Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Ziua Internațională a Educaţiei, sărbătorită de Casa Corpului Didactic a Judeţului Bihor

5 Octombrie

Ziua Internațională a Educaţiei, sărbătorită de Casa Corpului Didactic a Judeţului Bihor

Luni, 05.10.2015, s-a sărbătorit Ziua Internaţională a Eucaţiei la Hotel Continental Forum, în cadrul dezbaterii de suflet „Măria Sa, Dascălul".

Într-o atmosferă caldă, alături de foşti colegi şi elevi, inspectori şcolari, directori şi profesori universitari, au fost sărbătoriţi profesori de prestigiu, care au avut o contribuţie deosebită la dezvoltarea învăţământului bihorean. Aceştia sunt: d-na prof. Lucia Catarig, d-na prof. Maria Oniţa, dl. prof. Dorel Tifor, dl prof. Gheorghe Nan, dl. prof. Bartos-Elekes Istvan.
Doamna director al Casei Corpului Didactic a Judeţului Bihor, prof. Carmen Bodiu, a deschis activitatea, adresând un cuvânt de bun venit invitaţilor, inspectori şcolari şi directori ai unităţilor de învăţământ din Oradea, subliniind importanţa celei mai nobile misiuni din câte există, aceea de a fi dascăl. La acest eveniment au fost prezenţi: insp. şc. gen. prof. Alin Novac-Iuhas, insp. şc. gen. adj. Kery Hajnal, insp. şc. Sele Tunde, insp. şc. Felicia Ianţa, insp. şc. Silviu Torjoc, director adjunct, prof. Nicoleta Negrean - Şcoala Gimnazială Nr.11, director, prof. Ioan Pirtea - Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu", director, prof. Gheorghe Troie - Şcoala Gimnazială „Nicolae Bălcescu", lector univ, prof. Alina Brihan, jr. Claudia Timofte, reprezentant al Instituţiei Prefectului Bihor. 
La ceas aniversar s-au scos la lumină biografiile unor cadre didactice de excepţie. D-na director Carmen Bodiu a asigurat regia de montaj a acestei manifestări de suflet, creând întregului auditoriu puncte de acces pentru recuperarea timpului: „Case de gânduri, într-o toamnă blândă ce-şi lasă pânzele să plutească în aer ca fire de memorie, pentru ca cele două feţe ale filei, trecut şi viitor să se conjuge la timpul prezent...Trecând pragul unei astfel de case, ai sentimentul că întregul univers s-a condensat în acest loc şi în acest moment, căci timpul nu are regularitate, el se subţiază sau se uniformizează după anotimp sau după ... trăirile noastre".
Pentru început lumina reflectoarelor s-a oprit asupra unui cadru didactic model, profesoară de muzică şi în acelaşi timp artistă, d-na Lucia Catarig. Prezentarea a fost făcută de doamna prof. dr. Elisabeta Ile. Odată introduşi într-o atmosferă în care fiecare educator este o fiinţă de neînlocuit, un actor unic în teatrul existenţial, sunt invitaţi elevii de la Liceul de Artă să încânte auditoriul cu priceperea şi talentul lor. Urmează o nouă poveste despre întruchiparea seriozităţii, a profesionalismului, a sincerităţii şi a purităţii. Povestea este spusă de d-na prof. metodist Florin Szabo, iar protagonista este d-na Maria Oniţa, fost director al Colegiului Naţional „Mihai Eminescu", un cadru didactic de excepţie.
Este chemat la rampă  unul dintre „cei mai stimaţi şi mai iubiţi profesori din Bihor" (Oameni din Bihor, Stelian Vasilescu), un profesor carismatic, cu o personalitate excepţională, de un dinamism debordant. Este vorba despre dl. Dorel Tifor, fost director al Colegiului Naţional „Emanuil Gojdu", iar prezentarea este făcută de d-na  prof. metodist Diana Popa.
Luminile reflectoarelor poposesc pentru câteva minute pentru a pune în lumină traseul parcurs de un educator de prestigiu, un om integru, dl învăţător Gheorghe Nan, fost inspector şcolar pentru învăţământul primar. Prezentarea o susţine d-na prof. metodist dr. Rodica Popa.
Elevii de la Palatul Copiilor Oradea, prin bunăvoinţa d-lui director Dan Peter ne demonstrează felul în care adevăratele valori, tradiţia şi autenticitatea rezistă în timp.
Cea de-a cincea poveste de viaţă se centrează pe profesionalism, cercetare şi inovaţie protagonistul fiind prof. Bartos-Elekes Istvan, iar povestitor, d-na prof. Konrad Katalin.
Domnul insp. gen. Alin Novac-Iuhas le adresează tuturor celor prezenţi la eveniment  cuvinte de apreciere, manifestându-şi respectul pentru cei evidenţiaţi astăzi, cadre didactice de mare valoare, care au strălucit încă o dată în lumina rampei.
Doamna director încheie emoţionantul eveniment subliniind importanţa vocaţiei în cariera didactică şi a pasiunii cu care s-au dăruit cei care vor rămâne în sufletele noastre adevăraţi mentori. Frumosul din oameni trebuie revelat şi împărtăşit.
În finalul dezbaterii, d-na director a mulţumit sponsorilor: d-lui Ghib Ionel, director al firmei de transport Lancetti care şi în acest an, a asigurat frumoasele plachete înmânate distinşilor oaspeţi şi d-lui Pop Andrei, Hotel Continental Forum Oradea, pentru locaţia festivă a evenimentului.
Cu vădită emoţie pe chipuri, distinşii oaspeţi au fost surprinşi de atmosfera şi primirea călduroasă a gazdelor, felicitând Casa Corpului Didactic a Judeţului Bihor pentru generoasa iniţiativă.
Prof. Diana Popa,
metodist CCD Bihor
P.S. Pentru mai multe poze, accesaţi Galeria foto: Ziua Internaţională a Educaţiei, sărbătorită de Casa Corpului Didactic a Judeţului Bihor.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

duminică, 31 mai 2020