Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Construim Centrul Hospice din Oradea cărămidă cu cărămidă!

,,Voci pentru Hospice” și mulțumiri

Construim Centrul Hospice din Oradea cărămidă cu cărămidă!

Fundaţia Hospice Emanuel a organizat sâmbătă, 7 noiembrie, la capela Universităţii Emanuel concertul de caritate ,,Voci pentru Hospice" 2015, oferind participanţilor posibilitatea de a ,,cumpăra" simbolic cărămizi pentru construcţia centrului de îngrijire paliativă.

Aflat la cea de a 8-a ediţie la Oradea, concertul a fost susţinut de orchestra şi corul Evanghelic din Bucureşti, dirijat de Emanuel Bălăceanu şi i-a avut ca invitaţi speciali pe Ruben Mureşan (tenor), Kenneth Tucker (pian), Zsolt Garai (orgă) şi Ionuţ Bondea (trompetă). Corului şi orchestrei din Bucureşti li s-au adăugat studenţi de la secţia de Pedagogie Muzicală a Universităţii Emanuel şi instrumentişti de la Filarmonica de Stat din Oradea.
Tema şi cauza susţinută în cadrul evenimentului caritabil a fost „Îngrijire paliativă pentru toţi", participanţii fiind provocaţi să se solidarizeze cu cei aproximativ 18 milioane de pacienţi la nivel mondial şi peste 135.000 în România, care mor anual în dureri inutile şi suferinţă, datorate cancerului sau altor boli necruţătoare, fără a beneficia de servicii specializate de îngrijiri paliative. Hospice Emanuel a fost înființat în 1996 din dorința de ,,a face ceva" pentru pacienții cu boli oncologice, care la externarea din spital primeau verdictul: ,,ne pare rău, nu se mai poate face nimic". Peste 2.150 de pacienţi adulţi şi 240 de copii diagnosticaţi cu cancer, în formă avansată şi alte boli incurabile, au beneficiat până în prezent de servicii gratuite din partea fundaţiei. Personalul de  la Hospice Emanuel a demonstrat astfel, că în ciuda prognosticului limitat,  întotdeauna ,,se mai poate face ceva" pentru ca aceşti pacienţi să aibă o calitate de viaţă mai bună la sfârşitul vieţii: dacă nu pot vindeca boala incurabilă, pot ţine sub control simptomele; dacă nu pot da toate răspunsurile, pot asculta toate întrebările; dacă nu pot înlătura durerea pierderii, pot sprijini familia îndurerată...Din păcate, numai în ultimii doi ani numărul bolnavilor de cancer a crescut în judeţul Bihor cu 60%. Mai mult de 1.300 de persoane mor în fiecare an datorită cancerului, iar Hospice Emanuel reuşeşte să acopere doar 14% din nevoi. Pe lângă cazul bolnavilor oncologici, în judeţul nostru există pacienţi cu alte patologii non-maligne, care necesită îngrijire paliativă.Pentru a asigura accesul unui număr cât mai mare de bolnavi la îngrijire de specialitate, fundaţia şi-a propus construirea în Oradea a unei unităţi hospice în care pacienţii adulţi şi copii să beneficieze de servicii integrate de îngrijire paliativă, acordate în sistem de gratuitate. Noua clădire hospice deţine: ambulator de specialitate, centru de îngrijire la domiciliu, unitate cu 22 de paturi şi centre de zi, pacienţii urmând să aibă posibilitatea de a alege conform nevoilor, mediul în care doresc să fie îngrijiți la sfârşitul vieţii.
Proiectul s-a bucurat până în prezent de susţinere din partea autorităţilor locale, a unor companii, organizaţii, biserici şi persoane fizice: Primăria Municipiului Oradea şi Consiliul Local Oradea au pus la dispoziţie în folosinţă gratuită un teren în suprafaţă de 5.000 m2 pe Str. Thurzo Sandor, Nr. 7;  au aprobat scutirea de impozite şi taxe pentru obţinerea de avize şi autorizări; şi au iniţiat campania „Oradea pune suflet" pentru a aduna fonduri pentru acest proiect. SC Repcon SA  a executat pro bono lucrările de construire a fundației şi a structurii de rezistenţă a centrului. Un grup de arhitecţi, ingineri şi tehnicieni au realizat gratuit proiectul şi documentaţia necesare obţinerii autorizaţiei de construcţie şi şi-au asumat implicarea voluntară în proiectul de execuție. SC Holcim România SA a sponsorizat proiectul de construcţie cu cantitatea de 480 tone ciment. Companii, organizații, biserici şi persoane fizice au răspuns campaniei „O cărămidă pentru hospice" oferind donații în valoare de 300.000 de euro. Cu fondurile adunate până acum, Fundaţia Hospice Emanuel a angajat în luna august firma SC Abed Nego S.A. pentru a continua lucrările de execuţie a demisolului clădirii. Pentru a finaliza întregul proiect este nevoie încă de multe „cărămizi", valoarea totală a construcţiei şi funcţionarea centrului hospice pe o durată de 12 luni, fiind estimate la suma de 4,3 milioane de euro. Fundaţia Hospice Emanuel mulţumeşte partenerilor şi persoanelor din comunitate care au sprijinit până acum proiectul de construcţie, precum şi participanţilor la concertul de caritate „Voci pentru Hospice" 2015, care cu multă generozitate au dăruit sâmbătă seara suma de 17.770 de lei pentru construcţie. Totodată îi invită pe toţi cei care doresc să contribuie cu cărămizi, donaţii, sau sponsorizări în bani sau materiale de construcţii, să contacteze departamentul de fundraising şi relaţii publice al Fundaţiei Hospice Emanuel la numărul de  telefon 0359 800162. Împreună, ridicăm construcţia centrului hospice cu servicii integrate din Oradea, cărămidă cu cărămidă!
Marinela Murg,
director

Trimite email

miercuri, 23 octombrie 2019

Poza zilei

Lansare album de debut - Adrian Bojan

Ziua de 3 noiembrie 2019 va încununa pentru solistul de muzică populară Adrian Bojan nu mai puțin de șase ani de stăruință și muncă.
Acesta își va lansa albumul de debut intitulat „Maica me când m-o făcut", în cadrul unui eveniment organizat de Asociația ,,Culanii" Sânnicolau Român, în satul natal al acestuia, Sânnicolau Român.