Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

„START – o viaţă de calitate în siguranţă”

100 de bihorence vor beneficia de servicii de asistenţă prin proiectul

„START – o viaţă de calitate în siguranţă”

Departamentul pentru Egalitate de Şanse între Femei şi Bărbaţi din subordinea Ministerului Muncii Familiei Protecţie Sociale şi Persoanelor Vârstnice, implementează timp de un an un proiect menit să contribuie la dezvoltarea unor măsuri integrate cu abordare sistemică şi naţională de prevenire şi combatere a violenţei domestice şi a traficului de persoane din perspectiva egalității de şanse şi de gen.

Cele 100 de persoane, victime ale violenţei domestice şi ale traficului de persoane vor beneficia până la sfârşitul anului de şedinţe de consiliere psihologică, cursuri de formare profesională putând alege din peste 10 tipuri de calificări în funcţie de abilităţi şi o sumă de bani sub formă de subvenţie. Scopul este de a le împuternici, de a dezvolta abilităţi şi a oferi autonomia şi oportunităţile de a depăşi situaţia de abuz în care trăiesc.
Tot în cadrul proiectului „START- o viaţă de calitate în siguranţă" - 25 de specialişti din judeţul Bihor - asistenţi sociali, psihologi, inspectori de specialitate, voluntari din instituţii publice sau organizaţii neguvernamentale au participat la un seminar de formare pe tema violenţei domestice şi a traficului de persoane. Aceştia au dezbătut aspecte importante precum tipologia victimelor, tipologia agresorilor şi a recrutorilor/traficanţilor, de ce rămân persoanele agresate într-o astfel de situaţie, cum se poate interveni în mod profesionist, dar şi uman, cum pot realiza o campanie eficientă de informare şi prevenire. Rolul acestor specialişti este de a se reîntoarce în comunitate cu informaţii specifice cu privire la măsurile pe care le poate lua fiecare pentru a-şi soluţiona situaţia în care se află sau pentru a sprijini alte persoane din jurul lor care se află într-o situaţie de violenţă domestică. Participanţii au provenit din: DGASPC Bihor, Administraţia Socială Comunitară Oradea, Primăria Ştei, Primăria Diosig, Primăria Popeşti, Penitenciarul Oradea, Fundaţia People to People, Fundaţia de Scleroză Multiplă, Fundaţia Filantropia, Centrul Antidrog Oradea.
O noutate absolută este înfiinţarea unei linii telefonice non stop, gratuite şi anonime destinate victimelor violenţei în familie. Practic în fiecare judeţ va funcţiona o echipă interdisciplinară de intervenție şi o echipă de monitorizare a cazurilor.
De asemenea se vor defăşura campanii naţionale pentru creşterea conştientizării şi combaterii violenţei domestice şi traficului de persoane, pentru a nu mai considera subiectul tabu, un „dat" al vieţii de cuplu, de a determina autorităţile să se implice mai mult, dar şi comunitatea să iasă din starea de indiferenţă şi să nu mai tolereze cazurile de violenţă şi abuz asupra femeilor şi copiilor.
Proiectul abordează o problemă curentă gravă a societăţii româneşti în condiţiile în care conform unor date ale Poliţiei Române pentru anul 2014, în România au fost înregistrate 30.367 de fapte penale prevăzute de Legea 217/2003 pentru prevenirea şi combaterea violenţei în familie. Totuşi pentru a răspunde acestei nevoi în acest moment în ţară funcţionează foarte puţine adăposturi sau servicii specializate. În judeţul Bihor există doar un serviciu specializat care oferă asistenţă victimelor violenţei domestice şi unul destinat victimelor traficului de persoane, care au o capacitate de asistare limitată.
Andreea Pontoş,
expert TS Informare Comunitate/Promotori judeţul Bihor

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 20:22:48 Ora de vară a Europei de Est