Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
25 noiembrie 2020
*1. Ideea unui profesor britanic: acces universal la învățământul superior – ,,cheie” pentru combaterea dezinformării / În lumea digitală, pentru oameni e vitală ,,capacitatea de a nu fi înșelat”
.....
,,Pandemia ne scufundă în lumea virtuală mai adânc și mai rapid decât ne-am fi putut imagina cu doar un an în urmă, iar ușurința de proliferare a falsurilor devine tot mai tulburătoare”, scrie într-un articol publicat de revista de specialitate Times Higher Education profesorul Tim Blackman, vicecancelar al The Open University, mare universitate britanică având o lungă tradiție de predare la distanță. În acest context, el face trimitere la rolul educației de a preveni înșelăciunea și afirmă: ,,pentru ca învățământul superior să poată vaccina populațiile împotriva dezinformării, e nevoie să universalizăm accesul la acesta”.

*2. Avocatul Poporului cere Ministerului Educației să ia în considerare redeschiderea școlilor, conform recomandării OMS
.....
Avocatul Poporului cere Ministerului Educației să suspende educația online și să ia în considerare redeschiderea școlilor, practică la care au recurs aproape toate marile state europene. Instituția condusă de Renate Weber s-a sesizat din oficiu în legătură cu situația asigurării de laptopuri la cerere pentru profesori, pentru continuarea școlii în on-line, se arată într-un document obținut de Edupedu.ro.

*3. Cercul de informatică ,,Programare cu răbdare”, premiat la WITSA Global ICT Excellence Awards. Activitățile STEM s-au extins la nivel național cu peste 800 de copii la doi ani de la înființare
.....
La doi ani de la înființare, cercul de informatică ,,Programare cu răbdare” de la Bacău se extinde la nivel național și primește premiul World Information Technology and Services Alliance (WITSA). Cercul are acum peste 20 de centre în țară și chiar în alte țări, iar 800 de copii și tineri frecventează activitățile educative.
Premiile WITSA Global ICT Excellence Awards onorează realizările în aplicarea tehnologiei informației în întreaga lume. Câștigătorii au prezentat excelență în una din cele patru categorii: Excelența sectorului public, Excelența sectorului privat, Creșterea durabilă și Oportunitatea digitală.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
21 noiembrie 2020
*1.Estonia: Ministrul Educaţiei demisionează după ce presa a scris că își ducea copiii la școală cu șoferul și mașina de serviciu
.....
Ministrul Educaţiei din Estonia, Mailis Reps, a demisionat ,vineri, după ce presa locală a arătat că ea folosea maşina de serviciu şi şoferul pentru a-şi duce copiii la şcoală, informează dpa, citată de Agerpres.
Tabloidul Ohtuleht a scris că un şofer al ministerului a folosit de mai multe ori o maşină de serviciu pentru a duce la şcoală şi a-i aduce acasă pe copiii lui Mailis Reps.

*2.Olimpici naționali de liceu au creat un site unde îi ajută pe elevii de a VIII-a să învețe pentru Evaluarea Națională: Scopul este de a ajuta copiii cu mai puține resurse să își atingă obiectivele educaționale, în contextul pandemiei
.....
Șase olimpici au pornit un proiect inedit pentru a-i ajuta pe elevii mai mici care trebuie să susțină în vara viitoare Evaluarea Națională. „Ne dorim să ajutăm elevii de clasa a VIII-a să treacă cu bine peste această situație dificilă creată de pandemie. Oferim lecții săptămânale care urmează curricula pentru Evaluarea Națională 2021”, au explicat aceștia în descrierea de pe site-ul pentru meditații lansat de ei – matex.xyz.

*3. Tabloul dezastrului din învățământul superior: România – pe ultimele locuri din Europa la numărul de tineri cu studii superioare, rata de înscriere la universitate, personal academic – Raport Bologna 2020
.....
România se află pe ultimul loc în Europa când vine vorba despre procentul persoanelor cu studii superioare în categoria 25-34 de ani, pentru care-și propusese o creștere substanțială până în 2020, potrivit unui nou raport dat publicității săptămâna aceasta. Documentul arată că țara se află, în același timp, printre ultimele din Europa din punct de vedere al persoanelor cu studii superioare pe celelalte categorii de vârstă, în pofida unor creșteri semnificative în ultimul deceniu și jumătate. În plus, se numără printre ultimele state europene la capitole precum rata de înscriere a tinerilor în învățământul superior, în timp ce numărul de instituții de învățământ superior și cel al angajaților din mediul academic au înregistrat scăderi în ultimele două decenii, marcate de dezvoltare la nivel european.

Ziua Internațională a Educaţiei, sărbătorită de Casa Corpului Didactic a Judeţului Bihor

5 Octombrie

Ziua Internațională a Educaţiei, sărbătorită de Casa Corpului Didactic a Judeţului Bihor

Luni, 05.10.2015, s-a sărbătorit Ziua Internaţională a Eucaţiei la Hotel Continental Forum, în cadrul dezbaterii de suflet „Măria Sa, Dascălul".

Într-o atmosferă caldă, alături de foşti colegi şi elevi, inspectori şcolari, directori şi profesori universitari, au fost sărbătoriţi profesori de prestigiu, care au avut o contribuţie deosebită la dezvoltarea învăţământului bihorean. Aceştia sunt: d-na prof. Lucia Catarig, d-na prof. Maria Oniţa, dl. prof. Dorel Tifor, dl prof. Gheorghe Nan, dl. prof. Bartos-Elekes Istvan.
Doamna director al Casei Corpului Didactic a Judeţului Bihor, prof. Carmen Bodiu, a deschis activitatea, adresând un cuvânt de bun venit invitaţilor, inspectori şcolari şi directori ai unităţilor de învăţământ din Oradea, subliniind importanţa celei mai nobile misiuni din câte există, aceea de a fi dascăl. La acest eveniment au fost prezenţi: insp. şc. gen. prof. Alin Novac-Iuhas, insp. şc. gen. adj. Kery Hajnal, insp. şc. Sele Tunde, insp. şc. Felicia Ianţa, insp. şc. Silviu Torjoc, director adjunct, prof. Nicoleta Negrean - Şcoala Gimnazială Nr.11, director, prof. Ioan Pirtea - Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu", director, prof. Gheorghe Troie - Şcoala Gimnazială „Nicolae Bălcescu", lector univ, prof. Alina Brihan, jr. Claudia Timofte, reprezentant al Instituţiei Prefectului Bihor. 
La ceas aniversar s-au scos la lumină biografiile unor cadre didactice de excepţie. D-na director Carmen Bodiu a asigurat regia de montaj a acestei manifestări de suflet, creând întregului auditoriu puncte de acces pentru recuperarea timpului: „Case de gânduri, într-o toamnă blândă ce-şi lasă pânzele să plutească în aer ca fire de memorie, pentru ca cele două feţe ale filei, trecut şi viitor să se conjuge la timpul prezent...Trecând pragul unei astfel de case, ai sentimentul că întregul univers s-a condensat în acest loc şi în acest moment, căci timpul nu are regularitate, el se subţiază sau se uniformizează după anotimp sau după ... trăirile noastre".
Pentru început lumina reflectoarelor s-a oprit asupra unui cadru didactic model, profesoară de muzică şi în acelaşi timp artistă, d-na Lucia Catarig. Prezentarea a fost făcută de doamna prof. dr. Elisabeta Ile. Odată introduşi într-o atmosferă în care fiecare educator este o fiinţă de neînlocuit, un actor unic în teatrul existenţial, sunt invitaţi elevii de la Liceul de Artă să încânte auditoriul cu priceperea şi talentul lor. Urmează o nouă poveste despre întruchiparea seriozităţii, a profesionalismului, a sincerităţii şi a purităţii. Povestea este spusă de d-na prof. metodist Florin Szabo, iar protagonista este d-na Maria Oniţa, fost director al Colegiului Naţional „Mihai Eminescu", un cadru didactic de excepţie.
Este chemat la rampă  unul dintre „cei mai stimaţi şi mai iubiţi profesori din Bihor" (Oameni din Bihor, Stelian Vasilescu), un profesor carismatic, cu o personalitate excepţională, de un dinamism debordant. Este vorba despre dl. Dorel Tifor, fost director al Colegiului Naţional „Emanuil Gojdu", iar prezentarea este făcută de d-na  prof. metodist Diana Popa.
Luminile reflectoarelor poposesc pentru câteva minute pentru a pune în lumină traseul parcurs de un educator de prestigiu, un om integru, dl învăţător Gheorghe Nan, fost inspector şcolar pentru învăţământul primar. Prezentarea o susţine d-na prof. metodist dr. Rodica Popa.
Elevii de la Palatul Copiilor Oradea, prin bunăvoinţa d-lui director Dan Peter ne demonstrează felul în care adevăratele valori, tradiţia şi autenticitatea rezistă în timp.
Cea de-a cincea poveste de viaţă se centrează pe profesionalism, cercetare şi inovaţie protagonistul fiind prof. Bartos-Elekes Istvan, iar povestitor, d-na prof. Konrad Katalin.
Domnul insp. gen. Alin Novac-Iuhas le adresează tuturor celor prezenţi la eveniment  cuvinte de apreciere, manifestându-şi respectul pentru cei evidenţiaţi astăzi, cadre didactice de mare valoare, care au strălucit încă o dată în lumina rampei.
Doamna director încheie emoţionantul eveniment subliniind importanţa vocaţiei în cariera didactică şi a pasiunii cu care s-au dăruit cei care vor rămâne în sufletele noastre adevăraţi mentori. Frumosul din oameni trebuie revelat şi împărtăşit.
În finalul dezbaterii, d-na director a mulţumit sponsorilor: d-lui Ghib Ionel, director al firmei de transport Lancetti care şi în acest an, a asigurat frumoasele plachete înmânate distinşilor oaspeţi şi d-lui Pop Andrei, Hotel Continental Forum Oradea, pentru locaţia festivă a evenimentului.
Cu vădită emoţie pe chipuri, distinşii oaspeţi au fost surprinşi de atmosfera şi primirea călduroasă a gazdelor, felicitând Casa Corpului Didactic a Judeţului Bihor pentru generoasa iniţiativă.
Prof. Diana Popa,
metodist CCD Bihor
P.S. Pentru mai multe poze, accesaţi Galeria foto: Ziua Internaţională a Educaţiei, sărbătorită de Casa Corpului Didactic a Judeţului Bihor.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

vineri, 27 noiembrie 2020