Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

„Dorim să ne-apărăm dreptul la liberă exprimare!”

Luni, marș de solidaritate pe traseul Universitate – Primărie - Prefectură

„Dorim să ne-apărăm dreptul la liberă exprimare!”

Studenți și elevi basarabeni (membri ai Asociației studenților și elevilor basarabeni din Oradea) au organizat, ieri, luni (30 iunie 2008) un marș de solidaritate cu frații lor de peste Prut, 12 tineri basarabeni (în majoritate elevi în clasa a XII-a) anchetați penal de către Procuratura din Chișinău pentru faptul de a se exprima pe forum pentru unirea Basarabiei cu România.

„Tinerii au fost anchetați dur, amenințați cu șapte ani de pușcărie și li s-au confiscat calculatoarele”, ne-a declarat Anatol Cojocari, președintele A.S.E.B.
Un asemenea marș de solidaritate au organizat, joi (26 iunie), și basarabenii care învață în Cluj-Napoca și Galați.
„Prin acest marș, dorim să ne-apărăm dreptul la liberă exprimare!”
Membrii ASEB au îmbrăcat tricouri albe pe care scria cu negru: (ASEB) „E dreptul nostru!” În marșul tăcerii, ei au purtat pe gură o banderolă roșie („Banda democrației”, după cum spunea Anatol, o banderolă pe care era creionată în negru un fel de sârmă ghimpată). Grupului de basarabeni li s-au alăturat membri ai Federației Student Pro, ai organizației de tineret a PNL, precum și studenți din Senatul Universității. Înainte de plecare și la sosirea în fața Prefecturii, grupul care purta bannarul „Basarabia – Pământ românesc”a scandat: „Același sânge, aceeași țară, români au fost cu toți odinioară! Ba-sa-ra-bia!”
Participanții la marș (în jur de cincizeci) au pornit din fața Universității Oradea pe traseul Primărie - Prefectură, cu oprire la statuia lui Mihai Viteazul (pentru un moment de reculegere). Pe tot traseul, ei au fost însoțiți de reprezentanți ai jandarmeriei. Membrii ASEB purtau în față o pancartă pe care era scris:
„Azi cenzurat, mâine... deportat!
2008, ... 68 de ani ..., 1940
Cei din mijlocul grupului expuneau lateral un banner cu (P.N.O.) „Basarabia – Pământ românesc”.
Marșul s-a desfășurat pașnic, în liniște și în deplină ordine, fără niciun fel de probleme. (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto:  „Dorim să ne-apărăm dreptul la liberă exprimare!”

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 19:57:19 Ora de vară a Europei de Est