Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 februarie 2024

Statul plătește suplimentar 56 de universități de stat și particulare, în acest an, ca să formeze peste 32 de mii de viitori profesori. Cea mai mare creștere față de anul universitar precedent e la Universitatea din Oradea – 700 de locuri în plus

În anul universitar 2023-2024, statul vrea să formeze peste 32.200 de studenți care ar putea să devină profesori, potrivit datelor din ordinul ministrului Educației nr. 6.234/2023. Este vorba despre ordinul prin care a fost aprobată lista universităților cu programe de formare psihopedagogică. Numărul locurilor a crescut cu aproape 20% față de anul trecut, cu mențiunea că anul trecut în listă nu figura numărul de locuri pentru o serie de universități, iar o universitate particulară este nouă pe această listă – Universitatea „Tibiscus” din Timișoara, care primește 100 de locuri.
Amintim că 56 de universități vor organiza programe de formare psihopedagogică pentru profesori, în anul universitar 2023-2024. Acest lucru înseamnă că pot fi școlarizați 32.250 de studenți care vor să devină profesori.

În anul universitar 2023-2024, la fel ca în fiecare an, universitățile cu cei mai mulți studenți care pot fi școlarizați sunt următoarele:

Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca – 3.500;
Universitatea din București – 3.000;
Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași – 2.400;
Universitatea Națională de Știință și Tehnologie Politehnica București – 1.600;
Universitatea din Craiova – 1.500;
Universitatea din Oradea – 1.500;
Universitatea de Vest din Timișoara – 1.500;
Universitatea „Transilvania” din Brașov – 1.100;
Academia de Studii Economice din București – 1.000;
Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu – 1.000;
Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava – 1.000;
În anul universitar 2022-2023, numărul maxim de studenți care au putut fi școlarizați a fost de 26.880. Creșterea cu 5.370 de studenți este influențată de faptul că pe lista de anul trecut în dreptul a 6 universități era afișat „N/A”. Dacă aceste 6 universități și-a menținut cifra de școlarizare pentru modulul psihopedagogic, atunci noutățile ar fi doar în dreptul Universității Tehnice de Construcți București, care primește 50 de locuri în plus, la Univeristatea din Oradea, care are o creștere de 700 de locuri și la Universitatea din Petroșani – 30 de locuri în plus.

Regulile de finanțare pentru universități prevăd că pentru un student la licență, care urmează modulul de pregătire pedagogică, instituția de învățământ primește cu 16% din alocația pentru finanțarea de bază pe student echivalent unitar mai mult decât pentru un student care nu urmează acest modul. Pentru un student la master, care urmează de regula modului II pedagogic, finanțarea este cu 32% peste alocația pentru finanțarea de bază pe student echivalent unitar.

Academicianul Gheorghe Păun este al șaptelea Doctor Honoris Causa al Universității Agora

..Dl academician Gheorghe Păun scrie cum vorbește”

Academicianul Gheorghe Păun este al șaptelea Doctor Honoris Causa al Universității Agora

Dorind să ne sublinieze capacitatea uriașă de creație și acțiune a distinsului academician Gheorghe Păun, rectorul Universității Agora, domnul prof. univ. dr. Ioan Dzițac, a cuprins totul în trei cuvinte: ,,... scrie cum vorbește"!

Așadar, joi, 5 noiembrie 2015, în Aula Albastră a Universității Agora, a avut loc ceremonia de înmânare a diplomei de Doctor Honoris Causa al Universității Agora domnului academician Gheorghe Păun. Ilustrul academician este cel de-al șaptelea Doctor Honoris Causa al Universității Agora, primul a fost distinsul academician Florin Gheorghe Filip, iar cel mai recent, cel de-al șaselea, un alt academician de marcă, domnul Solomon Marcus.
Universitatea din Piața Tineretului a sărbătorit anul acesta 15 ani de existență (de la fondare), iar acum are un alt motiv de sărbătoare: editarea celui de-al 10-lea volum al International Journal of Computers, Communications & Control (IJCCC), care, la sfîrșitul anului, va contabiliza 50 de numere. Este vorba despre un jurnal cotat ISI. Pentru o asemenea aniversare, domnul rector Ioan Dzițac a găsit de cuviință să cinstească, să onoreze, după meritele-i imense, un Om între oameni, un Academician între academicieni, un Mare Caracter și o Personalitate de marcă, pe îndrăgitul academician de la Curtea Domnească a Argeșului, Gheorghe Păun, care ,,scrie cum vorbește", care conduce ,,Curtea de la Argeș"; o curte cât o țară și o revistă fanion, emblematică și programatică, o bornă la fruntariile țării, un pod de flori și un pod de reviste...   
Pentru Domnia Sa, acest titlu academic de Doctor Honoris Causa este cel de-al treilea, primul i-a fost decernat în 2008, de către Universitatea din Opava (Cehia), iar cel de-al doilea în 2010, de către Senatul Universității din Pitești. La împlinirea celor 65 de ierni (Domnia Sa fiind născut în 6 decembrie 1950), bunul său prieten, domnul rector Ioan Dzițac, a ținut să-l omagieze (împăuneze) pe Părintele P Sistemelor cu un nou Titlu academic și cu un articol omagial în IJCCC.
La ceas aniversar, în Agora orădeană, Laudatio a răsunat ca un Imn academic în rostirea plină de simțire și vibrație a Președintelui Fundației Agora, Președintele Consiliului de Administrație, distinsul profesor universitar doctor inginer Mișu-Jan Manolescu, un iubitor de cultură, un admirator și promotor de valori.
Și numai rezumând în câteva cuvinte: matematician-informatician, scriitor și animator cultural, redactor-șef al revistei de cultură ,,Curtea de la Argeș", membru corespondent al Academiei Române din 24 octombrie 1997, membru titular din 24 octombrie 2012 (ca o curiozitate, discursul de recepție l-a susținut tot pe 24 octombrie, dar în 2014); membru al Academiei Europei (Academia Europaea, Londra) din 2006, am spus enorm de multe despre Gheorghe Păun, doctorandul eminent, iar apoi doctorul în matematică, magna cum laude, al maestrului Solomon Marcus. Copilul plăpând din Cicănești (Argeș) a ajuns matematician la Centrul de Calcul CEPECA, între anii 1974-78; din 78 până în 87 - cercetător în colectivul de Studiul Sistemelor al Universității din București; din 87 până în 90 - analist la Centrul de Calcul al Universității din București; din decembrie 1990 până în august 1994 - cercetător principal II, iar din august 1994 - cercetător principal I la Institutul de Matematică al Academiei Române din București. Parcurgând Laudatio, vom puncta doar din cele opt pagini dense de revistă despre activitatea sa de cercetare: Teoria limbajelor formale și teoria automatelor, sisteme de gramatici, calculabilitate pe bază de ADN, calcul cu membrane (fiind inițiatorul domeniului, iar sistemele de membrane îi poartă numele - P Sisteme, cu P de la Păun; în măsura în care peste 500 de cercetători din peste 25 de țări au contribuții la acest domeniu); limbaje și gramatici pattern, combinatorie pe cuvinte, cercetări operaționale (decizii multicriteriale, agregarea indicatorilor), semiotică, inteligență artificială și lingvistică computațională...
Cinci monografii de informatică teoretică, publicate în limba română și șase în limba engleză, patru dintre ele în colaborare; peste 500 de articole (aproape 200 fiind publicate în reviste indexate ISI); peste 75 de rapoarte tehnice ale unor universități din Germania, Olanda, Spania, Franța, Noua Zeelandă, Finlanda, Slovacia, Cehia, Italia și Canada; a participat la nenumărate proiecte internaționale; a fost citat în peste 15.000 de lucrări cunoscute; este inițiatorul unei adevărate școli europene de computabilitate pe bază de ADN; a primit invitații din partea a numeroase universități și institute de cercetare din întreaga lume, iar pe multe le-a onorat, susținând peste 100 de conferințe, lucrări invitate, la universități din Europa, Asia, Canada și SUA; este membru în colectivul de redacție a nenumărate reviste de Matematică-Informatică din țară și străinătate; deține un palmares impresionant de premii și titluri, fiind membru a numeroase organizații profesionale; din 1980, desfășoară o bogată activitate culturală și publicistică; după cum am mai spus, a scris monografii de informatică, a publicat cărți de cultură științifică și chiar cărți literare, dar și cărți de jocuri logice...
Ca răspuns la Laudatio, distinsul academician Gheorghe Păun a susținut în cadrul conferinței o lucrare invitată, intitulată ,,Calculul cu membrane și științele economice" (o privire generală).
Pe cât e de mare acest Om, Academician și Specialist, pe atât este de modest și îndrăgit de toți cunoscuții și necunoscuții...
Ovidiu Dan
P.S. Pentru mai multe poze (77 de poze), accesați Galeria foto: Academicianul Gheorghe Păun este al șaptelea Doctor Honoris Causa al Universității Agora.

Trimite email
joi, 28 martie 2024, 13:01:59 Ora standard a Europei de Est