Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

„START – o viaţă de calitate în siguranţă”

100 de bihorence vor beneficia de servicii de asistenţă prin proiectul

„START – o viaţă de calitate în siguranţă”

Departamentul pentru Egalitate de Şanse între Femei şi Bărbaţi din subordinea Ministerului Muncii Familiei Protecţie Sociale şi Persoanelor Vârstnice, implementează timp de un an un proiect menit să contribuie la dezvoltarea unor măsuri integrate cu abordare sistemică şi naţională de prevenire şi combatere a violenţei domestice şi a traficului de persoane din perspectiva egalității de şanse şi de gen.

Cele 100 de persoane, victime ale violenţei domestice şi ale traficului de persoane vor beneficia până la sfârşitul anului de şedinţe de consiliere psihologică, cursuri de formare profesională putând alege din peste 10 tipuri de calificări în funcţie de abilităţi şi o sumă de bani sub formă de subvenţie. Scopul este de a le împuternici, de a dezvolta abilităţi şi a oferi autonomia şi oportunităţile de a depăşi situaţia de abuz în care trăiesc.
Tot în cadrul proiectului „START- o viaţă de calitate în siguranţă" - 25 de specialişti din judeţul Bihor - asistenţi sociali, psihologi, inspectori de specialitate, voluntari din instituţii publice sau organizaţii neguvernamentale au participat la un seminar de formare pe tema violenţei domestice şi a traficului de persoane. Aceştia au dezbătut aspecte importante precum tipologia victimelor, tipologia agresorilor şi a recrutorilor/traficanţilor, de ce rămân persoanele agresate într-o astfel de situaţie, cum se poate interveni în mod profesionist, dar şi uman, cum pot realiza o campanie eficientă de informare şi prevenire. Rolul acestor specialişti este de a se reîntoarce în comunitate cu informaţii specifice cu privire la măsurile pe care le poate lua fiecare pentru a-şi soluţiona situaţia în care se află sau pentru a sprijini alte persoane din jurul lor care se află într-o situaţie de violenţă domestică. Participanţii au provenit din: DGASPC Bihor, Administraţia Socială Comunitară Oradea, Primăria Ştei, Primăria Diosig, Primăria Popeşti, Penitenciarul Oradea, Fundaţia People to People, Fundaţia de Scleroză Multiplă, Fundaţia Filantropia, Centrul Antidrog Oradea.
O noutate absolută este înfiinţarea unei linii telefonice non stop, gratuite şi anonime destinate victimelor violenţei în familie. Practic în fiecare judeţ va funcţiona o echipă interdisciplinară de intervenție şi o echipă de monitorizare a cazurilor.
De asemenea se vor defăşura campanii naţionale pentru creşterea conştientizării şi combaterii violenţei domestice şi traficului de persoane, pentru a nu mai considera subiectul tabu, un „dat" al vieţii de cuplu, de a determina autorităţile să se implice mai mult, dar şi comunitatea să iasă din starea de indiferenţă şi să nu mai tolereze cazurile de violenţă şi abuz asupra femeilor şi copiilor.
Proiectul abordează o problemă curentă gravă a societăţii româneşti în condiţiile în care conform unor date ale Poliţiei Române pentru anul 2014, în România au fost înregistrate 30.367 de fapte penale prevăzute de Legea 217/2003 pentru prevenirea şi combaterea violenţei în familie. Totuşi pentru a răspunde acestei nevoi în acest moment în ţară funcţionează foarte puţine adăposturi sau servicii specializate. În judeţul Bihor există doar un serviciu specializat care oferă asistenţă victimelor violenţei domestice şi unul destinat victimelor traficului de persoane, care au o capacitate de asistare limitată.
Andreea Pontoş,
expert TS Informare Comunitate/Promotori judeţul Bihor

Trimite email

luni, 16 decembrie 2019