Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
10 iunie 2022
Astăzi este ultima zi de școală dintr-un an școlar care plasează România în topul statelor europene la capitolul cele mai puține zile de cursuri.
Vacanța de vară care începe acum se va încheia pe 4 septembrie. Copiii vor începe următorul an școlar, 2022-2023, pe 5 septembrie 2022. O premieră a viitorului an școlar este dispariția semestrelor și a tezelor obligatorii. Concret, din 5 septembrie elevii vor reveni la școală pentru a urma cinci „module de învățare” (în loc de semestre) și cinci vacanțe. Paradoxal, deși toată dezbaterea inițiată de ministrul Cîmpeanu cu privire la modificarea organizării anului școlar a avut ca temei extinderea numărului de zile de școală, pentru ca elevii români să ajungă la media europeană, și anul viitor școlar va avea o durată tot de 36 de săptămâni, la fel de scurt ca cel actual în privința numărului de zile de școală, după cum a arătat Edupedu.ro într-o analiză.
Structura anului școlar 2022-2023, publicată în Monitorul Oficial, indică un an care începe mai devreme și se termină mai târziu, ceea ce ar sugera un an școlar mai lung, fie și în situația reorganizării, dar apar mai multe vacanțe ce împart anul în cinci module de școală, precum și perioade libere la care se adaugă sărbători legale.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
5 aprilie 2022

1.Elevii unei școli din Gorj au dat de două ori simularea la Evaluarea Națională 2022 la limba și literatura română, după ce profesorii le-au distribuit subiectele greșite / Elevii au primit subiectele adresate celor care învață în limba maghiară.
O anchetă la Școala Albeni din județul Gorj a fost deschisă de Inspectoratul Școlar, după ce elevii de clasa a VIII-a au primit ieri, la simularea Evaluării Naționale 2022 subiecte dedicate elevilor care studiază în limba maghiară și care învață limba română ca limbă secundară. După terminarea examenului, copiii au fost rechemați în sala de examen pentru a susține din nou simularea cu subiectele destinate lor, potrivit Europa FM.
Aproape 30 de elevi de clasa a VIII-a de la Școala Gimnazială Albeni, școală cu predare doar în limba română, au susținut luni de două ori simularea la Evaluarea Națională. La ora 9.00, când a început examenul, elevii au primit subiectele pentru școlile cu predare în limba maghiară, deși la Gorj nu există nicio astfel de unitate de învățământ.

2. Studenții din România ar putea accesa împrumuturi prin Fondul European de Investiții – temă discutată la Luxemburg de ministrul Sorin Cîmpeanu cu vicepreședintele Băncii Europene de Investiții, Christian Thomsen.
Posibilitățile accesării de către studenți a unor împrumuturi prin Fondul European de Investiții (FEI) au fost discutate de ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, cu vicepreședintele Băncii Europene de Investiții, Christian Kettel Thomsen, potrivit unui comunicat primit de Edupedu.ro.
„Un subiect important pe agenda discuțiilor a fost sprijinul pe care BEI îl poate acorda procesului de dezvoltare a învățământului superior în România”, scriu reprezentanții ministerului.
„A fost analizată și oferta de suport din partea BEI pentru integrarea refugiaților ucraineni, cu accent pe sprijinul oferit elevilor și studenților. Alte teme atinse au vizat oportunitățile de cooperare în cadrul PNRR și în contextul cadrului financiar multianual (2021 – 2027), precum și posibilitățile accesării de către studenți a unor împrumuturi prin Fondul European de Investiții (FEI)”, potrivit sursei citate.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
10 ianuarie 2022
1.Testele de salivă pentru elevi nu ajung în școli prea curând, contestația depusă abia azi la licitație are 10 zile termen pentru rezolvare / Ovidiu Zară, Consiliul de Soluționare a Contestațiilor: Mai poate exista o întârziere și după aceea, decizia C.N.S.C. va putea fi și ea contestată

Testele de salivă destinate elevilor nu vor ajunge mai devreme de două săptămâni în școli din cauza contestației la procedura de licitație. Procedura prevede că, după ce contestația a fost înaintată, Oficiul Național pentru Achiziții Publice (O.N.A.C.) are la dispoziție maximum cinci zile să pună la dispoziția Consiliului Național de Soluționare a Contestațiilor (C.N.S.C.) pentru depunerea dosarului cu toate informațiile necesare rezolvării contestației. Apoi, C.N.S.C. are la dispoziție 10 zile pentru comunicarea unei decizii, însă probabil că nu va dura 10 zile ci mai puțin, având în vedere situația urgentă din sistemul de învățământ, a explicat pentru Edupedu.ro Ovidiu Zară, purtătoruld e cuvânt al instituției.

8 ianuarie 2022
2.Experimente virtuale de Chimie și Biologie și învățarea digitală a ortogramelor, lecțiile create de profesorii Florin Viu și Ramona Drăguț, premiate în Concursul #Digitaliada: „Încrederea în puterile mele de-a face ceva pentru elevii mei a fost un mare câștig”

„Câștigarea unui premiu, știind că materialul a fost jurizat de profesori de prestigiu și cu experiență, înseamnă încredere. Capeți încredere în munca ta, vezi că poți face lucruri de valoare care să-i ajute pe elevi”. Mărturia vine de la învățătoarea Ramona Drăguț, câștigătoare la concursul #Digitaliada de anul trecut cu proiectul „Scriem corect”. Premiant de asemenea anii trecuți și participant acum din nou la ediția 6, Florin Viu, profesor de Chimie și Biologie a povestit pe larg pentru Edupedu.ro cum a început primele experimente virtuale pentru copii, cum s-a dezvoltat relația cu elevii în orele în care digitalul a fost parte, precum și transferul la Casa Corpului Didactic, unde tocmai a promovat examenul de metodiști pentru dezvoltarea de resurse educaționale. „La Casa Corpului Didactic tot în urma performanțelor obținute la concursul #Digitaliada am venit”, a explicat profesorul.

Două concursuri naţionale privind „Bune practici” în educaţia pentru protecţia mediului, respectiv „Copiii şi drepturile lor”

Vineri şi sâmbătă, la Oradea, se desfăşoară

Două concursuri naţionale privind „Bune practici” în educaţia pentru protecţia mediului, respectiv „Copiii şi drepturile lor”

În perioada 24 - 27 septembrie 2015, la Liceul Teoretic „Aurel Lazăr" din Oradea, se desfăşoară două concursuri naţionale: etapa finală a Concursului Naţional de ecologie şi protecţia mediului „Bune practici" în educaţia pentru protecţia mediului, cu sloganul „Viitorul Terrei este în mâinile noastre", precum şi etapa pe ţară a Concursului Naţional „Copiii şi drepturile lor", cu sloganul „Existăm. Ascultaţi-ne!"

Obiectivul primului concurs este: diseminarea exemplelor de „bune practici" în activitatea de educaţie pentru formarea conştiinţei ecologice în rândul elevilor şi pentru protecţia mediului, dobândite prin intermediul activităţilor extraşcolare şi extracurriculare.
Întrecerea se desfăşoară pe trei categorii de cicluri şcolare: învăţământ primar, învăţământ gimnazial şi învăţământ liceal, cu participarea echipajelor câştigătoare din judeţele:  Bihor, Brăila, Bistriţa-Năsăud, Botoşani, Caraş-Severin, Constanţa, Hunedoara, Mehedinţi, Olt, Sibiu, Maramureş şi Municipiul Bucureşti (marii şi regretaţii absenţi „abonaţi" ai concursurilor sunt minunaţii ecologişti suceveni).
Din Bihor, s-au calificat la etapa naţională: învăţământ primar - echipajele de la Şcoala Gimnazială „Oltea Doamna" Oradea (coordonator, prof. Pavel Elena) şi Şcoala Gimnazială „Nicolae Bălcescu" Oradea (coordonator, prof. Tăut Stela); învăţământ gimnazial - echipajele de la Şcoala Gimnazială Nr.1 Săcădat (coordonator, prof. Biriş Mihaela) şi Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu" Oradea; învăţământ liceal - echipajul de la Liceul Tehnologic Dobreşti (coordonator, prof. Milian Ionuţ).
În cazul celui de-al doilea concurs naţional, obiectivul principal este: diseminarea informaţiilor cu privire la Legea 272/2004, care reglementează drepturile copilului, Legea 217/2003 privind prevenirea şi combaterea violenţei în familie şi Strategia Ministerului Educaţiei, Cercetării şi Tineretului cu privire la reducerea fenomenului de violenţă în unităţile de învăţământ preuniversitar.
Concursul se desfăşoară pe două categorii: învăţământ gimnazial şi  învăţământ liceal.
La etapa naţională participă echipaje din judeţele: Alba, Bihor, Brăila, Bistriţa-Năsăud, Caraş- Severin, Satu Mare, Maramureş, Olt, Sibiu şi Hunedoara.
La deschiderea festivă au participat reprezentanţi ai Inspectoratului Şcolar Judeţean Bihor, gazda concursurilor, în frunte cu inspectorul şcolar general adjunct, doamna prof. Codruţa Bogdan, precum şi ai partenerilor locali, între care Direcţia de Sănătate Publică. Maniferstările au fost moderate de coordonatorii principali, dl inspector şcolar pr. prof. Florin Negruţiu şi insp. şcolar prof. dr. Elisaveta Roşu.
În cadrul unui moment muzical, artiştii lăzărişti au spulberat emoţiile concurenţilor, iar cei care au avut onoarea de a deschide întrecerile au fost micii ecologişti de la „Oltea Doamna" şi „Nicolae Bălcescu", coordonaţi de prof. Elena Pavel şi Stela Tăut.
Dreptul la educaţie şi dreptul la sănătate sunt drepturi fundamentale
Inspectorul şcolar general adjunct, doamna profesor Codruţa Bogdan, a apreciat efortul depus în organizarea concursurilor şi a felicitat echipajele şi profesorii coordonatori pentru accederea la etapa finală; gazdele şi-au prezentat cartea de vizită, iar vorbitorii au făcut trimiteri la importanţa, mesajul educativ şi impactul competiţiilor.
„Dreptul la educaţie şi dreptul la sănătate sunt drepturi fundamentale. Noi ne protejăm mediul, iar mediul ne protejează sănătatea", a fost mesajul transmis de reprezentantul Direcţiei de Sănătate Publică.
Iată şi câştigătorii etapei naţionale
1.„Bune practice în educaţia pentru protecţia mediului", ediţia a VIII-a
Categoria învăţământ primar:
Premiul I: Şcoala Gimnazială „Oltea Doamna" Oradea, echipajul alcătuit din elevii:
CORDOŞ HORIA, FLOREA IOANA, MORAR CEZAR, ROBAS ŞTEFANIA, prof. coordonator, PAVEL ELENA
Premiul al II-lea: Şcoala Gimnazială „Nicolae Bălcescu" Oradea, echipajul format din elevii:
TRIPON MARC, DRUGACI CĂTĂLIN, CSIZMAS ALEXIA, SABĂU ALESIA, prof. coordonator, TĂUT STELA.
Categoria învăţământ gimnazial:
Premiul I: Şcoala Gimnazială Nr. 1 Săcădat: elevii ZLIBUŢ IONUŢ şi MATE ALEXANDRA, prof. coordonator, BIRIŞ MIHAELA
Premiul al II-lea - Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu" Oradea, elevii: FRESE DENISA şi ANCA RAUL, prof. coordonator, Timofte Camelia
Premiul al III-lea - Şcoala Gimnazială „Mihail Sadoveanu" Brăila, elevii CASIAN ADRADA şi STOIAN CRISTIANA, prof. coordonator, URSE FLORENA
Categoria învăţământ liceal:
Premiul I: Liceul Tehnologic Nr. 1 Dobreşti, elevii  CÎRŢI MARINA şi CHEREGI FLORINA, prof. coordonator,  MILIAN IOAN VASILE
Premiul al II-lea - Colegiul Economic „Nicolae Titulescu" Baia Mare, elevii GRIGORAŞ ALINA şi MATEI ADRIAN, prof. coordonator, POP ALINA NATALIA
Premiul al III-lea - Liceul Tehnologic „Ion Căian Românul" Căianu Mic, elevi BOCA LĂCRĂMIOARA şi MARIAN DENISA, prof. coordonator, GORON ANA-MIRELA
Menţiuni: Palatul Copiilor Botoşani, elevii  ARARIŢEI ALEXANDRA şi PELIN ROBERTA, prof. coordonator,  VICOVEANU CECILIA; Colegiul Naţional „Gheorghe Munteanu Murgoci" Brăila, elevii PÎRLOG PATRICIA CLAUDIA şi POPESCU MARA, prof. coordonator,  IOSIF MIMI; Colegiul Naţional „Traian" Drobeta Turnu Severin; Colegiul Naţional „Gheorghe Ţiţeica" Drobeta Turnu Severin, elevii STUPARU ALISA şi VINTILĂ GEORGIANA CORINA, prof. CRISTINEL DEGERATU.
2.„Copiii şi drepturile lor"
Gimnaziu:
Premiul I: Colegiul Naţional „Mircea Eliade" Reşiţa
Premiul al II-lea: Colegiul Naţional „Petru Rareş" Beclean
Premiul al III-lea: Şcoala Gimnazială „Oltea Doamna" Oradea
Liceu
Premiul I: Liceul Teoretic „Aurel Lazăr" Oradea
Premiul al II-lea: Colegiul Economic „Nicolae Titulescu" Baia Mare
Premiul al III-lea: Colegiul Naţional „Petru Rareş" Beclean
Premii speciale:
Gimnaziu:  
Cel mai bun eseu: Şcoala Gimnazială „Oltea Doamna" Oradea
Cel mai bun afiş: Colegiul Naţional „Petru Rareş" Beclean
Cel mai bun pliant: Şcoala Gimnazială „Oltea Doamna" Oradea
Cele mai reuşite fotografii: Colegiul Naţional „Petru Rareş" Beclean
Liceu
Cel mai bun eseu: Liceul Teoretic „Aurel Lazăr" Oradea
Cel mai bun afiş: Colegiul Naţional „Petru Rareş" Beclean
Cel mai bun pliant: Colegiul Naţional "Titu Maiorescu" Aiud
Cele mai reuşite fotografii: Colegiul Naţional „Petru Rareş" Beclean
Organizatorii şi gazdele vă felicită şi vă aşteaptă cu drag în număr şi mai mare la anu'!
Ovidiu Dan
P.S. Pentru mai multe poze, accesaţi Galeria foto: Două concursuri naţionale privind „Bune practici” în educaţia pentru protecţia mediului, respectiv „Copiii şi drepturile lor”.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

joi, 18 august 2022