooperare (curs pentru avansați) și Învățarea prin cooperare – ABC-ul cooperării (curs de bază)

În perioada 30 iunie – 11 iulie, la Universitatea din Oradea

Școala de vară: Proiectare și evaluare didactică în contextul învățării prin cooperare (curs pentru avansați) și Învățarea prin cooperare – ABC-ul cooperării (curs de bază)

Asociația pentru promovarea cooperării în educație (A.P.C.E.), în parteneriat cu Universitatea din Oradea – Facultatea de Științe Socio-Umane, Catedra de Științe ale Educației, Casa Corpului Didactic Oradea și Inspectoratul Școlar județean Bihor va organiza în perioada 30 iunie – 11 iulie 2008, Școala de vară: Proiectare și evaluare didactică în contextul învățării prin cooperare (curs pentru avansați) și Învățarea prin cooperare – ABC-ul cooperării (curs de bază).

Mesele rotunde și atelierele de lucru se vor desfășura la Universitatea Oradea (strada Universității, nr. 1, clădirea Facultății de Științe Socio-Umane, et.1).
Profesor formator pe tema Învățării prin cooperare este Carlton J. Fitzgerald, Ph.D., directorul Programului de master în educație al New England College, din New Hampshire, SUA și totodată formator pe tema Învățării prin cooperare al Centrului de Învățare prin Cooperare (The Center for Cooperative Learning), Universitatea din Minnesota, SUA.
La acest simpozion s-au înscris 26 de persoane (cursul pentru avansați) și 36 de persoane (cursul de bază) - cadre didactice din învățământul preunivesitar și superior, respectiv studenți interesați de însușirea unor strategii interactive de predare pentru optimizarea interrelațiilor psihosociale la nivelul grupurilor de elevi.
Motivația manifestării:
În rândul cadrelor didactice este foarte larg răspândită opinia că doar relațiile competitive generează o motivație adecvată pentru învățare. Individualismul și competiția promovate în majoritatea claselor de elevi pot fi echilibrate de practici educaționale democratice și colaborative. Modelul învățării prin cooperare este un model de predare centrat pe elevi, oferindu-le ocazia de a-și concretiza nevoia de a lucra împreună într-un climat de întrajutorare și sprijin reciproc.
Asociația pentru promovarea cooperării în educație, împreună cu catedra de Științe ale Educației a Universității din Oradea vine în sprijinul cadrelor didactice interesate în a-și dezvolta, respectiv a le dezvolta elevilor lor, deprinderi de comunicare și învățare de muncă în grupuri cooperante. Prin intermediul Școlii de vară cu tema: Învățarea prin cooperare – Proiectare și evaluare didactică în contextul învățării prin cooperare și Învățarea prin cooperare – Abc-ul cooperării, ne propunem sensibilizarea celor care lucrează în învățământ față de problema cooperării în educație, ca o alternativă viabilă la practicile școlare tradiționale.
Prezența formatorului american reprezintă o excelentă oportunitate oferită participanților la cursuri de a lua contact cu modele de predare alternative, lărgindu-și astfel viziunea asupra procesului educațional. De asemenea, colaborarea cu profesorii americani este o premisă a unor posibile proiecte de parteneriat și dezvoltare internațională, pe care A.P.C.E. o oferă cadrelor didactice din România.
Ce este A.P.C.E.
Asociația pentru promovarea cooperării în educație (A.P.C.E.), cu sediul în Oradea, str. Universității, nr. 1, înființată în martie 2006, are ca misiune dezvoltarea unei societăți deschise, bazată pe respect și cooperare între toți actorii sociali.
Scopul asociației: promovarea unor valori precum cooperarea, egalitatea șanselor și respectul între diferiți parteneri sociali
Obiectivele asociației: *dezvoltarea cooperării la nivelul factorilor sociali cu impact în educație *promovarea participării active în viața socială *promovarea egalității de șanse între indivizi, indiferent de categoriile sociale din care provin *dezvoltarea toleranței și a respectului față de semeni *dezvoltarea personală și întărirea imaginii de sine a actorilor sociali *formarea continuă și dezvoltarea profesională a membrilor societății.
Programul general al cursului pentru avansați
Luni, 30 iunie, la ora 9.00 - deschiderea neoficială a manifestării (etajul 1, Facultatea de Științe Socio-Umane), de la 9.30 - cursuri și dezbateri în plen, iar de la 14.00 - ateliere de lucru; marți, miercuri și joi, de la 9.00 - cursuri și dezbateri în plen, iar de la 13.30 – ateliere de lucru; vineri, de la ora 9.00 – ateliere de lucru, iar la ora 12.00 – încheierea festivității și înmânarea diplomelor.
Programul general al cursului de bază
Luni, 7 iulie 2008, la ora 9.00 - deschiderea festivă (etajul 1, Facultatea de Științe Socio-Umane), de la 9.30 - cursuri și dezbateri în plen, iar de la 14.00 - ateliere de lucru; marți, miercuri și joi, de la 9.00 - cursuri și dezbateri în plen, iar de la 13.30 – ateliere de lucru; vineri, de la ora 9.00 – ateliere de lucru, iar la ora 12.00 – încheierea festivității și înmânarea diplomelor.
Pentru mai multe detalii, accesați www.cooperare.ro
Persoană de contact, asistent univ. drd. Simona Laurian – președinte A.P.C.E., tel. 0723/ 779.647, email mmonalaurian@yahoo.co.uk

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 19:20:15 Ora de vară a Europei de Est