Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 februarie 2024

Statul plătește suplimentar 56 de universități de stat și particulare, în acest an, ca să formeze peste 32 de mii de viitori profesori. Cea mai mare creștere față de anul universitar precedent e la Universitatea din Oradea – 700 de locuri în plus

În anul universitar 2023-2024, statul vrea să formeze peste 32.200 de studenți care ar putea să devină profesori, potrivit datelor din ordinul ministrului Educației nr. 6.234/2023. Este vorba despre ordinul prin care a fost aprobată lista universităților cu programe de formare psihopedagogică. Numărul locurilor a crescut cu aproape 20% față de anul trecut, cu mențiunea că anul trecut în listă nu figura numărul de locuri pentru o serie de universități, iar o universitate particulară este nouă pe această listă – Universitatea „Tibiscus” din Timișoara, care primește 100 de locuri.
Amintim că 56 de universități vor organiza programe de formare psihopedagogică pentru profesori, în anul universitar 2023-2024. Acest lucru înseamnă că pot fi școlarizați 32.250 de studenți care vor să devină profesori.

În anul universitar 2023-2024, la fel ca în fiecare an, universitățile cu cei mai mulți studenți care pot fi școlarizați sunt următoarele:

Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca – 3.500;
Universitatea din București – 3.000;
Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași – 2.400;
Universitatea Națională de Știință și Tehnologie Politehnica București – 1.600;
Universitatea din Craiova – 1.500;
Universitatea din Oradea – 1.500;
Universitatea de Vest din Timișoara – 1.500;
Universitatea „Transilvania” din Brașov – 1.100;
Academia de Studii Economice din București – 1.000;
Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu – 1.000;
Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava – 1.000;
În anul universitar 2022-2023, numărul maxim de studenți care au putut fi școlarizați a fost de 26.880. Creșterea cu 5.370 de studenți este influențată de faptul că pe lista de anul trecut în dreptul a 6 universități era afișat „N/A”. Dacă aceste 6 universități și-a menținut cifra de școlarizare pentru modulul psihopedagogic, atunci noutățile ar fi doar în dreptul Universității Tehnice de Construcți București, care primește 50 de locuri în plus, la Univeristatea din Oradea, care are o creștere de 700 de locuri și la Universitatea din Petroșani – 30 de locuri în plus.

Regulile de finanțare pentru universități prevăd că pentru un student la licență, care urmează modulul de pregătire pedagogică, instituția de învățământ primește cu 16% din alocația pentru finanțarea de bază pe student echivalent unitar mai mult decât pentru un student care nu urmează acest modul. Pentru un student la master, care urmează de regula modului II pedagogic, finanțarea este cu 32% peste alocația pentru finanțarea de bază pe student echivalent unitar.

Inaugurarea blocului DAR

Comunicat de presă

Inaugurarea blocului DAR

În al X-lea an de activitate, Asociaţia Caritas Eparhial Oradea, a inaugurat joi, 17 septembrie 2015, un bloc cu 10 apartamente, destinate familiilor tinere, fără posibilităţi financiare.

Construcţia blocului a început în urmă cu 1 an iar finanţarea a fost asigurată integral de Associazione Chiese del"Est Onlus, prin preşedintele său Don Antonio Rossi. Blocul este rezultatul proiectului arhitectural al domnului Octavian Muth, executarea construcţie a fost încredinţată firmei SC ABED NEGO SRL şi diriginte de şantier fiind domnul Victor Tămaş.
Scopul blocului DAR este acela de a sprijinii tinerii care au crescut în sistemul de protecţie a copilului şi doresc să îşi întemeieze o familie, să primească un sprijin şi să poată face acest lucru. Mulţi dintre aceşti tineri amână momentul întemeierii unei familii pe motiv că nu au unde să locuiască. Lipsa locuinţei este o problemă şi în menţinerea unui loc de muncă.
Ceremonia de sfinţire a blocului a fost celebrată de PSS Virgil Bercea, episcopul Eparhiei Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, de Oradea avându-i alături pe vicarul responsabil cu laicii părintele Antonio Chifor, pe protopopul de Oradea, părintele Gavril Buboi şi pe părintele Ioan Crăciun, spiritual al Asociaţiei Caritas Eparhial Oradea. După sfinţirea apartamentelor, pr. Olimpiu Todorean, în calitate de preşedinte al Asociaţiei Caritas Eparhial Oradea, a prezentat scopul social al acestei construcţii noi, acela de a sprijini tinerii proveniţi din sistemul de protecţie al copilului şi familiile. Este o altă modalitate prin care Caritas Eparhial Oradea răspunde nevoilor comunităţii, pe lângă serviciile oferite în cadrul Centrului Social Maria Rosa (inaugurat în 2011, şi unde în cantina socială în care mănâncă zilnic 50 de persoane fără adăpost, duşurile sociale deschise persoanelor care locuiesc pe stradă sau în condiţii improprii şi nu au unde să facă un duş, centrul de zi pentru copii care sprijină elevii proveniţi din familii sărace să facă faţă exigenţelor şcolare) şi a Centrului de Îngrijire la Domiciliu.
Pe lângă cele 10 apartamente, la parterul blocului va funcţiona şi un magazin de haine second hand (firma de economie socială înfiinţată în acest an de asociaţie) şi un spaţiu destinat tot familiilor dar, mamelor în special, pentru schimb de haine de copii.
Pr. Olimpiu a înmânat apoi cheia de la primul apartament, primei familii de tineri care va locui aici şi care va fi şi sprijin pentru ceilalţi (formată dintr-un asistent social şi viitorul administrator al clădirii).
Totodată, la această sfinţire a fost înmânată, de către PSS Virgil Bercea, şi cruce Eparhială, domnului Victor Tămaş, dirigintele de şantier,
La ceremonie au participat pe lângă reprezentanţi ai diferitelor instituţii şi ONG-uri active în domeniul social din Judeţul Bihor, d-nul Claudiu Pop, prefectul Judeţului Bihor, d-na Florica Cherecheş, deputat şi d-na Arina Moş, director ASCO şi reprezentant pe această cale a Primăriei Municipiul Oradea.
Aceştia au salutat realizarea acestui bloc destinat tinerilor lipsiţi de sprijinul familiei şi eforturile depuse de Asociaţia Caritas Eparhial Oradea de a-i sprijini pe cei aflaţi în nevoie din comunitate.
„Ceea ce face Caritas Eparhial, ceea ce face biserica prin Caritas nu este altceva decât ceea ce ne îndeamnă Mântuitorul, ceea ce ne îndeamnă Sfântul Părinte. Ceea ce facem noi este ceea ce spunea Maica Tereza de Calcutta: o picătură într-un ocean. Dar dacă această picătură ar lipsi nu ar exista oceanul. O facem cu toată dăruirea pentru oraşul nostru, pentru credincioşii noştri şi pentru toţi cei care au nevoie, neţinând cont că trebuie să fie doar greco-catolici fiind o operă făcută pentru comunitatea din Oradea"- Virgil Bercea, episcop.
„Ceea ce faceţi dumneavoastră, ceea ce face asociaţia pentru Oradea este mai mult decât o picătură este un şuvoi şi nu doar îi o picătură în oceanul lucrurilor bune care se întâmplă în oraşul nostru, în judeţul nostru şi pentru aceasta eu personal, şi sunt convins că sunt mulţi ca mine, vă mulţumim cu tot respectul şi toată consideraţia şi cred că este un exemplu pe care trebuie să-l urmăm fiecare dintre noi"- Claudiu Pop, prefect.
„Sunt onorată să fiu prezentă aici, alături de dumneavoastră. Mulţumesc Caritas Eparhial, inclusiv în numele municipiului Oradea, a domnului primar Ilie Bolojan, în numele instituţiei pe care o reprezint pentru tot ceea ce faceţi pentru comunitatea din Oradea, fiind convinsă că vom avea şi pe mai departe o bună colaborare cu Caritas Eparhial. Vă oferim tot sprijinul şi vă cerem şi sprijinul dumneavoastră pentru că avem de învăţat unii de la alţii" - Arina Moş, director ASCO.
„Mă bucur că am reuşit să ajung pentru că am un respect deosebit pentru Asociaţia Caritas Eparhial, pentru tot ceea ce fac pentru a răspunde nevoilor comunităţii noastre. Sunt mulţi oameni în jurul nostru care suferă, care nu au o locuinţă, care nu au mâncare, care nu au haine, şi sunt mult mai mulţi cei care nu au parte de o vorbă bună, de o încurajare de o mângâiere, de o binecuvântare şi dumneavoastră, cei care sunteţi fie angajaţi, fie oameni din partea bisericii, fie voluntari la Caritas Eparhial, ştiu că aveţi foarte multă dragoste, multă înţelegere şi multe vorbe bune de dăruit. Vă mulţumesc pentru că reuşiţi în continuare să aduceţi foarte mult şi să investiţi în acest oraş minunat pe care îl iubim cu toţii"- Florica Cherecheş, deputat.
La final, toţi cei prezenţi au fost invitaţi să vadă apartamentele şi mai apoi să servească din bunătăţile pregătite în cantina socială a asociaţiei.
Adela Popa Ghiţulescu,
director executiv

 

Trimite email
vineri, 29 martie 2024, 08:35:00 Ora standard a Europei de Est