Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
6 mai 2025

Studenții, masteranzii și doctoranzii ar putea primi burse de studiu în străinătate, printr-un concurs național organizat de Ministerul Educației – proiect de Hotărâre de Guvern

Tinerii români interesați să studieze în afara țării ar putea să primească burse finanțate din bugetul de stat și din fonduri speciale ale Ministerului Educației și Cercetării, potrivit unui proiect de Hotărâre de Guvern pus în consultare publică. Bursele sunt destinate pentru licență, masterat, doctorat, dar și pentru cercetare sau cursuri de vară și vor fi acordate prin concurs național, prevede proiectul.
Fondul de burse „se poate constitui atât din sume de la bugetul de stat cât și din veniturile proprii ale Ministerului Educației și Cercetării provenite din procentul de 5% din încasările în valută aferente taxelor percepute de instituțiile de învățământ superior de stat de la studenții și cursanții străini”, este menționat în proiectul de hotărâre.
Bursele în străinătate pot acoperi, total sau parțial, cheltuielile cu taxele de școlarizare, cazare, hrană, întreținere în străinătate etc.
Potrivit notei de fundamentare, bursele vor fi disponibile pentru:
studii universitare complete și parțiale de licență, de masterat și de doctorat;
studii postuniversitare și postdoctorale;
stagii de cercetare/specializare;
stagii de formare postuniversitară și postdoctorală;
cursuri de vară.
Bursele se vor obține prin concurs național organizat de Ministerul Educației și Cercetării, iar regulamentul de concurs urmează să fie elaborat.
Numărul de luni de bursă, tipurile de bursă, domeniile pentru care se acordă bursele, precum și cuantumul bursei lunare, în euro, pe țări/pe tip de bursă se vor stabili anual prin ordin al ministrului Educației și Cercetării, care se publică în Monitorul Oficial al României.
Mai mult, „Ministerul Educației și Cercetării asigură o sumă necesară acoperirii
asigurării medicale, doar în cazul în care aceasta nu este acoperită de regulamentele
europene în vigoare, precum și transportul internațional din România până la locul de
stagiu și retur, o singură dată pe an universitar, dacă acesta nu este asigurat de partea
primitoare”, mai este menționat în documentul oficial.
Domeniile de interes pentru România, pentru care vor fi acordate bursele, sunt următoarele:
energie; bioeconomie; tehnologia informațiilor și a comunicațiilor; spațiu și securitate; mediu și schimbări climatice; eco-nano-tehnologii și materiale avansate; sănătate…

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Construim Centrul Hospice din Oradea cărămidă cu cărămidă!

,,Voci pentru Hospice” și mulțumiri

Construim Centrul Hospice din Oradea cărămidă cu cărămidă!

Fundaţia Hospice Emanuel a organizat sâmbătă, 7 noiembrie, la capela Universităţii Emanuel concertul de caritate ,,Voci pentru Hospice" 2015, oferind participanţilor posibilitatea de a ,,cumpăra" simbolic cărămizi pentru construcţia centrului de îngrijire paliativă.

Aflat la cea de a 8-a ediţie la Oradea, concertul a fost susţinut de orchestra şi corul Evanghelic din Bucureşti, dirijat de Emanuel Bălăceanu şi i-a avut ca invitaţi speciali pe Ruben Mureşan (tenor), Kenneth Tucker (pian), Zsolt Garai (orgă) şi Ionuţ Bondea (trompetă). Corului şi orchestrei din Bucureşti li s-au adăugat studenţi de la secţia de Pedagogie Muzicală a Universităţii Emanuel şi instrumentişti de la Filarmonica de Stat din Oradea.
Tema şi cauza susţinută în cadrul evenimentului caritabil a fost „Îngrijire paliativă pentru toţi", participanţii fiind provocaţi să se solidarizeze cu cei aproximativ 18 milioane de pacienţi la nivel mondial şi peste 135.000 în România, care mor anual în dureri inutile şi suferinţă, datorate cancerului sau altor boli necruţătoare, fără a beneficia de servicii specializate de îngrijiri paliative. Hospice Emanuel a fost înființat în 1996 din dorința de ,,a face ceva" pentru pacienții cu boli oncologice, care la externarea din spital primeau verdictul: ,,ne pare rău, nu se mai poate face nimic". Peste 2.150 de pacienţi adulţi şi 240 de copii diagnosticaţi cu cancer, în formă avansată şi alte boli incurabile, au beneficiat până în prezent de servicii gratuite din partea fundaţiei. Personalul de  la Hospice Emanuel a demonstrat astfel, că în ciuda prognosticului limitat,  întotdeauna ,,se mai poate face ceva" pentru ca aceşti pacienţi să aibă o calitate de viaţă mai bună la sfârşitul vieţii: dacă nu pot vindeca boala incurabilă, pot ţine sub control simptomele; dacă nu pot da toate răspunsurile, pot asculta toate întrebările; dacă nu pot înlătura durerea pierderii, pot sprijini familia îndurerată...Din păcate, numai în ultimii doi ani numărul bolnavilor de cancer a crescut în judeţul Bihor cu 60%. Mai mult de 1.300 de persoane mor în fiecare an datorită cancerului, iar Hospice Emanuel reuşeşte să acopere doar 14% din nevoi. Pe lângă cazul bolnavilor oncologici, în judeţul nostru există pacienţi cu alte patologii non-maligne, care necesită îngrijire paliativă.Pentru a asigura accesul unui număr cât mai mare de bolnavi la îngrijire de specialitate, fundaţia şi-a propus construirea în Oradea a unei unităţi hospice în care pacienţii adulţi şi copii să beneficieze de servicii integrate de îngrijire paliativă, acordate în sistem de gratuitate. Noua clădire hospice deţine: ambulator de specialitate, centru de îngrijire la domiciliu, unitate cu 22 de paturi şi centre de zi, pacienţii urmând să aibă posibilitatea de a alege conform nevoilor, mediul în care doresc să fie îngrijiți la sfârşitul vieţii.
Proiectul s-a bucurat până în prezent de susţinere din partea autorităţilor locale, a unor companii, organizaţii, biserici şi persoane fizice: Primăria Municipiului Oradea şi Consiliul Local Oradea au pus la dispoziţie în folosinţă gratuită un teren în suprafaţă de 5.000 m2 pe Str. Thurzo Sandor, Nr. 7;  au aprobat scutirea de impozite şi taxe pentru obţinerea de avize şi autorizări; şi au iniţiat campania „Oradea pune suflet" pentru a aduna fonduri pentru acest proiect. SC Repcon SA  a executat pro bono lucrările de construire a fundației şi a structurii de rezistenţă a centrului. Un grup de arhitecţi, ingineri şi tehnicieni au realizat gratuit proiectul şi documentaţia necesare obţinerii autorizaţiei de construcţie şi şi-au asumat implicarea voluntară în proiectul de execuție. SC Holcim România SA a sponsorizat proiectul de construcţie cu cantitatea de 480 tone ciment. Companii, organizații, biserici şi persoane fizice au răspuns campaniei „O cărămidă pentru hospice" oferind donații în valoare de 300.000 de euro. Cu fondurile adunate până acum, Fundaţia Hospice Emanuel a angajat în luna august firma SC Abed Nego S.A. pentru a continua lucrările de execuţie a demisolului clădirii. Pentru a finaliza întregul proiect este nevoie încă de multe „cărămizi", valoarea totală a construcţiei şi funcţionarea centrului hospice pe o durată de 12 luni, fiind estimate la suma de 4,3 milioane de euro. Fundaţia Hospice Emanuel mulţumeşte partenerilor şi persoanelor din comunitate care au sprijinit până acum proiectul de construcţie, precum şi participanţilor la concertul de caritate „Voci pentru Hospice" 2015, care cu multă generozitate au dăruit sâmbătă seara suma de 17.770 de lei pentru construcţie. Totodată îi invită pe toţi cei care doresc să contribuie cu cărămizi, donaţii, sau sponsorizări în bani sau materiale de construcţii, să contacteze departamentul de fundraising şi relaţii publice al Fundaţiei Hospice Emanuel la numărul de  telefon 0359 800162. Împreună, ridicăm construcţia centrului hospice cu servicii integrate din Oradea, cărămidă cu cărămidă!
Marinela Murg,
director

Trimite email
miercuri, 2 iulie 2025, 14:35:48 Ora de vară a Europei de Est