Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
16 septembrie 2021

1.Jumătate dintre elevii din România au primit note peste 8.50 în școala online, spune ministrul Educației: Ne creează o imagine falsă, atrag atenția asupra acestui pericol
Notele din învățământul online sunt „peste jumătate între 8.50 și 10”, potrivit declarațiilor ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu, făcute astăzi pentru DCNews. Acesta a spus că s-a uitat pe statistica de la nivel național, în privința predării online, și a ajuns la concluzia că notele de 8 sau 9 sunt „un accident”.
Sorin Cîmpeanu este de părere că notele din școala online „ne creează o imagine falsă” și „dacă cineva poate să mă convingă, să ne convingă, aș fi foarte fericit să poată să ne convingă că învățământul românesc are 50% din elevi merituoși”.
Ministrul Educației a mai spus că notele mari din mediul online sunt legate de dificultatea profesorilor de a evalua: „Știm foarte bine că profesorii au avut dificultăți în a evalua. Elevii, studenții sigur că avut șansa de a răspunde mult mai bine întrebărilor profesorilor în spatele unui ecran, cu camera și microfonul oprite”.

2. Cîțu despre decizia impunerii certificatelor verzi și pentru copii, fără să fie precizată vârsta: A fost o scăpare acolo. Prin HG mâine va fi corectată și vor fi cei peste 6 ani
Premierul Florin Cîțu a participat, joi seara, în emisiune la TVR1, unde a oferit câteva explicații despre propunerea Comitetului Național pentru Situații de Urgență (C.N.S.U.) care prevede obligativitatea prezentării Certificatului verde, în localitățile în care incidența la 14 zile este cuprinsă între 3 și 6 cazuri la mia de locuitori. În documentul respectiv se face referire la faptul că certificatul va fi necesar și pentru copii, fără însă să se precizeze până la ce vârstă, informează G4Media.ro.
„Ce se întâmplă cu copiii, în privința acestei decizii?”, a întrebat moderatorul emisiunii.
„A fost o scăpare acolo. Prin Hotărâre de Guvern, mâine va fi corectată și vor fi cei (copiii – n.red) de peste 6 ani. Acum se poate testa foarte ușor. Vom folosi același principiu pe care l-am folosit și la intrarea în România”, a răspuns premierul Cîțu.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
26 iunie 2021
Sfaturile date elevilor de profesorii de la Teleșcoala pentru examenul de Bacalaureat 2021
Emisiunea Teleșcoala, de pregătire pentru examenele de la finalul claselor a VIII-a și a XII-a, a luat vacanță, iar profesorii participanți le-au transmis elevilor câteva sfaturi folositoare la examene, din experiența lor, scrie TVR2. Aceste sfaturi sunt de la profesorii de liceu pentru candidații la Bacalaureat.
„Chiar dacă tinerilor nu le plac foarte mult regulile, câteva, care ne-au fost și nouă de folos, tot le-aș sugera: să lase orice griji în afara sălii de examen, să se concentreze doar pe ceea ce scrie pe foaia de examen, în așa fel încât să permită memoriei să selecteze informațiile necesare rezolvării cerințelor, să aibă încredere în mintea lor luminată de emoție și de speranță…”, spune profesoara de Limba și literatura română Cecilia Barbu.

Academicianul Gheorghe Păun este al șaptelea Doctor Honoris Causa al Universității Agora

..Dl academician Gheorghe Păun scrie cum vorbește”

Academicianul Gheorghe Păun este al șaptelea Doctor Honoris Causa al Universității Agora

Dorind să ne sublinieze capacitatea uriașă de creație și acțiune a distinsului academician Gheorghe Păun, rectorul Universității Agora, domnul prof. univ. dr. Ioan Dzițac, a cuprins totul în trei cuvinte: ,,... scrie cum vorbește"!

Așadar, joi, 5 noiembrie 2015, în Aula Albastră a Universității Agora, a avut loc ceremonia de înmânare a diplomei de Doctor Honoris Causa al Universității Agora domnului academician Gheorghe Păun. Ilustrul academician este cel de-al șaptelea Doctor Honoris Causa al Universității Agora, primul a fost distinsul academician Florin Gheorghe Filip, iar cel mai recent, cel de-al șaselea, un alt academician de marcă, domnul Solomon Marcus.
Universitatea din Piața Tineretului a sărbătorit anul acesta 15 ani de existență (de la fondare), iar acum are un alt motiv de sărbătoare: editarea celui de-al 10-lea volum al International Journal of Computers, Communications & Control (IJCCC), care, la sfîrșitul anului, va contabiliza 50 de numere. Este vorba despre un jurnal cotat ISI. Pentru o asemenea aniversare, domnul rector Ioan Dzițac a găsit de cuviință să cinstească, să onoreze, după meritele-i imense, un Om între oameni, un Academician între academicieni, un Mare Caracter și o Personalitate de marcă, pe îndrăgitul academician de la Curtea Domnească a Argeșului, Gheorghe Păun, care ,,scrie cum vorbește", care conduce ,,Curtea de la Argeș"; o curte cât o țară și o revistă fanion, emblematică și programatică, o bornă la fruntariile țării, un pod de flori și un pod de reviste...   
Pentru Domnia Sa, acest titlu academic de Doctor Honoris Causa este cel de-al treilea, primul i-a fost decernat în 2008, de către Universitatea din Opava (Cehia), iar cel de-al doilea în 2010, de către Senatul Universității din Pitești. La împlinirea celor 65 de ierni (Domnia Sa fiind născut în 6 decembrie 1950), bunul său prieten, domnul rector Ioan Dzițac, a ținut să-l omagieze (împăuneze) pe Părintele P Sistemelor cu un nou Titlu academic și cu un articol omagial în IJCCC.
La ceas aniversar, în Agora orădeană, Laudatio a răsunat ca un Imn academic în rostirea plină de simțire și vibrație a Președintelui Fundației Agora, Președintele Consiliului de Administrație, distinsul profesor universitar doctor inginer Mișu-Jan Manolescu, un iubitor de cultură, un admirator și promotor de valori.
Și numai rezumând în câteva cuvinte: matematician-informatician, scriitor și animator cultural, redactor-șef al revistei de cultură ,,Curtea de la Argeș", membru corespondent al Academiei Române din 24 octombrie 1997, membru titular din 24 octombrie 2012 (ca o curiozitate, discursul de recepție l-a susținut tot pe 24 octombrie, dar în 2014); membru al Academiei Europei (Academia Europaea, Londra) din 2006, am spus enorm de multe despre Gheorghe Păun, doctorandul eminent, iar apoi doctorul în matematică, magna cum laude, al maestrului Solomon Marcus. Copilul plăpând din Cicănești (Argeș) a ajuns matematician la Centrul de Calcul CEPECA, între anii 1974-78; din 78 până în 87 - cercetător în colectivul de Studiul Sistemelor al Universității din București; din 87 până în 90 - analist la Centrul de Calcul al Universității din București; din decembrie 1990 până în august 1994 - cercetător principal II, iar din august 1994 - cercetător principal I la Institutul de Matematică al Academiei Române din București. Parcurgând Laudatio, vom puncta doar din cele opt pagini dense de revistă despre activitatea sa de cercetare: Teoria limbajelor formale și teoria automatelor, sisteme de gramatici, calculabilitate pe bază de ADN, calcul cu membrane (fiind inițiatorul domeniului, iar sistemele de membrane îi poartă numele - P Sisteme, cu P de la Păun; în măsura în care peste 500 de cercetători din peste 25 de țări au contribuții la acest domeniu); limbaje și gramatici pattern, combinatorie pe cuvinte, cercetări operaționale (decizii multicriteriale, agregarea indicatorilor), semiotică, inteligență artificială și lingvistică computațională...
Cinci monografii de informatică teoretică, publicate în limba română și șase în limba engleză, patru dintre ele în colaborare; peste 500 de articole (aproape 200 fiind publicate în reviste indexate ISI); peste 75 de rapoarte tehnice ale unor universități din Germania, Olanda, Spania, Franța, Noua Zeelandă, Finlanda, Slovacia, Cehia, Italia și Canada; a participat la nenumărate proiecte internaționale; a fost citat în peste 15.000 de lucrări cunoscute; este inițiatorul unei adevărate școli europene de computabilitate pe bază de ADN; a primit invitații din partea a numeroase universități și institute de cercetare din întreaga lume, iar pe multe le-a onorat, susținând peste 100 de conferințe, lucrări invitate, la universități din Europa, Asia, Canada și SUA; este membru în colectivul de redacție a nenumărate reviste de Matematică-Informatică din țară și străinătate; deține un palmares impresionant de premii și titluri, fiind membru a numeroase organizații profesionale; din 1980, desfășoară o bogată activitate culturală și publicistică; după cum am mai spus, a scris monografii de informatică, a publicat cărți de cultură științifică și chiar cărți literare, dar și cărți de jocuri logice...
Ca răspuns la Laudatio, distinsul academician Gheorghe Păun a susținut în cadrul conferinței o lucrare invitată, intitulată ,,Calculul cu membrane și științele economice" (o privire generală).
Pe cât e de mare acest Om, Academician și Specialist, pe atât este de modest și îndrăgit de toți cunoscuții și necunoscuții...
Ovidiu Dan
P.S. Pentru mai multe poze (77 de poze), accesați Galeria foto: Academicianul Gheorghe Păun este al șaptelea Doctor Honoris Causa al Universității Agora.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

joi, 23 septembrie 2021