Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
19 martie 2023

Simulare Evaluarea Națională 2023, proba scrisă la Limba română. Elevii de clasa a VIII-a susțin luni repetiția pentru examenul din iunie – procedură și modele de subiecte
...................................
Luni, 20 martie, încep simulările pentru Evaluarea Națională la clasa a VIII-a, cu proba la Limba și literatura română. Accesul în sălile de examen se face între 8.00 și 8.30, conform procedurii transmise de Ministerul Educației în țară zilele trecute, iar elevii trebuie să aibă cu ei un document de identitate: certificat de naștere ori carte de identitate, potrivit informațiilor transmise în școli.
Calendarul complet și modele de subiecte, mai jos în articol.
Joi, 16 martie, Ministerul Educației a publicat, pe edu.ro, ghidul simulării pentru examenele naționale. Potrivit acestuia, repartizarea elevilor se realizează astfel încât aceștia să fie așezați câte unul în bancă în ordine alfabetică pe fiecare clasă, astfel încât colectivele să nu fie amestecate. Timpul destinat elaborării unei lucrări scrise este de două ore, din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor fiecărui elev.

Rezultatele obținute la simulările naționale nu sunt afișate și nu sunt făcute publice, conform documentului. În procedură se arată că „rezultatele obținute de elevi la simulările naționale sunt comunicate acestora și analizate la nivelul fiecărei clase, prin discuții individuale cu elevii, dezbateri la nivelul clasei, ședințe cu părinții, precum și la nivelul consiliului profesoral, în vederea adoptării măsurilor adecvate pentru îmbunătățirea performanțelor școlare ale elevilor”. Rezultatele obținute la simulare nu se contestă și nu se trec în catalog. Totuși, în situațiile excepționale în care se dorește consemnarea notelor în catalog, acest lucru se poate face în baza unei cereri scrise depuse de cei interesați, scrie pe edu.ro.

”Timpul de lucru pentru completarea casetei de identificare este de 15 minute; timpul efectiv de lucru pentru fiecare probă scrisă este de 120 de minute și începe după completarea casetei de identificare”, conform informării de la Minister din 8 februarie.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
19 martie

România, țara cu cei mai puțini copii de peste 4 ani care merg la grădiniță, din Uniunea Europeană – raport / Peste 17% nu sunt înscriși în învățământ / Din toamnă, grupa mijlocie devine obligatorie
..........................................

România are cea mai scăzută rată de participare în învățământul preșcolar din UE pentru copiii între 4 ani și vârsta oficială de înscriere în învățământul obligatoriu, potrivit raportului privind starea învățământului pe anul 2021-2022, publicat de Ministerul Educației recent. Practic, peste 17% dintre copiii de peste 4 ani nu sunt înscriși în grădiniță.
În prezent, doar grupa mare de la grădiniță este obligatorie, urmând ca cea mijlocie să devină obligatorie până cel mai târziu în 2023, iar grupa mică până în anul 2030, potrivit legii Educației nr. 1/2011.
Datele care plasează România alături de Bulgaria, ultimele în clasamentul țărilor cu cea mai scăzută rată de participare în învățământul preșcolar – 82,4% – sunt preluate de la Eurostat în raportul Ministerului Educației...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
5 martie 2023

30 de burse de câte 5.000 de lei pe an școlar, acordate elevilor de clasa a VIII-a din mediul rural pentru a merge la liceu. Printre criterii: nota la Evaluarea Națională 2023, performanța școlară și veniturile familiei
.......................................................
30 de elevi de clasa a VIII-a care provin din mediu rural pot fi susținuți prin burse de câte 5.000 de lei în fiecare an de liceu, în funcție de nota de la Evaluarea Națională 2023 și câteva condiții precum notele din gimnaziu, participarea la concursuri și veniturile părinților, potrivit unui comunicat al Fundației Rădăcini Group, primit de EduPedu.ro.
Pentru a fi eligibil, o condiție este ca aplicantul să fie elev în clasa a VIII-a în anul școlar 2022-2023 la o școală gimnazială din mediul rural, în județele din programul fundației organizatoare: Argeș, Buzău, Brăila, Călărași, Constanța, Dâmbovița, Galați, Giurgiu, Ialomița, Prahova, Teleorman, Tulcea, Vaslui și Vrancea.
Bursele ,,pot acoperi cheltuieli privind cazarea elevilor, cheltuielile de deplasare, cheltuielile de întreținere: hrană, îmbrăcăminte, rechizite sau parte din taxa școlară în cazul unui liceu privat, pentru toți cei patru ani de liceu. Nu sunt necesare documente justificative pentru modul cum au fost cheltuite sumele de bani primite ca bursă”, scrie în comunicatul de presă primit de EduPedu.

Nouă profesori români au experimentat viața în spațiu timp de o săptămână

Finalizarea programului „Profesorii Honeywell la Space Academy”

Nouă profesori români au experimentat viața în spațiu timp de o săptămână

Honeywell a anunțat finalizarea programului „Profesorii Honeywell la Space Academy”, la care au participat nouă profesori români, alături de alți 336 de profesori din întreaga lume. Anul acesta, profesorii participanți din Oradea, București, Dâmbovița, Ploiești, Lugoj, Constanța au luat parte la programele organizate la U.S. Space & Rocket Center din Huntsville, Alabama, în perioada 11 - 30 iunie 2008.

Profesorii Honeywell la Space Academy au participat la 50 de ore de cursuri de dezvoltare profesională, precum și la un program intensiv de educare ce pune accentul pe știință spațială și explorare. Activitățile includ cursuri de instruire în clase, laboratoare și traininguri pe teren, care se desfășoară conform standardelor de predare a fizicii și matematicii. Fiecare profesor a avut oportunitatea unică de a lua parte la exerciții de instruire pentru astronauți, incluzând simulări de mare performanță cu avionul cu reacție, misiuni spațiale bazate pe scenarii, traininguri de supraviețuire pe uscat și în apă, precum și programe de dinamică de zbor de ultimă generație.
Valentina Matei, profesoară de fizică la Colegiul Național "Emanuil Gojdu" și Viorel Muscaș, profesor de informatică la Colegiul Național "Mihai Eminescu" din Oradea au fost doi dintre cei nouă norocoși care au participat la această experiență unică. „Nu pot să trec peste ziua în care am participat la „Aviation Challenge” - o suită de probe fizice care au simulat cât se poate de real scufundarea într-un submarin, lansarea cu parașuta, recuperarea din apă, adică acele antrenamente fizice pe care le urmează și cei care se pregătesc pentru a deveni viitori astronauți,” își aduce aminte  Viorel Muscaș.
“Pentru mine, deosebit de interesante au fost misiunile Discovery și Endevour, iar simulările pentru antrenamentul astronauților ne-au făcut să ne simțim într-adevăr în spațiu. Cu ajutorul unui simulator am simtit ce ușor poți merge, sau chiar dansa pe Lună. Sunt convinsă că această experiență mă va ajuta să îmi îndeplinesc unul dintre obiectivele mele, și anume ca  Cetatea Oradei sa redevină ceea ce era odinioară, atunci când meridianul de referință trecea prin Cetate: un important centru științific,” ne-a declarat  Valentina Matei.
Fiecare profesor Honeywell primește o bursă completă în urma unui riguros proces de aplicare și selecție, prin implicarea profesorilor concurenți din întreaga lume.
Profesorilor care au aplicat pentru bursa Honeywell li s-a cerut să compună un eseu de 500 de cuvinte prin care să descrie instrumentele și tehnicile pe care le folosesc pentru motivarea studenților să se îndrepte către studiul domeniilor științifice și să urmeze cariere în domeniul tehnologic.
Toate costurile de participare pentru profesorii Honeywell ce includ predarea pentru  programul de șase zile, costurile de zbor pentru călătorie tur-retur, mese, cazări și materiale necesare programului sunt susținute de Honeywell și de contribuția a mai mult de 1.700 de angajați.
De la startarea programului în 2004, Honeywell și angajații săi au sponsorizat 995 de burse pentru profesori din 34 de țări și 49 de state din SUA pentru participarea la programele „Profesorii Honeywell la Space Academy”.
Programele sunt parte a Honeywell Hometown Solutions, care se axează pe patru domenii: Siguranță familială & Securitate; Găzduire & dăpost, Educație în fizică și matematică, și Ajutor umanitar. Împreună cu instituții publice și nonprofit importante, Honeywell a dezvoltat programe puternice adresate acestor nevoi în comunitățile unde își desfășoară activitatea. Mai multe informații despre Honeywell Hometown Solutions pot fi găsite pe www.honeywell.com
Cu o cifră de afaceri de peste 37 miliarde de dolari și utilizând o gamă vastă de tehnologii și sisteme de producție, Honeywell este leader în servicii și produse aerospațiale, tehnologii de control pentru construcții, locuințe și hale industriale, produse pentru automobile, turbocompresoare și materiale speciale.
Compania Honeywell are sediul în Morris Township, N.J., S.U.A., iar acțiunile sale se tranzacționează la bursele din New York, Londra și Chicago.
Pentru informații suplimentare, consultați pagina www.honeywell.com.
Adina RADU
P.S. În ultima poză, Valentina este alături de Homer Hickam- fost inginer NASA, autorul cărții Rocket Boys; cartea după care s-a realizat filmul October Sky.

Trimite email

Tuesday, 6 June 2023