Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Conferința de științe economice ,,Competitivitate și performanță în economia EU”

Ieri, la Universitatea Agora, s-a deschis

Conferința de științe economice ,,Competitivitate și performanță în economia EU”

Facultatea de Științe Economice a Universității Agora din Oradea organizează, în colaborare cu Centrul de informare europeană EUROPE DIRECT Agora Oradea, în perioada 5-7 noiembrie 2015, Conferința de științe economice, aflată la cea de-a IX-a ediție, cu tema ,,Competitivitate și performanță în economia UE".

Manifestările au început ieri (joi, 5 noiembrie),  în Aula Albastră a Universității Agora, cu comunicări în plen, în cadrul cărora domnul academician Florin Gheorghe Filip (primul Doctor Honoris Causa al Universității Agora) a prezentat lucrarea invitată ,,Economia culturii".  Momentul festiv al conferinței l-a constituit ceremonia de înmânare a diplomei de Doctor Honoris Causa al Universității Agora domnului academician Gheorghe Păun.
Universitatea Agora - universitate antreprenorială
În deschiderea conferinței, decanul Facultății de Științe Economice, doamna conf. univ. dr. Gabriela Bologa, a salutat și a prezentat invitații conferinței, pe academicianul Florin Gheorghe Filip, academicianul Gheorghe Păun și inginerul Gheorghe Griguța, membri ai prezidiului, alături de fondatorii Universității Agora, domnul prof. univ. dr. ing. Mișu Jan Manolescu, președintele Consiliului de Administrație și doamna prof. univ. dr. Adriana Manolescu, președinte al Senatului universitar, și de rectorul Universității, domnul prof. univ. dr. Ioan Dzițac.
În cuvântul său, domnul rector Ioan Dzițac a salutat distinșii invitați, arătându-se onorat de prezența domniilor lor, apreciindu-i drept modele științifice pentru colectivul de cadre universitare ale Universității Agora, instituție cotată de comisia europeană de experți care a vizitat-o în 2014 și 2015, drept o universitate antreprenorială.
Tot despre modele, ca ,,exemple sănătoase din economia românească" a vorbit și președintele Senatului universitar, doamna prof. univ. dr. Adriana Manolescu, referindu-se la domnul inginer Gheorghe Griguța, manager de succes (administrator al unei firme de top în construcții din județul Argeș, având lucrări angajate în 27 de județe ale țării), sponsor generos al educației și culturii. Pentru modelul și meritele domniei sale, pentru bursele oferite studenților agoriști economiști eminenți, domnul inginer Gheorghe Griguța a devenit membru de onoare al Senatului universitar, alături de ceilalți opt senatori de onoare, din România, Franța, Grecia, Chile, Columbia, China, USA și India, primul fiind dl academician Florin Gheorghe Filip.
În replică, domnul inginer Gheorghe Griguța a mulțumit pentru titlul oferit. ,,Mă  simt un tip norocos, ca să-l citez de domnul academician Gheorghe Păun. Cu cât muncesc mai mult cu atât sunt mai norocos. Vă mulțumesc pentru onoarea ce mi-ați făcut-o. Mă voi strădui să fiu cât mai mult timp alături de dumneavoastră", a mai spus domnul inginer.
,,Economia culturii: TI și valorificarea patrimoniului cultural"
Înainte să ne prezinte lucrarea invitată, domnul academician Florin Gheorghe Filip, director al Bibliotecii Academiei Române, ne-a oferit câteva informații relevante despre Academia Română și Biblioteca Academiei - cea mai mare din sud-estul Europei (ca număr de exponate), însoțite de imagini importante, edificatoare și rare...
Să mai spunem că luni, domnia sa a fost prezent în Universitatea Agora cu proiectul de țară al Academiei Române.
În dezvoltarea temei ,,Economia culturii: TI și valorificarea patrimoniului cultural", domnul academician s-a referit la sectorul cultural și industriile creative în UE, contextul și evoluțiile percepute, convergențe și scenarii de evoluție, TI și Biblioteca Academiei Române...  
Ovidiu Dan
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Conferința de științe economice ,,Competitivitate și performanță în economia EU”. 

Trimite email
vineri, 2 mai 2025, 06:37:46 Ora de vară a Europei de Est