Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Academicianul Gheorghe Păun este al șaptelea Doctor Honoris Causa al Universității Agora

..Dl academician Gheorghe Păun scrie cum vorbește”

Academicianul Gheorghe Păun este al șaptelea Doctor Honoris Causa al Universității Agora

Dorind să ne sublinieze capacitatea uriașă de creație și acțiune a distinsului academician Gheorghe Păun, rectorul Universității Agora, domnul prof. univ. dr. Ioan Dzițac, a cuprins totul în trei cuvinte: ,,... scrie cum vorbește"!

Așadar, joi, 5 noiembrie 2015, în Aula Albastră a Universității Agora, a avut loc ceremonia de înmânare a diplomei de Doctor Honoris Causa al Universității Agora domnului academician Gheorghe Păun. Ilustrul academician este cel de-al șaptelea Doctor Honoris Causa al Universității Agora, primul a fost distinsul academician Florin Gheorghe Filip, iar cel mai recent, cel de-al șaselea, un alt academician de marcă, domnul Solomon Marcus.
Universitatea din Piața Tineretului a sărbătorit anul acesta 15 ani de existență (de la fondare), iar acum are un alt motiv de sărbătoare: editarea celui de-al 10-lea volum al International Journal of Computers, Communications & Control (IJCCC), care, la sfîrșitul anului, va contabiliza 50 de numere. Este vorba despre un jurnal cotat ISI. Pentru o asemenea aniversare, domnul rector Ioan Dzițac a găsit de cuviință să cinstească, să onoreze, după meritele-i imense, un Om între oameni, un Academician între academicieni, un Mare Caracter și o Personalitate de marcă, pe îndrăgitul academician de la Curtea Domnească a Argeșului, Gheorghe Păun, care ,,scrie cum vorbește", care conduce ,,Curtea de la Argeș"; o curte cât o țară și o revistă fanion, emblematică și programatică, o bornă la fruntariile țării, un pod de flori și un pod de reviste...   
Pentru Domnia Sa, acest titlu academic de Doctor Honoris Causa este cel de-al treilea, primul i-a fost decernat în 2008, de către Universitatea din Opava (Cehia), iar cel de-al doilea în 2010, de către Senatul Universității din Pitești. La împlinirea celor 65 de ierni (Domnia Sa fiind născut în 6 decembrie 1950), bunul său prieten, domnul rector Ioan Dzițac, a ținut să-l omagieze (împăuneze) pe Părintele P Sistemelor cu un nou Titlu academic și cu un articol omagial în IJCCC.
La ceas aniversar, în Agora orădeană, Laudatio a răsunat ca un Imn academic în rostirea plină de simțire și vibrație a Președintelui Fundației Agora, Președintele Consiliului de Administrație, distinsul profesor universitar doctor inginer Mișu-Jan Manolescu, un iubitor de cultură, un admirator și promotor de valori.
Și numai rezumând în câteva cuvinte: matematician-informatician, scriitor și animator cultural, redactor-șef al revistei de cultură ,,Curtea de la Argeș", membru corespondent al Academiei Române din 24 octombrie 1997, membru titular din 24 octombrie 2012 (ca o curiozitate, discursul de recepție l-a susținut tot pe 24 octombrie, dar în 2014); membru al Academiei Europei (Academia Europaea, Londra) din 2006, am spus enorm de multe despre Gheorghe Păun, doctorandul eminent, iar apoi doctorul în matematică, magna cum laude, al maestrului Solomon Marcus. Copilul plăpând din Cicănești (Argeș) a ajuns matematician la Centrul de Calcul CEPECA, între anii 1974-78; din 78 până în 87 - cercetător în colectivul de Studiul Sistemelor al Universității din București; din 87 până în 90 - analist la Centrul de Calcul al Universității din București; din decembrie 1990 până în august 1994 - cercetător principal II, iar din august 1994 - cercetător principal I la Institutul de Matematică al Academiei Române din București. Parcurgând Laudatio, vom puncta doar din cele opt pagini dense de revistă despre activitatea sa de cercetare: Teoria limbajelor formale și teoria automatelor, sisteme de gramatici, calculabilitate pe bază de ADN, calcul cu membrane (fiind inițiatorul domeniului, iar sistemele de membrane îi poartă numele - P Sisteme, cu P de la Păun; în măsura în care peste 500 de cercetători din peste 25 de țări au contribuții la acest domeniu); limbaje și gramatici pattern, combinatorie pe cuvinte, cercetări operaționale (decizii multicriteriale, agregarea indicatorilor), semiotică, inteligență artificială și lingvistică computațională...
Cinci monografii de informatică teoretică, publicate în limba română și șase în limba engleză, patru dintre ele în colaborare; peste 500 de articole (aproape 200 fiind publicate în reviste indexate ISI); peste 75 de rapoarte tehnice ale unor universități din Germania, Olanda, Spania, Franța, Noua Zeelandă, Finlanda, Slovacia, Cehia, Italia și Canada; a participat la nenumărate proiecte internaționale; a fost citat în peste 15.000 de lucrări cunoscute; este inițiatorul unei adevărate școli europene de computabilitate pe bază de ADN; a primit invitații din partea a numeroase universități și institute de cercetare din întreaga lume, iar pe multe le-a onorat, susținând peste 100 de conferințe, lucrări invitate, la universități din Europa, Asia, Canada și SUA; este membru în colectivul de redacție a nenumărate reviste de Matematică-Informatică din țară și străinătate; deține un palmares impresionant de premii și titluri, fiind membru a numeroase organizații profesionale; din 1980, desfășoară o bogată activitate culturală și publicistică; după cum am mai spus, a scris monografii de informatică, a publicat cărți de cultură științifică și chiar cărți literare, dar și cărți de jocuri logice...
Ca răspuns la Laudatio, distinsul academician Gheorghe Păun a susținut în cadrul conferinței o lucrare invitată, intitulată ,,Calculul cu membrane și științele economice" (o privire generală).
Pe cât e de mare acest Om, Academician și Specialist, pe atât este de modest și îndrăgit de toți cunoscuții și necunoscuții...
Ovidiu Dan
P.S. Pentru mai multe poze (77 de poze), accesați Galeria foto: Academicianul Gheorghe Păun este al șaptelea Doctor Honoris Causa al Universității Agora.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

luni, 3 august 2020