Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

Construim Centrul Hospice din Oradea cărămidă cu cărămidă!

,,Voci pentru Hospice” și mulțumiri

Construim Centrul Hospice din Oradea cărămidă cu cărămidă!

Fundaţia Hospice Emanuel a organizat sâmbătă, 7 noiembrie, la capela Universităţii Emanuel concertul de caritate ,,Voci pentru Hospice" 2015, oferind participanţilor posibilitatea de a ,,cumpăra" simbolic cărămizi pentru construcţia centrului de îngrijire paliativă.

Aflat la cea de a 8-a ediţie la Oradea, concertul a fost susţinut de orchestra şi corul Evanghelic din Bucureşti, dirijat de Emanuel Bălăceanu şi i-a avut ca invitaţi speciali pe Ruben Mureşan (tenor), Kenneth Tucker (pian), Zsolt Garai (orgă) şi Ionuţ Bondea (trompetă). Corului şi orchestrei din Bucureşti li s-au adăugat studenţi de la secţia de Pedagogie Muzicală a Universităţii Emanuel şi instrumentişti de la Filarmonica de Stat din Oradea.
Tema şi cauza susţinută în cadrul evenimentului caritabil a fost „Îngrijire paliativă pentru toţi", participanţii fiind provocaţi să se solidarizeze cu cei aproximativ 18 milioane de pacienţi la nivel mondial şi peste 135.000 în România, care mor anual în dureri inutile şi suferinţă, datorate cancerului sau altor boli necruţătoare, fără a beneficia de servicii specializate de îngrijiri paliative. Hospice Emanuel a fost înființat în 1996 din dorința de ,,a face ceva" pentru pacienții cu boli oncologice, care la externarea din spital primeau verdictul: ,,ne pare rău, nu se mai poate face nimic". Peste 2.150 de pacienţi adulţi şi 240 de copii diagnosticaţi cu cancer, în formă avansată şi alte boli incurabile, au beneficiat până în prezent de servicii gratuite din partea fundaţiei. Personalul de  la Hospice Emanuel a demonstrat astfel, că în ciuda prognosticului limitat,  întotdeauna ,,se mai poate face ceva" pentru ca aceşti pacienţi să aibă o calitate de viaţă mai bună la sfârşitul vieţii: dacă nu pot vindeca boala incurabilă, pot ţine sub control simptomele; dacă nu pot da toate răspunsurile, pot asculta toate întrebările; dacă nu pot înlătura durerea pierderii, pot sprijini familia îndurerată...Din păcate, numai în ultimii doi ani numărul bolnavilor de cancer a crescut în judeţul Bihor cu 60%. Mai mult de 1.300 de persoane mor în fiecare an datorită cancerului, iar Hospice Emanuel reuşeşte să acopere doar 14% din nevoi. Pe lângă cazul bolnavilor oncologici, în judeţul nostru există pacienţi cu alte patologii non-maligne, care necesită îngrijire paliativă.Pentru a asigura accesul unui număr cât mai mare de bolnavi la îngrijire de specialitate, fundaţia şi-a propus construirea în Oradea a unei unităţi hospice în care pacienţii adulţi şi copii să beneficieze de servicii integrate de îngrijire paliativă, acordate în sistem de gratuitate. Noua clădire hospice deţine: ambulator de specialitate, centru de îngrijire la domiciliu, unitate cu 22 de paturi şi centre de zi, pacienţii urmând să aibă posibilitatea de a alege conform nevoilor, mediul în care doresc să fie îngrijiți la sfârşitul vieţii.
Proiectul s-a bucurat până în prezent de susţinere din partea autorităţilor locale, a unor companii, organizaţii, biserici şi persoane fizice: Primăria Municipiului Oradea şi Consiliul Local Oradea au pus la dispoziţie în folosinţă gratuită un teren în suprafaţă de 5.000 m2 pe Str. Thurzo Sandor, Nr. 7;  au aprobat scutirea de impozite şi taxe pentru obţinerea de avize şi autorizări; şi au iniţiat campania „Oradea pune suflet" pentru a aduna fonduri pentru acest proiect. SC Repcon SA  a executat pro bono lucrările de construire a fundației şi a structurii de rezistenţă a centrului. Un grup de arhitecţi, ingineri şi tehnicieni au realizat gratuit proiectul şi documentaţia necesare obţinerii autorizaţiei de construcţie şi şi-au asumat implicarea voluntară în proiectul de execuție. SC Holcim România SA a sponsorizat proiectul de construcţie cu cantitatea de 480 tone ciment. Companii, organizații, biserici şi persoane fizice au răspuns campaniei „O cărămidă pentru hospice" oferind donații în valoare de 300.000 de euro. Cu fondurile adunate până acum, Fundaţia Hospice Emanuel a angajat în luna august firma SC Abed Nego S.A. pentru a continua lucrările de execuţie a demisolului clădirii. Pentru a finaliza întregul proiect este nevoie încă de multe „cărămizi", valoarea totală a construcţiei şi funcţionarea centrului hospice pe o durată de 12 luni, fiind estimate la suma de 4,3 milioane de euro. Fundaţia Hospice Emanuel mulţumeşte partenerilor şi persoanelor din comunitate care au sprijinit până acum proiectul de construcţie, precum şi participanţilor la concertul de caritate „Voci pentru Hospice" 2015, care cu multă generozitate au dăruit sâmbătă seara suma de 17.770 de lei pentru construcţie. Totodată îi invită pe toţi cei care doresc să contribuie cu cărămizi, donaţii, sau sponsorizări în bani sau materiale de construcţii, să contacteze departamentul de fundraising şi relaţii publice al Fundaţiei Hospice Emanuel la numărul de  telefon 0359 800162. Împreună, ridicăm construcţia centrului hospice cu servicii integrate din Oradea, cărămidă cu cărămidă!
Marinela Murg,
director

Trimite email
joi, 25 aprilie 2024, 12:25:46 Ora de vară a Europei de Est