Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

Ziua Internațională a Educaţiei, sărbătorită de Casa Corpului Didactic a Judeţului Bihor

5 Octombrie

Ziua Internațională a Educaţiei, sărbătorită de Casa Corpului Didactic a Judeţului Bihor

Luni, 05.10.2015, s-a sărbătorit Ziua Internaţională a Eucaţiei la Hotel Continental Forum, în cadrul dezbaterii de suflet „Măria Sa, Dascălul".

Într-o atmosferă caldă, alături de foşti colegi şi elevi, inspectori şcolari, directori şi profesori universitari, au fost sărbătoriţi profesori de prestigiu, care au avut o contribuţie deosebită la dezvoltarea învăţământului bihorean. Aceştia sunt: d-na prof. Lucia Catarig, d-na prof. Maria Oniţa, dl. prof. Dorel Tifor, dl prof. Gheorghe Nan, dl. prof. Bartos-Elekes Istvan.
Doamna director al Casei Corpului Didactic a Judeţului Bihor, prof. Carmen Bodiu, a deschis activitatea, adresând un cuvânt de bun venit invitaţilor, inspectori şcolari şi directori ai unităţilor de învăţământ din Oradea, subliniind importanţa celei mai nobile misiuni din câte există, aceea de a fi dascăl. La acest eveniment au fost prezenţi: insp. şc. gen. prof. Alin Novac-Iuhas, insp. şc. gen. adj. Kery Hajnal, insp. şc. Sele Tunde, insp. şc. Felicia Ianţa, insp. şc. Silviu Torjoc, director adjunct, prof. Nicoleta Negrean - Şcoala Gimnazială Nr.11, director, prof. Ioan Pirtea - Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu", director, prof. Gheorghe Troie - Şcoala Gimnazială „Nicolae Bălcescu", lector univ, prof. Alina Brihan, jr. Claudia Timofte, reprezentant al Instituţiei Prefectului Bihor. 
La ceas aniversar s-au scos la lumină biografiile unor cadre didactice de excepţie. D-na director Carmen Bodiu a asigurat regia de montaj a acestei manifestări de suflet, creând întregului auditoriu puncte de acces pentru recuperarea timpului: „Case de gânduri, într-o toamnă blândă ce-şi lasă pânzele să plutească în aer ca fire de memorie, pentru ca cele două feţe ale filei, trecut şi viitor să se conjuge la timpul prezent...Trecând pragul unei astfel de case, ai sentimentul că întregul univers s-a condensat în acest loc şi în acest moment, căci timpul nu are regularitate, el se subţiază sau se uniformizează după anotimp sau după ... trăirile noastre".
Pentru început lumina reflectoarelor s-a oprit asupra unui cadru didactic model, profesoară de muzică şi în acelaşi timp artistă, d-na Lucia Catarig. Prezentarea a fost făcută de doamna prof. dr. Elisabeta Ile. Odată introduşi într-o atmosferă în care fiecare educator este o fiinţă de neînlocuit, un actor unic în teatrul existenţial, sunt invitaţi elevii de la Liceul de Artă să încânte auditoriul cu priceperea şi talentul lor. Urmează o nouă poveste despre întruchiparea seriozităţii, a profesionalismului, a sincerităţii şi a purităţii. Povestea este spusă de d-na prof. metodist Florin Szabo, iar protagonista este d-na Maria Oniţa, fost director al Colegiului Naţional „Mihai Eminescu", un cadru didactic de excepţie.
Este chemat la rampă  unul dintre „cei mai stimaţi şi mai iubiţi profesori din Bihor" (Oameni din Bihor, Stelian Vasilescu), un profesor carismatic, cu o personalitate excepţională, de un dinamism debordant. Este vorba despre dl. Dorel Tifor, fost director al Colegiului Naţional „Emanuil Gojdu", iar prezentarea este făcută de d-na  prof. metodist Diana Popa.
Luminile reflectoarelor poposesc pentru câteva minute pentru a pune în lumină traseul parcurs de un educator de prestigiu, un om integru, dl învăţător Gheorghe Nan, fost inspector şcolar pentru învăţământul primar. Prezentarea o susţine d-na prof. metodist dr. Rodica Popa.
Elevii de la Palatul Copiilor Oradea, prin bunăvoinţa d-lui director Dan Peter ne demonstrează felul în care adevăratele valori, tradiţia şi autenticitatea rezistă în timp.
Cea de-a cincea poveste de viaţă se centrează pe profesionalism, cercetare şi inovaţie protagonistul fiind prof. Bartos-Elekes Istvan, iar povestitor, d-na prof. Konrad Katalin.
Domnul insp. gen. Alin Novac-Iuhas le adresează tuturor celor prezenţi la eveniment  cuvinte de apreciere, manifestându-şi respectul pentru cei evidenţiaţi astăzi, cadre didactice de mare valoare, care au strălucit încă o dată în lumina rampei.
Doamna director încheie emoţionantul eveniment subliniind importanţa vocaţiei în cariera didactică şi a pasiunii cu care s-au dăruit cei care vor rămâne în sufletele noastre adevăraţi mentori. Frumosul din oameni trebuie revelat şi împărtăşit.
În finalul dezbaterii, d-na director a mulţumit sponsorilor: d-lui Ghib Ionel, director al firmei de transport Lancetti care şi în acest an, a asigurat frumoasele plachete înmânate distinşilor oaspeţi şi d-lui Pop Andrei, Hotel Continental Forum Oradea, pentru locaţia festivă a evenimentului.
Cu vădită emoţie pe chipuri, distinşii oaspeţi au fost surprinşi de atmosfera şi primirea călduroasă a gazdelor, felicitând Casa Corpului Didactic a Judeţului Bihor pentru generoasa iniţiativă.
Prof. Diana Popa,
metodist CCD Bihor
P.S. Pentru mai multe poze, accesaţi Galeria foto: Ziua Internaţională a Educaţiei, sărbătorită de Casa Corpului Didactic a Judeţului Bihor.

Trimite email
sâmbătă, 27 aprilie 2024, 00:57:48 Ora de vară a Europei de Est