Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

,,Cine-a zice că mi-e bine... mute-și casa lângă mine”

Șezătoare în Cetate

,,Cine-a zice că mi-e bine... mute-și casa lângă mine”

Așa s-a numit șezătoarea tradițională organizată în Cetatea Oradea, în 5 noiembrie 2015, de o fundație numită ,,Clubul Dreptei" - Oradea.

Ideea unei șezători într-o ,,iepocă a smartfoanelor, taciscrinurilor și aipedurilor" și a altor gadgeturi (care otrăvesc pur și simplu mintea majorității tinerilor) a aparținut unei mari doamne, declarate Cetățean de onoare al Municipiul Oradea, adică d-na Miorița Săteanu, care dă clasă oricărei generații prin vivacitatea și optimismul său. După ce d-na Miorița ne-a aruncat ,,cuiul", un grup de amici inimoși și vulcanici, am purces la organizare: prof. Gheorghe Vasile a făcut minunatul afiș, d-na inspector Carmen Dinescu a venit cu idei geniale de organizare, d-l ing. Mircea Teaha ne-a asigurat un final dulce, un rose de Recaș, iar subsemnata le-am pus cap la coadă, am făcut ,,reclama" și am invitat talentații mei liceeni economiști (de la C.E. ,,Partenie Cosma") la un pă picior tradițional de pe Crișul Repede (Ioana, Roxana, Alex și Codruț), realizat pe ritmurile live cântate de Alex & Sergiu la higheghe și tobă. Un cântec de suflet ne-a dăruit și d-na prof. Angela Ciobanu-Mihai (tot de C.E. ,,P. Cosma"), care ne-a prezentat și un costum tradițional din Muntenia; special-guest a fost și d-na Sonja van Kessel din Olanda, care a rămas impresionată de tot ceea ce a văzut și auzit, chiar dacă nu i-am putut traduce chiar tot.
Am avut și alți invitați deosebiți, aduși de d-na Miorița, de la vârste foarte fragede (7 anișori) la peste 70 de ani, două surioare drăguțe, supranumite ,,pițigoii veseli", care, cântând în duet, ne-au sensibilizat cu muzică populară, o studentă profesionistă a cântat a capella niște cântece vechi, dar relaxante, alții și altele ne-au bucurat cu snoave, povestiri, poezii și ghicitori, în timp ce restul invitatelor (peste 35 de femei), în majoritate cadre didactice, avea fiecare câte ceva de făcut, ca la șezătoare: de tricotat, croșetat, împletit suporți pentru flori, goblen etc; cea mai tânără invitată (Stephanie) ne-a pictat pe un minichevalet.
Deși am început cu un moment de reculegere pentru evenimentul tragic din București, încet-încet, atmosfera s-a destins, iar adevărata șezătoare și-a intrat în mână și în drepturi, durând mai bine de  o oră și jumătate. Și cum totul ieșise ca la carte, nu se putea ca în final, Andrei (un fost elev de mare ispravă și de caracter din ,,Brâncuși") să nu ne facă o surpriză de proporții: cu peste 50 de plăcinte cu cartofi și 50 de gogoși calzi, care s-au asortat de minune cu un rose de Recaș sau un ceai cald, după preferință.
Multe și sincere mulțumiri d-lui D-tru Noane de la Administrația Cetății, d-lui Mircea Teaha, d-lui prof. Vasile Gheorghe, d-nei Miorița Săteanu & reprezentantelor de la Uniunea Femeilor - Bihor, colegelor mele dăscălițe (Aurica Cifor, Adriana Miclăuș, Ileana Popa, Lia Bălan), tuturor celor care au participat la șezătoarea noastră.
Prof. Daniela Ghiuro - vicepreședinte Fundația ,,Clubul Dreptei"
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: ,,Cine-a zice că mi-e bine... mute-și casa lângă mine”.

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 11:28:32 Ora de vară a Europei de Est