Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Secretul succesului la Universitatea Agora constă în lucruri puţine şi simple: la noi se învaţă; aici nu este permis copiatul şi plagiatul!

Preşedintele Consiliului de Administraţie, prof. univ. dr. ing. Mişu Jan Manolescu:

Secretul succesului la Universitatea Agora constă în lucruri puţine şi simple: la noi se învaţă; aici nu este permis copiatul şi plagiatul!

Joi, 1 octombrie 2015, a început anul universitar şi la Universitatea Agora din Oradea, dar în cu totul altă atmosferă şi un alt format decât la Universitatea de stat, la care am participat la orele dimineţii.

La ora 16.00, în Aula Verde (sala de simulări), studenţii şi cadrele didactice de la Facultatea de Ştiinţe Juridice şi Administrative s-au întâlnit cu membrii conducerii decizionale şi executive, fiind declarată, din start, o întâlnire de lucru, fără niciun fel de festivisme.
Agora pe locul I pe ţară la examenul de Magistratură
În deschidere, rectorul Universităţii, dl prof. univ. dr. Ioan Dziţac, a prezentat conducerea decizională a instituţiei: membrii fondatori ai Universităţii, respectiv dl prof. univ. dr. ing. Mişu Jan Manolescu, preşedintele Fundaţiei Agora, fundaţie care a înfiinţat Universitatea Agora, dar şi Şcoala Internaţională Agora, domnia sa fiind şi preşedintele Consiliului de Administraţie, şi doamna profesor univ. dr. Adriana Manolescu, decan fondator şi preşedinte al Senatului universitar. Pornind de la un exemplu simplu şi banal descoperit în viaţa de zi cu zi, dl rector a continuat în a face cunoscute „bobocilor" funcţiile didactice din Universitate, felicitând cadrele didactice pentru rezultatele de excepţie obţinute de absolvenţii care s-au prezentat la examenul de admitere în Magistratură. În 2014, Universitatea Agora a avut procentul cel mai mare de reuşită din ţară. Tot dl rector ne-a furnizat, în premieră, o ştire „caldă", un rezultat la fel de spectaculos, aflat miercuri, 30 septembrie: „La examenul susţinut
pentru a intra în Avocatură, absolventul nostru, Radi Ionuţ Florin, a intrat pe locul I în judeţul Bihor şi pe locul VI pe zona judeţelor Timiş-Bihor. Felicit, de asemenea, colegii de la Poliţie locală pentru acreditare. Suntem unul dintre cele trei centre acreditate din ţară, alături de Bucureşti şi Constanţa.
Pentru discursul complet, intraţi pe site-ul Universităţii Agora. Eu închei cu urarea: Dumnezeu să binecuvânteze comunitatea Agora!"
„Dacă ne-aţi ales pe noi, înseamnă că aţi venit să învăţaţi"
Preşedintele Senatului universitar, doamna profesor univ. dr. Adriana Manolescu, avea să precizeze, din start, că „este vorba despre o întâlnire de lucru; şcoala începe astăzi (joi - n.n.). Să vă luaţi orarul şi programul pe săptămână. Profesorii vă vor ghida şi vă vor răspunde la întrebări; biblioteca, cu peste 60.000 de volume, şi platforma vă stau la dispoziţie pentru studiu. Dacă ne-aţi ales pe noi, înseamnă că aţi venit să învăţaţi. Plecaţi de la ideea că sunteţi oaspeţii noştri dragi de care vom avea mare grijă, iar Dumneavoastră să ne întrebaţi şi să ne cereţi orice este posibil să vă ajutăm să învăţaţi şi să vă realizaţi în profesia aleasă. Mult succes!"
„Avem absolvenţi angajaţi peste tot, în instituţii de stat şi companii private, inclusiv în cele multinaţionale"
Preşedintele Fundaţiei şi al Consiliului de Administraţie, dl prof. univ. dr. ing. Mişu Jan Manolescu, a precizat, tot pentru „boboci" că Fundaţia Agora a înfiinţat prima şi singura şcoală internaţională (Şcoala Internaţională Agora) pentru a nu fi surprinşi şi derutaţi când se vor întâlni în curte cu colegii lor mai mici (din 10 ţări, cu care vor putea conversa în limba engleză). Dl preşedinte a dorit apoi să accentueze succesul repurtat de cei care au intrat în Magistratură, apelând la un „joc" al cifrelor: „din cele 100 de facultăţi de Drept, de stat şi private, vreo 40 nu au avut nici măcar un absolvent care să intre la Magistratură, iar din cele 60, ai noştri au obţinut cel mai mare procent de reuşită"; la fel şi în cazul lui Ionuţ, au reuşit 34 din cei peste 390 înscrişi, ceea ce înseamnă o concurenţă serioasă, mai bine de 10 pe un loc", a subliniat domnul preşedinte. În continuare, domnia sa a ţinut să mai remarce două aspecte: „Absolvenţii de Poliţie locală au posibilitatea să intre în anul IV la Drept, dând diferenţele şi să termine astfel şi Facultatea de Drept. Nu e uşor, dar nici imposibil. Totul e să munceşti". Fiind vorba de succesele absolvenţilor noştri, doresc să vă mai spun că avem absolvenţi angajaţi peste tot, în instituţii de stat şi companii private, inclusiv în cele multinaţionale. Secretul succesului la Universitatea Agora constă în lucruri puţine şi simple: la noi se învaţă; aici nu este permis copiatul şi plagiatul! Noi îi ajutăm pe studenţi, inclusiv, să îşi găsească un loc de muncă în afara programului". Studenţii „boboci" au mai aflat apoi despre proiectele europene derulate de Fundaţia Agora, despre stagiile de practică şi bursele de merit, sociale şi Erasmus, pe care le pot obţine, despre beneficiile de a deprinde profesia de la practicieni (avocaţi, judecători, procurori, generali...). În continuare, studenţii şi cadrele didactice au rămas să se organizeze şi să comunice cu decanul Facultăţii, doamna profesor univ. dr. Elena Ana Iancu, iar conducerea Universităţii a purces la a se întâlni cu studenţii şi cadrele didactice de la Facultatea de Ştiinţe Economice, în Aula Albastră, alături de decanul Facultăţii, doamna conf. univ. dr. Gabriela Bologa. Şi aici, dl rector, doamna preşedinte şi domnul preşedinte au comunicat deschis şi sincer, punând punctul pe i, direct, scurt şi răspicat, dând exemplul studentului model, harnic şi disciplinat (civilizat), preocupat de pregătirea în carieră, care a venit să deprindă o profesie, iar aici găseşte mediul propice, tot sprijinul unei familii binevoitoare şi specialiştii şi practicienii necesari pentru a deveni cineva în profesia aleasă şi nu pentru a obţine o diplomă de care să nu le fie ruşine!
Ovidiu Dan
P.S. Pentru mai multe poze, accesaţi Galeria foto: Secretul succesului la Universitatea Agora constă în lucruri puţine şi simple: la noi se învaţă; aici nu este permis copiatul şi plagiatul! 

Trimite email
vineri, 2 mai 2025, 06:47:39 Ora de vară a Europei de Est