Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Dronele şi-au luat zborul şi au survolat sub ochii lor în Sala Polivalentă

Spre încântarea a zeci de copii, în „Noaptea cercetătorilor

Dronele şi-au luat zborul şi au survolat sub ochii lor în Sala Polivalentă

Universitatea din Oradea şi partenerii săi au luat 10 cu felicitări şi la cea de-a III-a ediţie a evenimentului „Noaptea cercetătorilor", desfăşurată vineri, 25 septembrie 2015, în Sala Polivalentă din campusul universitar.

Câte lucruri frumoase nu am putut vedea şi admira vizitând cele 30 de standuri, de la primul, cel al Astroclubului, la cel al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (nr. 13), al Cercetaşilor (29) ori al SMURDului (25)... al SC. Decor Mania (17), SC Plexus (6), al Colegiului Tehnic „Traian Vuia" (24), al SC Celestica (14) ori cel al Dronelor (18), drone care la un moment dat şi-au luat zborul prin sală spre uimirea celor mai mici vizitatori: elevii doamnei profesor Monica Igna (din clasa pregătitoare) de la Şcoala Gimnazială „Nicolae Bălcescu", a „vulturilor" din a V-a B de la „Oltea Doamna" şi a „dacilor liberi" din „Dacia", elevi ai doamnelor prof. Aurelia Popovici şi Valentina Matei ... Pentru copii, poliţiştii bihoreni au inventat şi au adus Roata norocului, ca învârtind-o, copiii să poată câştiga premii; tot pentru ei, doamna prof. Nicoleta Pazmany a adus câte în Lună şi câte în stele, împreună cu colaboratorii săi gojdişti...
La eveniment au fost prezentate şi realizări ale membrilor CENTRULUI DE CERCETARE ŞI INGINERIE TEHNOLOGICĂ ÎN CONVERSIA ENERGIEI ELECTROMAGNETICE - CCITCEE, centru afiliat Departamentului de Inginerie Electrică din cadrul Facultăţii de Inginerie Electrică şi Tehnologia Informaţiei. O parte a acestor echipamente au fost realizate împreună cu studenţii de la programele de studii Electromecanică şi Sisteme Electrice: 1.Echipament pentru modelarea automatizării unui rezervor de apă pentru comunităţi independente - prof. dr. ing. Dorel Hoble; 2. Scuter acţionat cu motoare electrice - prof. dr. ing. Ovidiu Popovici; 3. Stand experimental pentru călirea la suprafaţă prin inducţie electromagnetică - conf. dr. ing. Livia Bandici; 4. Rezultate ale modelării numerice utilizând softul Flux 3D - conf. dr. ing. Monica Popa şi conf. dr. ing. Sorin Paşca; 5. Stand pentru determinarea fiabilităţii echipamentelor electrice supuse proceselor vibratorii - şef. lucr. dr. ing. Claudia Staşac; 6. Stand pentru determinarea stării de levitaţie în câmp electromagnetic a materialelor - şef. lucr. dr. ing. Francisc Ioan Hathazi.
Realizări şi prezentări ale cadrelor didactice de la Facultatea de Energie Energetică şi Management Industrial: conf. univ. dr. ing. Secui Călin a prezentat în PowerPoint Centrul de cercetare „Managementul proceselor energetice", şef lucr. dr. ing. Bendea Codruţa - Motor Stirling; as. drd. Lolea Marius şi ing. Ias George: Stand protecţie contra trăsnetului cu PDA Prevectron, Stand testare compatibilitate electromagnetică şi Stand casă inteligentă; doamna conf. univ. dr. Simona Dziţac - prezentare în PowerPoint: Activităţi de cercetare ştiinţifică ale studenţilor energeticieni; studentul Indrei Florin Dorian - Stand experimental al unei instalaţii hibride de producere a energiei electrice din resurse regenerabile (solar şi eolian)...
Preşedintele Astroclului „Meridian 0", doamna prof. Nicoleta Pazmany şi ai săi colaboratori ne-au prezentat Toamna astronomică: „În această „noapte de vis", cred că am înregistrat un record de audienţă. Tot timpul Sala Polivalentă părea neîncăpătoarea pentru mulţimea copiilor, tinerilor şi a celor mai cu experienţă de viaţă, dornici să cunoască noutăţile din diferite domenii. Pentru noi a fost o surpriză plăcută să vedem pasiunea din ochii micuţilor care nu mai conteneau cu întrebările şi mai ales faptul că mulţi dascăli şi-au însoţit elevii în această incursiune în lumea ştiinţei. Alături de mine au răspuns întrebărilor colegii mai tineri, Andra Filimon şi Iulian Pavlău de la Colegiul Naţional „Emanuil Gojdu", precum şi Dios Gabor, deja student al Universităţii orădene. Se încheie luna septembrie, nu înainte de a avea un nou eveniment astronomic în noaptea de 27 spre 28 şi anume o eclipsă totală de Lună, eveniment care se produce destul de des, dar se poate observa mai rar dintr-un anumit loc. Eclipsele de Lună pot fi observate noaptea, în întregime dintr-o jumătate de emisferă a globului şi parţial din şi mai multe locuri. În medie durează 4-5 ore. Se produc atunci când Luna intră în umbra sau penumbra Pământului (parţial şi total). Următorii ani nu vor fi foarte darnici în eclipse de Lună; cele mai spectaculoase eclipse totale de Lună, vizibile din ţara noastră, se vor produce pe 28 septembrie 2015 şi 27 iulie 2018".
Câte nu am mai avea să vă spunem, dar lăsăm imaginile, pozele, să vă vorbească despre ceea ce s-a întâmplat în „Noaptea cercetătorilor" în Sala Polivalentă a citadelei noastre universitare din vecinătatea Peţei.
Ovidiu DAN
P.S. Pentru mai multe poze, accesaţi Galeria foto: Dronele şi-au luat zborul şi au survolat sub ochii lor în Sala Polivalentă.

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 21:33:39 Ora de vară a Europei de Est