Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

Caniculă e peste tot, dar oşenii nu se plâng, ei primesc totul ca pe o binecuvântare

Sfârşit de gustar în Ţara Oaşului

Caniculă e peste tot, dar oşenii nu se plâng, ei primesc totul ca pe o binecuvântare

În vacanţă fiind şi fugind de caniculă, ne-am propus să călătorim prin două ţări binecuvântate, Ţara Oaşului şi Ţara Haţegului.

Am revenit în Ţara Oaşului, în comuna Tarna Mare, acest tărăm al poveştilor şi legendelor, de care mă leagă frumoase amintiri din primii ani de dascăl, răscolite de cea de-a cincea carte a doamnei profesor Doina Molnar, intitulată „Povestiri şi legende toponimice".
Am simţit nevoia de a revedea locuri şi oameni, Aleea teilor seculari, Băile Tarna şi tabăra de şcolari, de a arunca o privire spre Văgaş, în căutarea lui Moş Nichita ori de a urca la Fântâna Doamnei, sus în vârful muntelui, la graniţa cu Ucraina...
Călăuza noastră în redescoperirea acestor locuri mirifice ale Tarnei Mari a fost consilierul doamnei primar, Florin Danco. Primăria însăşi e de nerecunoscut, după 35 de ani, la fel şi doamna primar Mariana Monica Sobius şi toţi cei pe care i-am lăsat în urmă în '80 şi i-am revăzut în acest august fierbinte, 2015: Molnar Maria, Hanos Petre, Rodica Laza, cu fratele şi mama...
Oşeni frumoşi şi optimişti care nu se plâng de caniculă deşi nici lor nu le este deloc uşor, dar, firi puternice cum sunt, călite de greutăţi şi de vremuri, s-au obişnuit să primească totul ca pe o binecuvântare.
În anii '70-80, nu ne puteam imagina o sală de sport de talia celei de astăzi, cred că nici doamna primar..., pe când era profesor de sport şi director; alături e o grădiniţă cu cabinet de consiliere psihopedagogică, iar mai sus, vecină cu muntele, o şcoală primară nouă şi arătoasă.
Dumnezeu a fost foarte darnic şi bun cu noi, oferindu-ne o ţară binecuvântată cu de toate, trebuie doar să avem grijă de ea, să o administrăm şi să o gospodărim cu ştiinţă, cu chibzuinţă şi cu dragoste, înnobilând-o. Ne-a încântat peste măsură cabana (cu piscină şi păstrăvărie) a unui întreprinzător (Kerszka Vasile), care, lucrând peste hotare, şi-a pierdut din capacitatea fizică, ajungând în cărucior cu rotile, dar, cu mintea întreagă, ageră şi sclipitoare, a făurit ceva de neimaginat... Pozele vorbesc despre imaginaţia sa bogată şi „bijuteriile" create într-o zonă minunată, dar părăsită de gospodari. Într-un contrast strigător la cer, se prezintă fostele băi ..., cândva o mândrie a judeţului („renumit centru balnear de odinioară... care mai păstrează memoria unei perioade de viaţă balneară prosperă"), după cum putem afla din lucrarea „Force Tourism - Business & Tourism Magazine", pag. 39), iar mai sus, fosta tabără de şcolari, părăsită şi ea de administatori. Despre cele două obiective citim şi în Ghid turistic, istoric şi cultural (al judeţului Satu Mare - ediţia 2013), la pagina 133: „„Continuând să urcăm, trecem pe  lângă clădirile fostelor băi locale de la Tarna Mare. Clădirile sunt în ruine, dar se conservă destul de bine căzile pentru baie şi fântâna de la care erau alimentate cu apă minerală băile... Aici au fost şi băi de nămol. Nămolul era încălzit cu pietre încinse în foc. În apropierea clădirilor băilor, într-o zonă deosebit de pitorească, au fost construite prin anii 1980, aşezăminte ce au servit şi servesc (???!!!) vara ca tabără şcolară"... Privind cu tristeţe la spectacolul dezolant, dăm filmul înapoi şi ne amintim cum prin anii '70-80, ne-am bucurat şi noi de această tabără, unde veneau copii din toată ţara să-şi încarce bateriile în mirifica şi ozonata  Ţară a Oaşului, sus de tot, la frontieră cu Ucraina, fiind primiţi regeşte de un administrator destoinic, un sufletist de mare omenie şi caracter, regretatul domn Traian Molnar, iar copiii plecau din tabără cu amintiri plăcute şi reveneau cu bucurie...
Şi consilierul doamnei primar s-a arătat mâhnit de situaţia în care au ajuns băile şi tabăra, dar, din păcate, doamna primar şi consilierii locali nu pot face nimic întrucât băile şi tabăra au alţi stăpâni, iar apele sunt încă tulburi...
Coborând cu picioarele pe pământ (şi la propriu şi la figurat), revenind în localitate, ne-am scăldat ochii şi cu un alt soi de imagini, care vorbesc despre hărnicia locuitorilor şi investiţiile făcute de Primărie în infrastructura rutieră, reţeaua de canalizare şi staţia de epurare. Cităm din nou din „Force Tourism": „Dintre facilităţile pentru investitori menţionăm că aici (la Tarna Mare - n.n.) există  o infrastructură rutieră bine pusă la punct şi o reţea de apă potabilă, fiind în curs de finalizare lucrările la reţeaua de canalizare şi staţia de epurare a comunei", iar imaginile pe care vi le prezentăm sperăm să vă convingă.
Tânărul consilier ne-a mai prezentat un întreprinzător, pe dl Flore Grigore, care şi-a deschis un magazin în bătătură...
În călătoria noastră prin Tarna, Bocicău şi Valea Seacă, am admirat nenumărate case arătoase (adevărate vile), care vorbesc despre hărnicia şi isteţimea stăpânilor.
Una peste alta, constatăm că lumea s-a schimbat în bine, a evoluat, iar cărţile doamnei profesor Doina Molnar sunt mărturii vii a ceea ce a fost; ele sunt istorie şi cultură, bune de lecturat şi de ţinut minte, povestiri şi legende nemuritoare, de care nu trebuie să ne fie ruşine. Din contră, frumoasele obiceiuri şi tradiţii, portul şi folclorul trebuie cunoscute, păstrate cu sfinţenie şi transmise din generaţie în generaţie, ca adevărate nestemate care ne definesc ca popor, demn şi mândru de trecutul său, de patria străbună şi de valorile sale.
Moise-Ovidiu DAN
P.S. Pentru mai multe poze (90 de poze), accesaţi Galeria foto: Caniculă este peste tot, dar oşenii nu se plâng, ei primesc totul ca pe o binecuvântare.

Trimite email
vineri, 26 aprilie 2024, 03:03:40 Ora de vară a Europei de Est