Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
10 iunie 2022
Astăzi este ultima zi de școală dintr-un an școlar care plasează România în topul statelor europene la capitolul cele mai puține zile de cursuri.
Vacanța de vară care începe acum se va încheia pe 4 septembrie. Copiii vor începe următorul an școlar, 2022-2023, pe 5 septembrie 2022. O premieră a viitorului an școlar este dispariția semestrelor și a tezelor obligatorii. Concret, din 5 septembrie elevii vor reveni la școală pentru a urma cinci „module de învățare” (în loc de semestre) și cinci vacanțe. Paradoxal, deși toată dezbaterea inițiată de ministrul Cîmpeanu cu privire la modificarea organizării anului școlar a avut ca temei extinderea numărului de zile de școală, pentru ca elevii români să ajungă la media europeană, și anul viitor școlar va avea o durată tot de 36 de săptămâni, la fel de scurt ca cel actual în privința numărului de zile de școală, după cum a arătat Edupedu.ro într-o analiză.
Structura anului școlar 2022-2023, publicată în Monitorul Oficial, indică un an care începe mai devreme și se termină mai târziu, ceea ce ar sugera un an școlar mai lung, fie și în situația reorganizării, dar apar mai multe vacanțe ce împart anul în cinci module de școală, precum și perioade libere la care se adaugă sărbători legale.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
5 aprilie 2022

1.Elevii unei școli din Gorj au dat de două ori simularea la Evaluarea Națională 2022 la limba și literatura română, după ce profesorii le-au distribuit subiectele greșite / Elevii au primit subiectele adresate celor care învață în limba maghiară.
O anchetă la Școala Albeni din județul Gorj a fost deschisă de Inspectoratul Școlar, după ce elevii de clasa a VIII-a au primit ieri, la simularea Evaluării Naționale 2022 subiecte dedicate elevilor care studiază în limba maghiară și care învață limba română ca limbă secundară. După terminarea examenului, copiii au fost rechemați în sala de examen pentru a susține din nou simularea cu subiectele destinate lor, potrivit Europa FM.
Aproape 30 de elevi de clasa a VIII-a de la Școala Gimnazială Albeni, școală cu predare doar în limba română, au susținut luni de două ori simularea la Evaluarea Națională. La ora 9.00, când a început examenul, elevii au primit subiectele pentru școlile cu predare în limba maghiară, deși la Gorj nu există nicio astfel de unitate de învățământ.

2. Studenții din România ar putea accesa împrumuturi prin Fondul European de Investiții – temă discutată la Luxemburg de ministrul Sorin Cîmpeanu cu vicepreședintele Băncii Europene de Investiții, Christian Thomsen.
Posibilitățile accesării de către studenți a unor împrumuturi prin Fondul European de Investiții (FEI) au fost discutate de ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, cu vicepreședintele Băncii Europene de Investiții, Christian Kettel Thomsen, potrivit unui comunicat primit de Edupedu.ro.
„Un subiect important pe agenda discuțiilor a fost sprijinul pe care BEI îl poate acorda procesului de dezvoltare a învățământului superior în România”, scriu reprezentanții ministerului.
„A fost analizată și oferta de suport din partea BEI pentru integrarea refugiaților ucraineni, cu accent pe sprijinul oferit elevilor și studenților. Alte teme atinse au vizat oportunitățile de cooperare în cadrul PNRR și în contextul cadrului financiar multianual (2021 – 2027), precum și posibilitățile accesării de către studenți a unor împrumuturi prin Fondul European de Investiții (FEI)”, potrivit sursei citate.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
10 ianuarie 2022
1.Testele de salivă pentru elevi nu ajung în școli prea curând, contestația depusă abia azi la licitație are 10 zile termen pentru rezolvare / Ovidiu Zară, Consiliul de Soluționare a Contestațiilor: Mai poate exista o întârziere și după aceea, decizia C.N.S.C. va putea fi și ea contestată

Testele de salivă destinate elevilor nu vor ajunge mai devreme de două săptămâni în școli din cauza contestației la procedura de licitație. Procedura prevede că, după ce contestația a fost înaintată, Oficiul Național pentru Achiziții Publice (O.N.A.C.) are la dispoziție maximum cinci zile să pună la dispoziția Consiliului Național de Soluționare a Contestațiilor (C.N.S.C.) pentru depunerea dosarului cu toate informațiile necesare rezolvării contestației. Apoi, C.N.S.C. are la dispoziție 10 zile pentru comunicarea unei decizii, însă probabil că nu va dura 10 zile ci mai puțin, având în vedere situația urgentă din sistemul de învățământ, a explicat pentru Edupedu.ro Ovidiu Zară, purtătoruld e cuvânt al instituției.

8 ianuarie 2022
2.Experimente virtuale de Chimie și Biologie și învățarea digitală a ortogramelor, lecțiile create de profesorii Florin Viu și Ramona Drăguț, premiate în Concursul #Digitaliada: „Încrederea în puterile mele de-a face ceva pentru elevii mei a fost un mare câștig”

„Câștigarea unui premiu, știind că materialul a fost jurizat de profesori de prestigiu și cu experiență, înseamnă încredere. Capeți încredere în munca ta, vezi că poți face lucruri de valoare care să-i ajute pe elevi”. Mărturia vine de la învățătoarea Ramona Drăguț, câștigătoare la concursul #Digitaliada de anul trecut cu proiectul „Scriem corect”. Premiant de asemenea anii trecuți și participant acum din nou la ediția 6, Florin Viu, profesor de Chimie și Biologie a povestit pe larg pentru Edupedu.ro cum a început primele experimente virtuale pentru copii, cum s-a dezvoltat relația cu elevii în orele în care digitalul a fost parte, precum și transferul la Casa Corpului Didactic, unde tocmai a promovat examenul de metodiști pentru dezvoltarea de resurse educaționale. „La Casa Corpului Didactic tot în urma performanțelor obținute la concursul #Digitaliada am venit”, a explicat profesorul.

„O şcoală pentru elevi”

Deviza inspectorului şcolar general, prof. Alin Novac-Iuhas, este

„O şcoală pentru elevi”

Deviza inspectorului şcolar general al Inspectoratului Şcolar Judeţean Bihor, prof. Alin Novac-Iuhas, este „O şcoală pentru elevi".

De aceea nu poate fi mulţumit că în judeţul Bihor mai sunt destule lucruri stringente de înfăptuit în unităţile de învăţământ pentru ca toate să pornească la drum autorizate.
Din cele 915 corpuri de clădire, doar 643 au obţinut autorizaţia sanitară de funcţionare, 113 sunt în curs de autorizare, iar 159 nu au reuşit să o obţină din cel puţin patru motive: grupuri sanitare necorespunzătoare, lipsă sursă de apă curentă, lipsă apă potabilă, spaţiu destinat programului lapte-corn necorespunzător, conform normelor sanitare în vigoare, starea clădirilor este necorespunzătoare.
Din totalul clădirilor, 286 sunt în mediul urban, iar 629 în mediul rural; în mediul urban doar 14 nu au obţinut autorizaţia sanitară de funcţionare, grosul fiind în mediul rural: 145.
Luni, 14 septembrie 2015, cu sau fără autorizaţia sanitară, unităţile de învăţământ şi-au deschis porţile pentru un nou an şcolar, dar cum pot dormi liniştiţi acei primari în care şcolile din comună nu deţin autorizaţie? Când vom putea depăşi vederea îngustă că administrăm o comună în numele unui partid? Cetăţenii aşteaptă să faci ceva pentru ei, pentru copiii şi nepoţii lor. Ferice de comunele în care învăţământul şi sănătatea sunt priorităţile primarilor!
Grădiniţa Nr. 37 funcţionează „acasă" şi în acest an şcolar
Aflând de la reprezentanţii Primărie Oradea şi ai A.I.O. că Grădiniţa Nr. 37 va fi „mazilită" şi împrăştiată, trei grupe la stânga şi una la dreapta, ne-am adresat generalului Inspectoratului Şcolar, care, nu ne-a confirmat acel adevăr crud. „Nu. Nu se mută nimeni nicăieri. Toate grupele rămân pe loc în localul respectiv, cel puţin pentru acest an şcolar. Am cerut păsuire ca să nu producem degringoladă, tensiuni şi nervi la început de nou an şcolar. Noi suntem aici să asigurăm funcţionarea în bune condiţii a sistemului. Problemele trebuie rezolvate cu mult calm, răbdare şi înţelegere".
„Şaguna" şi „Traian Vuia" nu fuzionează
S-a vehiculat în presă în primăvară-vară că cele două colegii tehnice, „Traian Vuia" şi „Andrei Şaguna", vor fuziona. „Bomba" fiind lansată, au venit reacţiile, s-au pus în mişcare zeci şi sute de resorturi după care apele s-au liniştit. Dacă Primăria şi AIO laudă dotarea de excepţie de la „Şaguna" şi investeşte sute de milioane în faţada de la „Traian Vuia", înseamnă că lucrurile sunt clare, deocamdată, aşa după cum ne-a asigurat şi dl inspector şcolar general Alin Novac-Iuhas. „Nu comasăm nimic, nici în Oradea, nici în judeţ".
Şi să mai ştiţi, domnilor directori, că noul inspector şcolar general nu şi-a propus să schimbe directorii, pe criterii politice. Nu schimbă pe nimeni de dragul schimbării. Dar îi vrea pe toţi muncitori, serioşi şi competenţi, să facă tot ce pot ca lucrurile să meargă bine. Nu tolerează dezordinea, indisciplina, lenea şi prostia! Cine nu se simte bine în scaun, iar pălăria i se pare nepotrivită, să plece, să demisioneze.
Directori şi directori adjuncţi noi
Dacă avem şi directori noi, nu e vina domnului inspector şcolar general. La C.N. „E. „Gojdu" s-a schimbat întreaga „gardă" şi „garnitură": Liana Papagiannis - director, Anca Mile - director adjunct; la „C.N. „Iosif Vulcan": Mihaela Miron-Avram, director, Szecsaski Eniko - director adjunct; la Lic. T. „A. Lazăr": Gheorghe Tirla - director; la Lic. T. „Ady Endre":  Vad Marta - director; la C.T. „Transilvania": Alina Berenjuc - director adjunct. Doamna director a rămas pe poziţii, chiar dacă în presă, unii au schimbat-o fără să întrebe conducerea ISJ; la Lic. de Arte: Racz Eliza - director adjunct; la C.Ş.E.I. Nr. 1: Carmen Ilisie - director, Elena Erdeli - director adjunct; la Şcoala Gimnazială „Lucreţia Suciu": Ramona Olariu - director; la C.T. „Ioan Ciordaş" Beiuş: Claudia Cighir - director adjunct; la Şcoala Gimnazială „Nicolae Popoviciu" Beiuş: Papp Erika - director adjunct; la Lic. T. Petofi Sandor" Săcueni: Szabo Csilla; la Liceul Tehnologic Nr.  1 din Popeşti: Marius Imuzan - director, Bogdan Ianku - director adjunct, iar la Suplacu de Barcău: Petrică Pavel Ionuţ - director;   directori noi şi la şcolile gimnaziale din Roşiori: Monica Tiponuţ; la Curăţele: Cornelia Simai; la Budureasa: Daniela Goia; la Vârciorog: Nicolae Şaitoş, iar la Bunteşti: Simona Muţiu -  director adjunct.
Tuturor cadrelor didactice, mult succes în noul an şcolar!
Ovidiu Dan

Trimite email

marți, 9 august 2022