Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

Dronele şi-au luat zborul şi au survolat sub ochii lor în Sala Polivalentă

Spre încântarea a zeci de copii, în „Noaptea cercetătorilor

Dronele şi-au luat zborul şi au survolat sub ochii lor în Sala Polivalentă

Universitatea din Oradea şi partenerii săi au luat 10 cu felicitări şi la cea de-a III-a ediţie a evenimentului „Noaptea cercetătorilor", desfăşurată vineri, 25 septembrie 2015, în Sala Polivalentă din campusul universitar.

Câte lucruri frumoase nu am putut vedea şi admira vizitând cele 30 de standuri, de la primul, cel al Astroclubului, la cel al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (nr. 13), al Cercetaşilor (29) ori al SMURDului (25)... al SC. Decor Mania (17), SC Plexus (6), al Colegiului Tehnic „Traian Vuia" (24), al SC Celestica (14) ori cel al Dronelor (18), drone care la un moment dat şi-au luat zborul prin sală spre uimirea celor mai mici vizitatori: elevii doamnei profesor Monica Igna (din clasa pregătitoare) de la Şcoala Gimnazială „Nicolae Bălcescu", a „vulturilor" din a V-a B de la „Oltea Doamna" şi a „dacilor liberi" din „Dacia", elevi ai doamnelor prof. Aurelia Popovici şi Valentina Matei ... Pentru copii, poliţiştii bihoreni au inventat şi au adus Roata norocului, ca învârtind-o, copiii să poată câştiga premii; tot pentru ei, doamna prof. Nicoleta Pazmany a adus câte în Lună şi câte în stele, împreună cu colaboratorii săi gojdişti...
La eveniment au fost prezentate şi realizări ale membrilor CENTRULUI DE CERCETARE ŞI INGINERIE TEHNOLOGICĂ ÎN CONVERSIA ENERGIEI ELECTROMAGNETICE - CCITCEE, centru afiliat Departamentului de Inginerie Electrică din cadrul Facultăţii de Inginerie Electrică şi Tehnologia Informaţiei. O parte a acestor echipamente au fost realizate împreună cu studenţii de la programele de studii Electromecanică şi Sisteme Electrice: 1.Echipament pentru modelarea automatizării unui rezervor de apă pentru comunităţi independente - prof. dr. ing. Dorel Hoble; 2. Scuter acţionat cu motoare electrice - prof. dr. ing. Ovidiu Popovici; 3. Stand experimental pentru călirea la suprafaţă prin inducţie electromagnetică - conf. dr. ing. Livia Bandici; 4. Rezultate ale modelării numerice utilizând softul Flux 3D - conf. dr. ing. Monica Popa şi conf. dr. ing. Sorin Paşca; 5. Stand pentru determinarea fiabilităţii echipamentelor electrice supuse proceselor vibratorii - şef. lucr. dr. ing. Claudia Staşac; 6. Stand pentru determinarea stării de levitaţie în câmp electromagnetic a materialelor - şef. lucr. dr. ing. Francisc Ioan Hathazi.
Realizări şi prezentări ale cadrelor didactice de la Facultatea de Energie Energetică şi Management Industrial: conf. univ. dr. ing. Secui Călin a prezentat în PowerPoint Centrul de cercetare „Managementul proceselor energetice", şef lucr. dr. ing. Bendea Codruţa - Motor Stirling; as. drd. Lolea Marius şi ing. Ias George: Stand protecţie contra trăsnetului cu PDA Prevectron, Stand testare compatibilitate electromagnetică şi Stand casă inteligentă; doamna conf. univ. dr. Simona Dziţac - prezentare în PowerPoint: Activităţi de cercetare ştiinţifică ale studenţilor energeticieni; studentul Indrei Florin Dorian - Stand experimental al unei instalaţii hibride de producere a energiei electrice din resurse regenerabile (solar şi eolian)...
Preşedintele Astroclului „Meridian 0", doamna prof. Nicoleta Pazmany şi ai săi colaboratori ne-au prezentat Toamna astronomică: „În această „noapte de vis", cred că am înregistrat un record de audienţă. Tot timpul Sala Polivalentă părea neîncăpătoarea pentru mulţimea copiilor, tinerilor şi a celor mai cu experienţă de viaţă, dornici să cunoască noutăţile din diferite domenii. Pentru noi a fost o surpriză plăcută să vedem pasiunea din ochii micuţilor care nu mai conteneau cu întrebările şi mai ales faptul că mulţi dascăli şi-au însoţit elevii în această incursiune în lumea ştiinţei. Alături de mine au răspuns întrebărilor colegii mai tineri, Andra Filimon şi Iulian Pavlău de la Colegiul Naţional „Emanuil Gojdu", precum şi Dios Gabor, deja student al Universităţii orădene. Se încheie luna septembrie, nu înainte de a avea un nou eveniment astronomic în noaptea de 27 spre 28 şi anume o eclipsă totală de Lună, eveniment care se produce destul de des, dar se poate observa mai rar dintr-un anumit loc. Eclipsele de Lună pot fi observate noaptea, în întregime dintr-o jumătate de emisferă a globului şi parţial din şi mai multe locuri. În medie durează 4-5 ore. Se produc atunci când Luna intră în umbra sau penumbra Pământului (parţial şi total). Următorii ani nu vor fi foarte darnici în eclipse de Lună; cele mai spectaculoase eclipse totale de Lună, vizibile din ţara noastră, se vor produce pe 28 septembrie 2015 şi 27 iulie 2018".
Câte nu am mai avea să vă spunem, dar lăsăm imaginile, pozele, să vă vorbească despre ceea ce s-a întâmplat în „Noaptea cercetătorilor" în Sala Polivalentă a citadelei noastre universitare din vecinătatea Peţei.
Ovidiu DAN
P.S. Pentru mai multe poze, accesaţi Galeria foto: Dronele şi-au luat zborul şi au survolat sub ochii lor în Sala Polivalentă.

Trimite email
joi, 25 aprilie 2024, 08:24:59 Ora de vară a Europei de Est